miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți: Poliția Malovăț doarme! Spargere de zile mari la primărie

af ca-n filme la primăria Malovăț, din județul județul Mehedinți, în minivacanța de 1 mai! Autori necunoscuți au spart instituția publică și au pătruns în mai multe birouri de unde au furat bani, bunuri și documente. Primarul Ion Michescu este foc și pară pe polițiștii din comună mai ales pe șeful de post. ,,Noi aici la Malovăț nu avem șef de post ori dacă avem este într-un concediu prelungit. Vă dați seama dacă s-a spart primăria comunei,  instituția primăriei, dar ce să mai vorbim de o spargere la casa unui om simplu. De atâtea ori i-am transmis verbal domnului șef de post că sunt probleme pe raza comunei, că cetățenii mă semnalează, a fost în zadar. Îmi pare rău să o spun dar acesta e adevărul , la noi poliția e ca și inexistentă. Sunt extrem de supărat pe atitudinea dumnealor și doresc foarte mult ca lucrurile să se schimbe cumva. Nici măcar acum când s-a spart primăria dumnealor nu au dat pe aici să vadă ce și cum. Au venit polițiștii  de la județ!” a declarat supărat primarul Ion Michescu.
Care au fost prioritățile hoților, documentele sau banii?
Din primele cercetări ale echipei operative a IPJ Mehedinți din primăria Malovăț a dispărut leptop -ul primarului, banii din automatul de cafea, de fapt câțiva crăițari, dar și o serie de documente din unele birouri. Căci hoții, în pofida camerelor de supraveghere video ale primăriei au spart fără probleme locația. Au pătruns pe un geam de la subsol și apoi au spart pe rând birourile, începând cu biroul primarului, apoi al secretarului, apoi al contabilului. ,,Bani nu au  găsit în casa de bani că vă dați seama că ni i-ar fi furat. Banii îi predăm zilnic la trezorerie cum spune la lege,  nu îi ținem în seif. Mi-au furat leptop-ul meu, după ce au spart biroul, au spart și biroul secretarului și al contabilei. Este posibil să fi furat și documente importante, acum facem verificările cu domnii de la poliție. Spargerea s-a dat în minivacanța de 1 mai. Nu știm ce este pe camerele de supraveghere, am lăsat ca poliția să facă verificările necesare”, a declarat primarul Ion Michescu.
Unele primării au angajat paznic pe timp de noapte, Malovățul nu are
De fapt, primarul Ion Michescu este cel care a anunțat poliția, în dimineața de 2 mai, când funcționarii Primăriei veneau la serviciu. Din biroul edilului-șef au dispărut câteva bunuri, printre care și un laptop. De asemenea, automatul de cafea de pe holul instituției a fost spart și de aici s-au furat banii aflați înăuntru. Este vorba de mărunțiș, nu sumă mare. Până târziu polițiștii și criminaliștii au strâns probe de la fața locului, dar nu aveau inventarul complet al tuturor bunurilor furate. Culmea este faptul că sediul Primăriei era supravegheat video, iar la intrarea era și o alarmă. Hoții au folosit un flex, pe care l-au abandonat la locul faptei. Trebuie precizat totuși că foarte multe primării din județ își asigură paza instituției, a clădirii, prin personal angajat. Este vorba de așa-zisul guard, care lucrează doar pe timp de noapte. Ei bine primăria Malovăț nu avea așa ceva.
Primăriile jefuite de autori necunoscuți nu sunt o noutate pentru IPJ Mehedinți
Acesta nu este unicul caz în județ de primărie jefuită de hoți. De prin anul 2008, spargerile de primării,  cu autori necunoscuți, nu sunt o noutate pentru  IPJ Mehedinți. Și alte primării au fost jefuite similar. De fapt mult mai rău. Căci în cazurile pe care le reamintim acum, Prunișor și Căzănești, s-au furat bani grei care nu au mai fost recuperați. Iar hoții zburdă și acum în libertate precum păsările cerului. La spargerea dată în 2008 în primăria Prunișor hoții au furat casa de bani cu tot cu bani. Jaful a avut loc în jurul orelor 23.00. Paznicul primăriei a ridicat din umeri și a ținut morțiș că el încă nu intrase în tura de noapte când au venit bandiții. Casa de bani, model vechi, era ca piatra de moară. Cântărea peste 200 de kilograme greutate. Asta nu a fost însă un impediment pentru hoți să o ia ca pe un fulg și să se facă nevăzuți cu ea. Și cu cei 200 de milioane de lei vechi încuiați înăuntru. Bani buni pe vremea   aceea ce aveau ca destinație plata localnicilor  beneficiari de ajutor  social. Nici în zi de azi nu s-a prins vreun hoț  din banda care s-a înfruptat din banii furați. S-a  bănuit, pe bună dreptate  că hoții au fost profesioniști, că ar fi purtat cagule și că ar fi venit la pont. Și aici polițiștii din comună, ca și la Malovăț,  au dormit în post. După o bună perioadă de timp s-a găsit seiful de bani al primăriei Prunișor făcut bucățele și abandonat într-o pădure. Fusese tăiat cu flexul și autogenul pentru scoaterea banilor din el. Un alt caz tras la indigo a fost la primăria Căzănești de unde tot autori necunoscuți au furat tot la ,,pont”, casa de bani din  primărie cu circa 150 de milioane de lei vechi în ea. Și aici polițiștii din comună au fost ca și inexistenți și au ridicat neputincioși din umeri. În ambele cazuri echipele operative de polițiști specializați trimise de la IPJ Mehedinți  s-au dat de ceasul morții să prindă vreun fir, au efectuat cercetări, verificări cu câine specializat de urmă, amprentări, interogări. Însă fără nici un rezultat. Nu au reușit sub nici o formă să identifice sau să prindă vreun hoț. Și cum sunt ani buni de atunci, circa 10 ani, e greu de crezut că poliția îi va mai descoperi vreodată. Așa că dacă ar fi să ne raportăm doar la banii furați , față de cei din primăriile Prunișor și Căzănești, cei de la primăria Malovăț, au scăpat ieftin…

Politica