joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cele mai frumoase trei grădini din fața blocurilor, premiate de autoritățile craiovene

Autoritățile municipale au premiat, joi, cele mai frumoase trei grădini amenajate de craioveni în fața blocurilor în care locuiesc. Cei trei câștigători s-au înscris la concursul lansat de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, în perioada 23-29 aprilie, și-au mobilizat prietenii și cunoștințele să voteze fotografiile postate pe pagina de facebook a RAADPFL Craiova, voturile acordate aducându-i în acest clasament. Proiectul autorităților municipale are ca scop conştientizarea opiniei publice asupra păstrării curăţeniei şi înfrumuseţării spaţiilor verzi.

Ileana Moanță, una dintre câștigătoare, locuiește în Craiova de 10 ani, pensionară fiind după ce o viață întreagă a fost cadru didactic în Caracal. De când a venit în oraș, pentru a-și ajuta fiica, cea care a și înscris-o la concurs, aceasta a înfrumusețat spațiul verde din fața blocului în care locuiește. Se relaxează făcând curățenie și întreținând această mică grădină, cafeaua de dimineață fiind parcă mai bună când este servită la umbra caisului și printre flori de tot felul. „Am fost profesoară, la Caracal, dar de zece ani am venit la Craiova. Iubesc florile, iubesc tot ceea ce este verde, dar foarte important este să avem grijă de tot ce înseamnă aceste lucruri. Altfel îmi beau cafeaua când văd aceste flori, când știu că este curat și că pomii sunt îngrijiți. Eu locuiesc la parter. Ma mai supără melcii. Îmi distrug anumite tipuri de flori. Ideea cu înscrierea în concurs a fost a fiicei mele. Mă bucur enorm că fotografia a fost votată și astfel grădina mea, micul meu spațiu de relaxare, a fost aleasă printre cele mai frumoase din oraș”, a spus Ileana Moanță.

Cert este că nu vreau o grădină încărcată”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Multe voturi a primit și grădina amenajată de familia Nicu. Cristian Nicu a luat decizia, în urmă cu șase ani, să facă ordine în fața blocului. A smuls buruienile, a pregătit terenul și a pus semințe de gazon. Nu s-a prins foarte ușor, dar vede progrese de la un an la altul. Este o grădină foarte simplu amenajată și nici în viitor nu se vrea a fi încărcată cu flori. Aceasta este viziunea celui care întreține și iată că, prin voturile acordate, peste 200 de cetățeni ai urbei sunt de acord cu el. „Este o grădină tânără. În urmă cu șase ani m-am apucat de treabă. Locuiesc la etajul unu. Am început cu buruienile, le-am eliminat, apoi am săpat și a urmat gazonul. S-a prins cam greu, dar a crescut în cele din urmă. Avem și un mic spațiu de joacă pentru copii. Am adus nisip unde se pot juca, am avut și un leagăn, dar acum cei mici au crescut și astfel vom pune în locul leagănului, flori. Vom atârna de suportul din lemn ghivece cu flori. O să cer și sfatul specialiștilor, pentru că iată că ne-au vizitat, în legătură cu speciile de flori. Cert este că nu vreau o grădină încărcată. Voi continua cu acest stil simplu. Avem câțiva trandafiri pentru că îmi plac și vom vedea pentru ce vom mai opta. Este foarte bine că ne ajută autoritățile. Înțeleg că ne vor da, drept premiu, tratament pentru gazon, diverse plante, consiliere pentru partea de design, ceea este motivant pentru noi”, a menționat Cristian Nicu.

Fac totul din pasiune și dragoste pentru flori”

Inginer agronom de meserie, Claudia Borleanu are grijă de grădina din fața blocului în care locuiește și chiar a devenit un exemplu pentru o vecină de la scara alăturată. Claudia a plantat flori de tot felul și chiar dacă anumiți vecini îi mai dau de furcă, neînțelegând parcă rolul acestui spațiu verde, se încăpățânează să reziste. Face curățenie ori de câte ori este nevoie, plantează periodic flori și își dorește ca anumiți copaci să fie tăiați, în cele din urmă, de autorități. Și în această situație tot vecinii se opun, deși este vorba despre crengi uscate sau crescute fără sens. „Am o gamă largă de flori. Am avut lalele, am trandafiri, tufănici, am un liliac care s-a uscat și pe care voi vedea cu ce îl pot înlocui. Fac totul din pasiune și dragoste pentru flori. Mai greu este cu vecinii, o parte dintre ei. Nu prea văd ei rostul acestui spațiu, dar mi-am propus să continui indiferent de ceea ce spun ei. Trebuie neapărat să tăiem din crengile pomilor. Unii sunt uscați, alte crengi au crescut fără sens. Am făcut cerere, a venit o echipă care se ocupă cu acest lucru și nu a fost lăsată de către vecini să își facă treaba. Vom vedea care va fi soluția și pentru acest lucru. Mă bucur că am fost printre câștigători și că am reușit, prin ceea ce fac eu să fiu exemplu și pentru o altă vecină de la scara alăturată. S-a mutat de curând în bloc și văzând grădina de aici a făcut tot ce i-a stat în putere să amenajeze spațiul de acolo. Dacă avem grijă de aceste zone verzi o facem pentru noi”, consideră Claudia Borleanu.

Diplome, flori și material pentru continuarea înfrumusețării grădinilor

Fiecare dintre cei trei câștigători a primit diplomă pentru cel mai bun gospodar al urbei, un buchet de flori și în urma discuției cu autoritățile locale li se vor mai oferi materiale pentru înfrumusețarea grădinilor. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a fost cel care a înmânat buchetul de flori și diploma, felicitându-i pe cei trei craioveni și amintind faptul că toți cetățenii municipiului ar trebui să urmeze acest exemplu. Alături de edil, la înmânarea premiilor, a mai fost Delia Ciucă, directorul Direcției Servicii Publice din cadrul Primăriei Craiova și directorul RAADPFL Craiova, Rela Filip, alături de echipa sa. 

Politica