vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Conferința Națională „Oltenia. Interferenţe culturale”, la Muzeul Olteniei

Sala de conferințe a Muzeului Olteniei a găzduit, joi, deschiderea oficială a lucrărilor celei de-a VIII-a ediții a Conferinţei Naţionale „Oltenia. Interferenţe culturale”, organizată de instituție în parteneriat cu Facultatea de Științe Sociale a Universității din Craiova și cu sprijinul Consiliului Județean Dolj. Manifestarea se va derula în perioada 9-11 mai, sesiunea de comunicări fiind urmată, vineri, de o excursie la monumentele istorice și siturile arheologice din zona noastră.

Acest eveniment cultural a devenit deja tradiție și oferă prilejul întâlnirii a numeroşi oameni de ştiinţă din România și Bulgaria, reprezentând instituţii de prestigiu precum Academia Română, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” (Bucureşti), Institutul de Cercetări Socio-Umane „C. S. Nicolăescu-Plopșor” (Craiova), Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea), Institutul de Artă și Arheologie (Cluj-Napoca), Cabinetul Numismatic al Bibliotecii Academiei Române, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Național al Banatului (Timişoara), Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (Constanța), Muzeul Național Brukenthal (Sibiu), Muzeul Regiunii Porților de Fier (Dr. Tr. Severin), Direcția Județeană pentru Cultură Mehedinți, Direcția Județeană pentru Cultură Dolj, Muzeul Județean Argeș, Universitatea din Craiova, Universitatea Valahia din Târgoviște şi Muzeul Naţional de Antropologie (Sofia, Bulgaria).

Prezentare de lucrări și excursie

Policlinica Buna Vestire Craiova

La ediția din acest an, au ajuns la Craiova aproximativ 60 de persoane, după cum a anunțat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche. „Este o bucurie pentru noi să reușim să organizăm și în acest an această conferință, mai ales în anul Centenarului. Este o onoare să avem printre noi oaspeți de seamă și sigur avem ce afla în cadrul secţiunilor ştiinţifice când vor fi prezentate ultimele rezultate ale activităţii de cercetare în istorie, arheologie și numismatică. În cea de-a treia zi a conferinţei, adică vineri, va fi organizată o excursie documentară la monumente istorice și situri arheologice. Lucrările se vor încheia cu dezbateri în plen şi concluzii”, a precizat Ridiche.

Studenții de la Științe Sociale angajați la Muzeu

Prezentă la deschiderea manifestării, Oana Bică, vicepreședintele Consiliul Județean Dolj a adus în atenție implicarea instituției pe care o reprezintă în dezvoltarea Muzeului Olteniei. Managerul Ridiche a completat ideea lui Bică, menționând faptul că instituția de cultură este complet modernizată. La rândul său, decanul Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova, Sorin Damean, a avut un mesaj de salut pentru cei prezenți la eveniment. Acesta consideră că „pentru organizarea unor acțiuni cum este Conferinţa Naţională „Oltenia. Interferenţe culturale”, și pentru reușita instituției de cultură contează fondurile bănești și sufletul, sufletul tuturor celor implicați în actul de cultură. Eu mă bucur enorm și am o satisfacție că studenți de al noi de Facultate lucrează acum în cadrul acestui Muzeu. Personalul instituției a sporit cu absolvenții noștri. Referitor la această Conferință sigur vom afla noutăți de la colegii noștri arheologi și sper că atunci când vom trage linie vom reuși vom promova rezultatele unor cercetări din mai multe domenii ce țin de trecutul nostru. Mă bucur că avem oaspeți de seamă, veniți din aproape toată țara și cu siguranță totul se va desfășura conform programului deja stabilit”.

Noutăți din domeniul arheologiei

La deschiderea conferinței a mai vorbit Viorel Emanuel Petac, președintele Societății Numisticii Române, menționând faptul că acest tip de acțiune culturală este rar în țara noastră, felicitându-i pe organizatori că se implică în acest sens. Și Constantin Petolescu, de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” i-a felicitat pe cei care s-au ocupat de organizare. Până joi seara vor avea loc prezentările lucrărilor de arheologie, fiecare dintre cei veniți de pe meleagurile țării urmând să prezinte noutățile din domeniu și ce a mai fost descoperit în ultima vreme. Conferința se va încheia cu excursia anunțată de către managerul Ridiche.

Politica