vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Medicii din Spitalul Județean Severin își arată clasa! Operații în premieră, pe bandă rulantă!

Și tineri și pricepuți! Briceag Stanislav, medic ginecolog originar din Republica Moldova, frate de-al nostru de peste Prut, și colegul său, medicul Jean Petcu, au reușit la spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin, unde lucrează, să îndepărteze, din pântecele unei femei însărcinate, o tumoare gigant de circa 5 kg. Intervenția chirurgicală complicată care de regulă se efectuează numai în centrele universitare din țară a fost una de succes, mama și pruncul fiind acum în afara oricărui pericol. O altă operație în premieră la spitalul județean din Drobeta Turnu Severin a fost o hernie de disc cervicală efectuată de medicul neurochirurg Cristian Pîrjol, și el tot tânăr.

Cristian Pirjol, neurochirurg
Cristian Pirjol, neurochirurg

Și tineri și buni profesioniști! Medicii de la Spitalul Județean Drobeta Turnu Severin fac performanță! Medicul ginecolog Stanislav Briceag și colegul său, medicul Jean Petcu, au efectuat o operație în premieră la Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin. O mamă și pruncul din pântece au fost salvați după o intervenție chirurgicală de îndepărtare a unei tumori gigant de peste 5kg.

O pacientă în vârstă de 32 de ani s-a prezentat pentru prima dată la medic pe data de 14 martie cu o sarcină de 25 de săptămâni, neinvestigată. În urma investigațiilor clinice și paraclinice și în special a examenului ecografic s-a constat că este vorba despre o sarcină de 26 de săptămâni, dar asociată cu un chist ovarian, o tumoră ovariană gigantă, care ocupa practic tot abdomenul”, a declarat medicul Stanislav Briceag.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Orice minut de întârziere ar fi însemnat o tragedie deopotrivă pentru mamă și copil.

Decizia a fost destul de dificilă pentru că pacienta nu putea fi transportată în condiții de siguranță către un centru universitar din cauza volumului imens al tumorii și al riscului major de torsiune în timpul drumului. Acest lucru însemna o complicație supra acută sau putea să se spargă acest chist și să avem de a face cu o inundație peritoneală care este o urgență chirurgicală maximă. În situația aceasta am decis să intervenim noi, cu acordul pacientului, explicându-i în detaliu riscurile la care se expune sarcina în momentul intervenției. În momentul acesta, copilașul este în burtica mamei, inimioara îi bate și acum externăm pacienta”, a mai declarat medicul Briceag.

Cu lacrimi în ochi, tânăra mămică a părăsit spitalul perfect sănătoasă. Operația a decurs fără cusur, iar  mama și fătul au fost salvați.

M-a salvat domnul doctor. A fost o intervenție foarte complicată. Nici nu știam dacă mai trăiesc. Le spun mulțumesc, să le dea Dumnezeu sănătate că m-au ajutat și mi-au salvat viața,” a spus Petronela Șerban, femeia care a primit o nouă șansă la viață.

Fratele nostru de peste Prut, medicul ginecolog Stanislav Briceag are o bunătate sufletească ce se observă la un prim dialog cu pacientul. Nu în ultimul rând el este un om cinstit și foarte ordonat care duce o viață sănătoasă și sportivă, fiind vechi practicant de culturism.

Alt medic de excepție, altă operație în premieră

O altă operație în premieră la spitalul județean de urgență din Drobeta Turnu Severin a fost o hernie de disc cervicală! Intervenția a fost efectuată cu succes de Cristian Pîrjol, medic neurochirurg în cadrul Spitalului Județean de Urgență.

Deocamdată, singurul lucru care mă mai ține aici este voința de a ajuta oamenii. Gândiți-vă doar la faptul că cel mai apropiat centru unde se poate face o astfel de intervenție este Timișoara, apoi București. La Craiova nu se practică astfel de intervenții. Tot în zonă ar mai fi Târgu Mureș sau Sibiu. O astfel de intervenție în afara județului implică transportul până acolo, al pacientului și al unui însoțitor. Cheltuieli cu cazarea, cu mâncarea, plus transportul pacientului proaspăt operat pe o distanță destul de lungă pe un drum care nu întotdeauna este cel mai bun și cu un vehicul nu întotdeauna cel mai performant, cu riscul de complicații. Ori, încercând să compensez eu cu eforturile mele, acest lucru ajută pacienții și într-o oarecare măsură și economia locală”, a declarat medicul neurochirurg Cristian Pîrjol.

A reușit. E bine, Doamne-ajută. Mulțumim. Mâini de aur are domnul doctor. Foarte bun! E premiant aici, la Severin, domnul doctor Pîrjol. Îi mulțumim din inimă că ne-a ajutat”, a spus cu lacrimi în ochi Elena Păduraru, soția pacientului în vârstă de 49 de ani care a suferit intervenția chirurgicală.

Politica