sâmbătă, octombrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Profesorul Ion Dogaru: „Am găsit o cale să construiesc o bibliotecă. N-am crezut că pot aduna atâta carte veche”

Mii de cărţi valoroase, adunate într-o viaţă de om, au fost donate bibliotecii Universităţii din Craiova pentru a întregi colecţia de carte a Facultăţii de Drept. Donatorul este chiar fondatorul Facultăţii de Drept din Craiova, profesorul Ion Dogaru. Ajuns la vârsta de 83 de ani, profesorul a donat mare parte din bibliteca personală Universităţii. Vorbim de peste 4.000 de volume de carte de specialitate, ce au fost constituite într-un fond de carte care poartă numele academicianului Ion Dogaru şi care a fost inaugurat, marţi, în cadrul unui eveniment organizat la Facultatea de Drept din Craiova.
Fondul de carte Ion Dogaru a fost inaugurat în cadrul unei Mese rotunde cu tema „Cartea juridică și donatorii de carte – piloni ai evoluției Lumii Dreptului”, eveniment în cadrul căruia a avut loc și lansarea lucrării „Explicațiunea teoretică și practică a Dreptului Civil Român”, autor Dimitrie Alexandresco, şi care face parte din seria de evenimente organizate de Facultatea de Drept în anul Centenarului Marii Uniri.
„Fondul de carte Ion Dogaru reuneşte peste 4.500 de lucrări de specialitate donate Universităţii din Craiova, Facultăţii de Drept, de către domnul profesor Ion Dogaru, unele veritabile bijuterii ale doctrinei juridice europene. În ianuarie 1990, domnul profesor Ion Dogaru relua demersurile instituţionale şi eforturile pentru înfiinţarea unei Facultăţi de Drept la Craiova. În septembrie 1990 se organiza la Craiova prima admitere la programul de specialitate Drept, iar în iunie 1994 Facultatea avea prima promoţie de absolvenţi, între care şi cinci preparatori ai Facultăţii, astăzi profesori în cadrul facultăţi noastre. De atunci, în cadrul acestui proiect, profesorul Ion Dogaru i-a dedicat întreaga energie creatoare şi pasiune profesională. În ianuarie 2018, cu puţine ore înainte de a împlini 83 de ani, domnul profesor Ion Dogaru, considerând că se cade, potrivit tradiţiei ancestrale, să ofere şi o zestre facultăţii, donează Facultăţii de Drept o bună parte din biblioteca personală, construită într-o viaţă de studiu şi aduce aici prieteni dragi, cum îi numeşte, autori de prestigiu care l-au însoţit la începutul carierei ca judecător la Tribunalul Vâlcea şi în toată activitatea remarcabilă desfăşurată la Universitatea din Craiova. Nu este primul act de donaţie al domnului profesor Ion Dogaru, care, cel puţin în ultimii 28 ani, a oferit mai multor instituţii publice, cu diferite ocazii, numeroase lucări de specialitate. Ceea ce este poate mai puţin cunoscut este că în momentul 1990, când se reuşea înfiinţarea Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova, biblioteca Universităţii din Craiova avea un fond de carte juridică consistent. În perioada în care domnul profesor Ion Dogaru era prorector al Universităţii din Craiova a pus bazele acestui fond de carte pe care, iată, în timp, l-a întregit”, a declarat decanul Facultăţii de Drept, prof.univ.dr. Sevastian Cercel.
El a invitat ceilalţi profesori ai Facultăţii să ia exemplul academicianului Ion Dogaru şi să sprijine biblioteca instituţiei.
Mihai Coşoveanu, directorul Bibliotecii Universităţii din Craiova a apreciat că prin donaţia făcută, profesorul Ion Dogaru a îmbunătăţit semnificativ colecţia bibliotecii instituţiei cu cărţi valoaroase: „Biblioteca Universităţii din Craiova găzduieşte peste un milion de titluri. Fondul de carte al domnului academician Ion Dogaru conţine cărţi fundamentale din domeniul juridic şi o parte din ele vin tocmai din secolul al XIX-lea. Ca director al bibliotecii nu pot decât să mă bucur de această donaţie şi oricare director al unei biblioteci s-ar bucura enorm. Ca profesor mă bucur pentru toţi tinerii care vor avea privilegiul să studieze cărţile donate de domnul academician”.
Fondator al Facultăţii de Drept din Craiova, profesorul Ion Dogaru a afirmat că nu se aştepta să reuşească să adune în colecţie atâtea volume vechi de specialitate.
„Sunt emoţionat pentru că am o vârstă care m-a pus în situaţia să adun de-a lungul timpului ceea ce e bun şi foloseşte entităţii academice pe care o slujesc şi lucruri care n-au fost întotdeauna atât cât ar fi trebuit de bune pentru că n-au reuşit să fie realizate. (…) Am găsit o cale să construiesc o bibliotecă. N-am crezut că pot aduna atâta carte veche. Am adunat-o din beciuri pline de igrasie, în lăzi de campanie, jumătate aruncate, degradate, din poduri de case şi, bineînţeles, dintr-o bibliotecă, de la trei doctori în Drept. Un doctor în Drept la Paris, un doctor în Drept, Ion Tălpeanu, avocat de prestigiu la 93 ani am cumpărat de la el carte, de la Iulian Giulescu, un juristconsult care vrea vreo 80 de ani şi biblioteca care a aparţinut unui mare avocat din Bucureşti, Nachtigal, o privighetoare a Dreptului. Anul 1966 a fost anul în care am cumpărat cele trei biblioteci. În anii studenţiei mele aveam foarte puţine cărţi. Colecţia s-a completat în timp. Întâmplarea a făcut ca, în anul 2000, participând, la Londra, la Congresul decanilor facultăţilor de Drept din Europa, să fiu ales membru în consiliul de planificare şi, între timp, să primesc foarte multă carte pe această cale. Aşa că a continuat cartea să vină, a se găsi la mine în bibliotecă şi acum aici. (…) La sfârşitul anului 1967, construind un început de bibliotecă de carte veche, am hotărât să mă înscriu la un doctorat. Am solicitat în Franţa, mi s-au trimis, printr-un colet, 18 fascicole, paginate de la 1 la 1300 a cursului de anul II Licenţă, abia trase la piatră, bineînţeles, al celebrului profesor Pierre Remot, coleg de doctorat cu Tudor Radu Popescu. (…) Poate cea mai valoroasă dintre toate componentele acestei biblioteci este cea mai amplă enciclopedie juridică din toate timpurile. Două rafturi întregi, Répertoire général alphabétique du droit français. 37 de volume care numără 80.000 de pagini. Nu ştiu vreo altă enciclopedie juridică să fi fost mai amplă decât aceasta”, a povestit prof univ. dr. Ion Dogaru.
În încheiere, academicianul a ţinut să mulţumească celor care l-au sprijinit în demersul său: „Vreau să mulţumesc tuturor persoanelor din cadrul universităţii şi facultăţii, care au lucrat 40 de zile, câte opt ore pe zi, pentru a prelucra cartea juridică. Şi mai mulţumesc profesorului Lucian Săuleanu, decanul Baroului de avocaţi, coorganizator cu noi, pentru că într-o discuţie cu el a apărut ideea formării acestui fond”.
La eveniment au luat parte, între alţii, prof. univ. dr. Victor Spinei – Vicepreședintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ion Gugeac – Vicepreședinte al Academiei de Știinte din Republica Moldova, prof. univ. dr. Mircea Duțu – Directorul Institutului de Cercetări Juridice Acad. Andrei Rădulescu, prof. univ. dr. Ovidiu Predescu – Directorul Publicațiilor Dreptul, prof. univ. dr. Nicolae Popa, prof. univ. dr. Ion Craiovan, dar şi Bogdan Cuza, doctor în economie, descendent al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Politica