vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Comerțul ambulant de pe DE 70 Craiova-Filiași, pericol pentru traficul rutier. Amenzile nu-i sperie pe negustorii de ocazie

Doljenii știu să facă nu doar comerț ambulant pe trotuarele sau aleile Craiovei, ci și pe marginea drumurilor intens circulate din județ. Un exemplu în acest sens este Drumul European 70 unde, între Craiova și Filiași, tarabele cu legume și fructe au apărut ca ciupercile după ploaie. Cei care nu și-au improvizat una sau două mese pe care să își pună marfa, aleg varianta vânzărilor direct din portbagajul mașinii. Niciuna dintre cele două metode nu sunt legale, dar cei care optează pentru ele sunt greu de covins să renunțe la astfel de practici. Nici măcar amenzile aplicate de polițiști nu au avut rezultat, negustorii de ocazie revenind pe marginea străzii la trei, patru zile după ce primesc sancțiunea și li se și confiscă marfa.

Foarte mulți dintre cei care fac comerț pe marginea Drumului European 70, între Craiova și Filiași, sunt din comuna Coțofenii din Față. Aceștia au prins gustul negustorimii cu ceva timp în urmă, fără să le pese însă că sunt sau nu în legalitate. Ei sunt mulţumiţi că procedând astfel nu plătesc niciun fel de taxe şi nici nu sunt nevoiţi să facă drumul până la una dintre pieţele craiovene.

 

Prima oprire, Coțofenii din Față

Policlinica Buna Vestire Craiova

În dreptul comunei Coțofenii din Față, pe tarabele improvizate sau în portbagajul mașinilor, comercianții de ocazie au legume și fructe, despre care susțin că sunt din propriile grădini. Negociază prețul în funcție de cantitate și dacă te văd client cu dare de mână te roagă și cu „ceva tărie” sau vin din struguri de țară. În realitate, marfa provine din piețele din Craiova și din diverse depozite en-gross. Nici pentru acestea nu există facturi sau acte de proveniență întrucât persoanele respective „lucrează” după propriile legi. „Avem de toate. Sunt prospete și din grădină. E șase lei kilogramul de ardei, cinci lei roșiile, 3 lei cartoful. Avem și lubenițe. Totul e bio”, își laudă, produsele, unul dintre vânzătorii de ocazie.

„Par că înțeleg și tot ce știu ei fac, din păcate”

Chiar și primarul comunei Coțofenii din Față, Constantin Cârciumaru, a încercat să îi convingă pe acești oameni că nu procedează corect, dar nu a avut sorți de izbândă. „Am stat de vorbă cu ei. Sunt cetățeni din comună. Voiau certificate de producător, au venit pe la primărie, dar evident că nu se poate așa ceva. Și chiar dacă au acel certificat, acele locuri nu sunt autorizate. Le-am explicat de nenumărate ori acest lucru. Le-am spus să își facă o firmă sau chiar și cu acel certificat, dacă dovedesc că obțin produsul în grădină, să meargă în piețe. Craiova nu este departe de noi și este loc pentru toată lumea în piețe. Par că înțeleg și tot ce știu ei fac, din păcate”, a spus Cârciumaru.

 

„Sunt frâne, sunt semnalizări. Nu se fac accidente așa ușor”

Mergând spre Filiași, urmează tarabele scoase în faţa porţilor, în imediata apropiere a părţii carosabile, în localităţile Brădeşti şi Răcari. Simplu li se pare și acestor familii să își vândă produsele de acasă. Că au sau nu acte, nu trebuie să știe nimeni, consideră ei.

„Avem solarii şi cum apare salata verde, de exemplu, sau ceapa verde, cum ieşim cu măsuţa la poartă. Este mai simplu şi nici nu plătim taxe cum am da la piaţă. Nu dăm bani nici pe drum, aşa că am zis să încercăm. Acum avem roşii, ardei, prune, toate din grădină şi mai am și conserve din astea pentru toamnă. Opresc mașini de tot felul. Au și ei grijă, că mă întrebarăți de trafic, că doar sunt frâne, sunt semnalizări. Nu se fac accidente așa ușor” a spus o „comerciantă” din Brădeşti.

„Am vin, ţuică de prună, de măr şi de corcoduşe. O vișinată bună mai am”

Întrucât ştiu că vânzarea de băuturi alcoolice îi bagă în bucluc, răcărenii au strategii aparte pentru comercilaizarea acestora. Dosite după poartă, despre lădiţele cu sticlele de vin, de ţuică din prună, din mere sau din corcoduşe, sau cele cu vişinată, află doar clienţii care cumpără câte ceva din marfa expusă pe taraba de pe şosea.

„Acum că ați luat roşii şi ardei, haideţi să vă dau şi ceva bun de băut. Am vin, ţuică de prună, de măr şi de corcoduşe. Cea de prună este 15 lei/litrul. O vișinată bună mai am. Toate sunt de la noi, naturale”, a ofertat un alt comerciant din Răcari.

 

Real pericol pentru trafic

Una peste alta, fie că vorbim despre comercianţii care stau cu un scăunel pe marginea străzii lângă măsuţa plină cu legume și fructe, părând inofensivi, fie despre cei ale căror tarabe sau mașini aduc cu magazinele de legume-fructe, niciunul dintre aceştia nu este în legalitate. Pe lângă faptul că încalcă regulile de comercializare a produselor, cei în cauză pot reprezenta un real pericol pentru participanţii la trafic.

 

Amenzi de 3.000 de lei și 300 de kilograme de marfă confiscată, la ultimul control

Polițiștii doljeni cunosc situația de pe acest tronson de drum. Au fost aplicate amenzi, au confiscat mărfuri, li s-a vorbit respectivelor persoane despre riscuri și pericole, dar nimic nu pare a le convinge să renunțe la practicile lor. Lipsesc din zonă câteva zile, după întâlnirea cu oamenii legii, și revin în aceleași locuri.

„Polițiștii efectuează în mod constant acțiuni pentru prevenirea și combaterea faptelor de comerț ilicit săvârșite pe raza județului Dolj. Controalele polițiștilor vizează atât activitățile comerciale desfășurate de agenții economici, cât și de persoanele fizice. În ceea ce privește comercializarea produselor agricole, pe marginea drumurilor, în zona Craiova-Filiași, ultima acțiune desfășurată de polițiști a avut loc în săptămâna 11-15 iunie, anul acesta, fiind organizată de Secția 1 Poliție Rurală Melinești. În urma abaterilor constatate de polițiști, au fost aplicate sancțiuni contravenționale conform legii 12/1990 privind sancționarea faptelor de comerț ilicit. Valoarea sancțiunilor este de 3.000 de lei, fiind totodată confiscate aproximativ 300 de kilograme de legume și fructe, care erau comercializate în alte locuri decât cele stabilite de autoritățile publice locale”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Cosmin Grădinaru.

OK

Politica