miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ne place să stăm la coadă. Craiovenii preferă plata taxelor la ghișeu

Craiovenii rămân adepţii plăţilor efectuate la ghişeu, preferând să stea la coadă pentru a-şi achita taxele şi impozitele pentru anul în curs. Mai mult, ideea de a fi cât mai de dimineaţă în faţa instituţiei continuă să fie respectată cu sfinţenie, mai ales în rândul vârstnicilor. Deşi programul la punctele de încasare a impozitelor începe la 10.30, cozile se formează în jurul orei 9.00.

Statul la coadă şi „primirea în mână” a chitanţei, dovadă că şi-au achitat dările către stat, sunt sfinte, comparativ cu „click-ul distanţă”. Aceasta este părerea craiovenilor care fie nu au auzit de această variantă de plată, fie au fost informaţi dar nu se descurcă cu tehnologia.

Eu sunt singură. Ştiu să umblu pe internet dar nu cu programe din acelea sofisticate, cu fel şi fel de aplicaţii. Folosesc reţelele astea să vorbesc cu soţul, că este plecat. Nu m-aş descurca să plătesc pe internet. Stau la coadă că e mai sigur când iau eu chitanţa şi ştiu pe ce dau banii. Ajunsei cu o oră înainte să deschidă, tocmai să prind un loc în faţă că am fost şi luni şi era sala plină plus în exterior vreo 10 persoane. E vorba de reducerea aceea, cred că din această cauză e aglomerat”, a spus una dintre craiovencele aflate, ieri, la coada formată în faţa Direcţiei de Taxe şi Impozite, punctul din Craioviţa Nouă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

E cam târzie ora asta. Până la 10.30 făceam toate treburile”

Supărarea multora dintre cetăţeni este că programul încasărilor începe la 10.30. Obişnuiţi cu treburile matinale, aceştia nu prea înţeleg de ce o instituţie trebuie să-şi deschidă uşile la această oră.

Sunt obişnuită să mă trezesc la 6.00. Acesta este programul meu. Am zis să vin să plătesc impozitul să iau şi eu reducerea că şi aşa pensia este cum este. Ajunsei aici la 8 şi ceva, crezând că deschide la 8.30. Când văzui programul, plecai în piaţă, îmi făcui cumpărăturile, dar veni pe la 9.40 să prind un loc mai în faţă. Se face coadă mare mai spre prânz. Stau în blocul de lângă şi văd mereu. E cam târzie ora asta. Până la 10.30 făceam toate treburile. S-a schimbat treaba şi prin instituţii. Normal ar fi fost ora 8.30, hai 9.00. Stăm să plătim. Am 10 persoane în faţa mea”, a menţionat o altă craioveancă.

Varianta on-line, nu şi pentru vinietă

Cât priveşte plăţile on-line, acestea sunt în creştere, totuşi, comparativ cu situaţia de anul trecut. În perioada 1 ianuarie 2018 – 28 februarie 2018 au fost înregistrate 2.091 de astfel de achitări. Craiovenii care doresc să scape de statul la cozi pe la ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova pot opta pentru plata on-line a impozitul pe locuinţă, pe www.ghiseul.ro. Aici se pot înregistra dacă au un card bancar valid şi un computer conectat la internet. Şi impozitul pe maşină poate fi plătit prin această metodă, important fiind ca respectivul contribuabil să ştie ce sumă are de achitat. Singura taxă care se plăteşte la ghişeu este cea pentru parcare, în valoare de 40 de lei, tot de acolo ridicându-se şi vinietele pe care proprietarii maşinilor au obligaţia de a le lipi pe parbriz.

Bonificaţie urmată de penalizări

Încasările veniturilor proprii ale bugetului local, la finele lunii februarie 2018, erau în sumă de 39.322.000 de lei, ceea ce reprezintă o realizare de 105,33% faţă de prevederea bugetară aferentă primelor două luni ale anului 2018, după cum menţionează reprezentanţii Primăriei Craiova. În municipiul Craiova, taxele şi impozitele locale s-au menţinut la nivelul anului 2017, cota de calcul a impozitului pentru locuinţe fiind de 0,08% pentru clădirile  rezidenţiale. În 2018 municipalitatea a menţinut şi taxa de impozitare cu 500% a terenurilor şi construcţiilor lăsate în paragină, taxă care a fost aprobată în 2017. Cei care îşi achită dările către stat, integral, până la finele acestei luni, vor beneficia de reducerea de 10%. Pe de altă parte, craiovenii care nu fac acest lucru în primul trimestru din an trebuie să pregătească bani şi pentru penalizări. Dobânzile şi penalităţile de întârziere se vor calcula începând cu ziua imediat următoare termenului de scandenţă şi până la achitarea integrală a sumei datorate, inclusiv. Conform legii, impozitele şi taxele locale se pot achita în două tranşe egale, până la 31 martie, respectiv 30 septembrie anul în curs. Depăşirea acestor termene este însoţită de calcularea penalizărilor şi dobânzilor de întârziere, începând cu ziua următoare termenului de scadenţă.

Politica