vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Afacere funebră: „Baieţii lui Sebastian, toți sunt popi și stau să încarce la morți, la morgă”

Scandalul izbucnit în urmă cu două luni, când a fost făcută publică o înregistrare cu episcopul Slatinei, Sebastian, care le făcea cunoscut subalternilor noul business cu morţi, nu a încurcat deloc planurile şefului bisericii oltene. Jurnalul Olteniei prezintă imagini de la Morga Slatina, în care se pot vedea dricul firmei Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor (ESR) şi un preot îmbrăcat în sutană, veniţi să ridice o persoană decedată.

Dricul surprins în fotografii este acelaşi din broşura împărţită de Sebastian Paşcanu însuşi preoţilor din Slatina şi din împrejurimi, care erau instruiţi ca mesajul să ajungă direct la familiile muribunzilor, nu la persoane care ar merge la „Dreapta Judecată”, în trei, patru sau cinci ani.

Cheltuielile pentru acest serviciu vor fi achitate de familia răposatului către firma Funerare Romanaţi, deţinută de Episcopia Slatinei, înfiinţată „întrucât nu vedem nicio incompatibilitate între slujirea semenilor noștri vii și a celor morți, fie și sub această formă”, potrivit unui comunicat remis de instituţia condusă de Sebastian Paşcanu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Activitatea firmei feţelor bisericeşti şi concurenţa neloială a stârnit revoltă în rândul celor care activează în domeniu.

Ia uite-i! Băieţii lui Sebastian, toți sunt popi și stau să încarce la morți, la morgă. Afacerea merge în continuare, dacă vin să ridice morți de la morgă.

Şi acum sunt tot la morgă”, a transmis un proprietar al unei firme de servicii funerare.

Firma de pompe funebre a Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor se numeşte Funerare Romanaţi, sediul societăţii fiind pe strada Poenii, în cartierul Clocociov, în proximitatea cimitirului administrat tot de feţele bisericeşti.

Jurnalul Olteniei a făcut publică, în urmă cu două luni, o înregistrare audio cu episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Sebastian Paşcanu, care le explica preoţilor din subordinea sa cum să promoveze noua afacere, firma de pompe funebre. Ca un adevărat CEO de multinaţională, acesta i-a învăţat pe subalterni să distribuie pliantele firmei Funerare Romanaţi familiilor celor care se află pe patul de moarte, nu tuturor.

Puţin revoltat, Sebastian le-a împărtăşit subalternilor convingerea sa că şi serviciile funerare ar trebui făcute tot de preoţi, nu doar slujbele religioase.

Este un ban care intră în biserică şi e o treabă bisericească asta. De ce să o facă ţiganii? De ce să o facă afaceriştii, când o poate face biserica? Problempopi, morţilor este o treabă bisericească. De vreme ce-i slujim, de ce să nu începem încă din ziua decesului să-i slujim şi să-i îngrijim şi să ne ocupăm de toată treaba aceasta”, spunea el.

Şeful Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor mai mărturisea că unul dintre motivele pentru care a luat decizia intrării în acest domeniu este acela că nu este exclus ca, în viitor, statul să taie sprijinul oferit pentru plata salariilor preoților.

O să vă întrebaţi, ce v-a mai venit să mai faceţi şi asta? Ce-aţi mai visat de v-aţi apucat de treaba asta? Un răspuns este că ne-am trezit cu cimitirul acela în braţe şi ne-a fost foarte teamă că dacă nu amenajăm şi nu facem treabă serioasă acolo, una că ne pot amenda aceştia de la Protecţia Consumatorului că nu respectăm Legea cimitirului să-l amenajăm aşa cum trebuie, al doilea pentru că ni-l putea lua primăria înapoi că ni l-a dat în concesiune. (…) Alt motiv este că, vă spun drept, uneori îmi e frică atunci când văd societatea asta pornită împotriva Bisericii. Mi-e foarte teamă ca într-o zi să nu ne trezim cu toţii că ne retrag sprijinul de la stat, sprijinul la salarizare, nu mai vorbim de cel de la construcţii. Atunci va trebui ca noi, cel puţin Centrul Eparhial, funcţionând cu 48 de angajaţi, cu o clădire ca aceasta care ne costă 200 de milioane numai căldura, pe sezon (…). Sunt cheltuieli foarte mari şi dacă, Doamne fereşte, într-o zi, statul acesta care se uită mai mult spre Vest, iar în Vest nu prea sunt condiţii prevăzute de către stat, ne retrage sprijinul la salariu va trebui să găsim formule din acestea să ne autoîntreţinem sau să vindem bisericile şi noi să plecăm, să ne găsim job-uri”, a mai spus Sebastian.

După publicarea înregistrării, Episcopia Slatinei şi Romanaţilor a confirmat, printr-un comunicat de presă, că a „inițiat demersuri în vederea prestării de servicii funerare”, motivând că „nu vedem nicio incompatibilitate între slujirea semenilor noștri vii și a celor morți, fie și sub această formă”.

Comunicatul a confirmat şi şedinţa „informală” pe care Sebastian a avut-o cu preoţii din Slatina şi împrejurimi, cărora le-a transmis să facă reclamă noului business al Episcopiei.

În plus, feţele bisericeşti dau vina pe firmele de pompe funebre, „aşa-zis concurente”, care au interese în vehicularea în spaţiul public „a unor opinii menite să denigreze instituția noastră”.

Reamintim că legalitatea noii afaceri a preoţimii nu este pusă sub semnul întrebării, ci mai degrabă moralitatea, iar ei, ca propovăduitori ai cuvântului lui Dumnezeu, ar trebui să fie repere de moralitate. Or, atunci când cineva declară cu subiect şi predicat că vrea să pună mâna pe o afacere făcută de ţigani şi afacerişti”, acela nu poate fi dat drept exemplu de moralitate, indiferent de contextul istoric, politic sau socio-economic în care trăim.

Politica