vineri, decembrie 6, 2024

Ultima ora

Sport

Garda de Mediu Dolj „îngropată” sub cenușa de la Valea Mânăstirii. Călinoiu cere sprijinul prefectului

Depășiți de situație, în lupta cu cenușa care efectiv „zboară” din halda aparținând Termocentralei II Craiova, reprezentanții Gărzii de Mediu Dolj au cerut sprijinul prefectului județului Dolj. Mai exact, comisarul șef Gheorghe Călinoiu a solicitat organizarea unei ședințe comune cu administrația Complexului Energetic Oltenia, după ce nici dialogul și nici amenzile repetate nu au avut rezultatul scontat. Cetățenii din Mischii și Șimnic continuă să facă sesizări, casele și grădinile fiindu-le efectiv acoperite de un strat generos de cenușă atunci când bate vântul. Prefectul de Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a dat asigurări că va lua atitudine în acest sens întrucât se impune stoparea fenomenului.

Halda de cenușă este un depozit cu o suprafață de 160 de hectare, situat la câțiva kilometri de Craiova și comuna Mischii. Cenușa de la Termocentrala II Craiova, din Bariera Vâlcii, este depozitată în trei celule. Cum primul compartiment este supraînălțat la o cotă de 183 de metri, față de nivelul mării, iar compartimentele doi și trei sunt deja pline, atunci când bate vântul cenușa este luată de curenții de aer. Un plan de intervenție, teoretic există, respectiv umectarea cenușii din depozit, amestecarea ei cu un catalizator ce are rol de întărire și plantarea în jurul depozitului respectiv a unei perdele de protecție.

Noi nu știm prin ce pârghii să mai intervenim”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Deși doljenii din Mischii și Șimnic au tot semnalat neplăcerea creată de cenușa ce le intră efectiv în case, nu se știe încă în ce măsură Termo II Craiova respectă ceva din acel plan de intervenție. Reprezentanții Gărzii de Mediu Dolj nu prea mai au ce să facă, susținând că nici vorba bună și nici amenzile aplicate nu au avut rezultat. „Când bate vântul, automat, mă gândesc la acest depozit de cenușă cunoscut sub denumirea Valea Mânăstirii. Cetățenii continuă să facă sesizări dar efectiv noi nu știm prin ce pârghii să mai intervenim. Am stat de vorbă, am dat amenzi, dar se pare că degeaba. Am ajuns și eu în zona respectivă, am fost la fața locului și am văzut cum pur și simplu cenușa ajunge în interiorul locuințelor. Știm că s-au făcut investiții aici, pe partea de instalații, pe emisiile în atmosferă și pe depozitarea cenușii. Cenușa pleacă din CET II sub formă fluidă în proporție de unu la unu, la care se adaugă un catalizator, care are rolul de a întări această cenușă. Dacă acest procedeu s-ar respecta întocmai, nu ar trebui să mai apară un astfel de fenomen. Trebuie stopat acest fenomen de spulberare a cenușii din depozit. De aceea vă solicit, domnule prefect, să găsim un dialog la nivel de Minister, la nivelul Complexului Energetic Oltenia pentru a stabili un plan de intervenție. Nu știm, efectiv, ce să le mai spunem oamenilor care locuiesc în acea zonă”, a explicat Gheorghe Călinoiu.

Îi voi invita la discuții pe reprezentanții CEO”

Prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, va stabili o întâlnire cu factorii decidenți cât mai repede cu putință. „Ceea ce se întâmplă acolo este total neplăcut pentru cetățeni. Se pare că dați cu biciul fără niciun rezultat și de aceea am nevoie de o informare scrisă pentru ca la rândul meu să pot face următorul pas. Îi voi invita la discuții pe reprezentanții CEO. Trebuie să ne așezăm toți la masă și să discutăm pentru a găsi și o soluție. Se impune acest lucru”, a spus Purcărescu. 

Politica