vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lucrările de licenţă sau disertaţie, comandate pe internet sau direct la profesorii coordonatori

Fie că nu au timp să îşi facă singuri lucrarea, întrucât au ales să şi muncească în timpul facultăţii, fie că nu au dat pe la cursuri şi nu ştiu cam ce presupune acest lucru, foarte mulţi studenţi craioveni merg pe varianta cumpărării lucrărilor de licenţă, disertaţie sau chiar de doctorat. Şi anul acesta, ca de fiecare dată în această perioadă, cei în cauză caută persoane sau firme care să îi scoată al liman, plătind în funcţie de complexitatea tezelor, tarife cuprinse între 100 şi 1.500 de lei. Sumele sunt uşor negociabile, cel care are nevoie de diploma de absolvire a programului de studiu urmând doar să citească informaţiile culese din cărţi pentru ca ulterior să se prezinte în faţa comisiei de examen.

Că sunt la o facultate de stat sau una privată, cei mai mulţi dintre studenţii sau masteranzii craioveni alocă sume importante de bani pentru a-şi rezolva problema lucrărilor de licenţă, a celor de disertaţie sau a referatelor de final de semestru. Puţini sunt cei care îşi fac timp pentru întocmirea acestor teze, dând vina pe faptul că nu au timp să meargă la bibliotecă. Unora li se pare chiar comic ca la vârsta lor să intre într-o sală de lectură, aşa că

varianta procurării lucrărilor respective le este mult mai comodă. Site-urile de profil, mica publicitate din ziare, colegii din anii terminali sau cei din alte centre universitare şi chiar profesorii coordonatori, acestea sunt sursele celor interesaţi doar să pună mâna pe diplomă. 
Comerţ pe grupuri de socializare
La îndemână le sunt acum şi grupurile de pe reţelele de socializare. Cei care vor să facă un ban în plus, scriind astfel de teze de final de facultate, creeză grupul şi plasează oferta. Comenzile nu întârzie să apară şi, spre deosebire de site-urile de specialitate, pe aceste grupuri tarifele sunt negociabile. Citind zecile de comentarii ale celor care s-au înscris în vederea cumpărării licenţelor sau disertaţiilor, concluzionezi că cei mai mulţi se pregătesc fie să iasă din ţară pentru a lucra, fie lucrează deja într-un domeniu total diferit de cel pentru care teoretic s-a pregătit în facultate. Cei trei sau patru ani sunt o pierdere de timp pentru ei, scopul fiind doar obţinerea diplomei. „La început mă duceam la cursuri, dar din anul doi am ales să şi lucrez şi nu am mai avut timp. Am dat pe la cursuri foarte rar şi m-am prezentat doar la examene. Termin „Dreptul” dar nu mă ajută cu nimic. O să plec din ţară, aşa că vreau să iau mai repede diploma şi să plec. Ofer 700 de lei pentru lucrarea de licenţă”, aşa sună mesajul unuai dintre studenţii craioveni. 

Un ban în plus pentru cei care au terminat deja facultatea
În ceea ce priveşte piaţa lucrărilor care să le ateste pregătirea în domeniu a studenţilor sau a masteranzilor, ofertele sunt multe. Aşadar, foştii absolvenţi de facultate îşi vând lucrările specificând că se impun modificări pentru a evita necazurile cu profesorii din comisie. Costul unei asemenea lucrări nu este mai mare de 500 de lei. Comercianţii de ocazie, în număr tot mai mare în perioada mai-iunie, cer un preţ mult mai mare dacă se complică să modifice lucrarea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Varianta site-urilor de specialitate

La rândul lor, reprezentanţii site-urilor specializate în redactarea lucrărilor de licenţă, disertaţie, masterat şi a zecilor de mii de referate sau cursuri, au în baza de date sute de titluri şi materiale care acoperă cam toate domeniile universitare. Aici, preţul porneşte de la 50 de lei /lucrare, comanda fiind făcută cu un simplu mesaj de pe telefonul mobil, iar dacă studentul vrea o teză „cât mai originală”, plăteşte chiar şi 1.500 de lei pentru o astfel de teză. Toţi cei care se ocupă de fabricarea acestor materiale au o strategie de marketing bine pusă la punct, anunţurile asigurându-i pe viitorii absolvenţi că „lucrările sunt originale, fără riscul de a le găsi în alte părţi”. Este important de precizat acest lucru pentru că toate tezele trebuie să treacă testul programului anti-plagiat.

Lucrarea luată de la profesor, cea mai sigură metodă

Tot din discuţiile purtate între studenţi, aflăm că aceste lucrări pot fi procurate chiar de la dascălii coordonatori. După câteva întâlniri cu studenţii, în cadrul cărora ar trebui să îi îndrume cu privirea la redactarea lucrării şi chiar să le evalueze munca depusă până la obţinerea rezultatului final, profesorii vin cu o soluţie mai simplă: lucrarea gata redactată. „Anul acesta lucrările de la profesori, pe la noi prin facultate sunt în jur de 1.400 de lei. Ştiu de la un verişor mai mare. Ar fi bine să fie adevărat şi chiar să ni le dea ei pentru că mergi la sigur”, consideră un alt student. 

Politica