miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cuminţenia Pământului nu mai este expusă la MNAR

Sculptura „Cuminţenia Pământului” nu mai este expusă la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti, proprietarii sculpturii refuzând prelungirea contractului de comodat încheiat până la data de 3 iunie.

Contractul de comodat pentru sculptura lui Constantin Brâncuşi încheiat cu MNAR, care a expirat în luna februarie, a fost prelungit iniţial pentru trei luni, până pe 3 mai, şi apoi încă o lună, scrie Mediafax.

Reprezentanţii MCIN au declarat, la începutul lunii martie, că instituţia va solicita în perioada următoare o nouă expertiză pentru sculptura „Cuminţenia Pământului”, care va viza, după caz, reevaluarea şi/sau renegocierea cu proprietarii. Însă, la sfârşitul lunii mai, MCIN nu demarase încă o nouă expertiză.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Realizată în 1907, „Cuminţenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” şi „Rugăciunea” marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

Lucrarea, realizată în calcar crinoidal şi evaluată la suma de 20 de milioane de euro în septembrie 2014, când a fost pusă în vânzare, Ministerul Culturii a fost cumpărată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la artist şi confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani şi un proces îndelungat al familiei colecţionarului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României.

Politica