joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Extrasul de carte funciară, la un click distanță

Pentru a veni în sprijinul doljenilor care nu au timp de pierdut la ghișee, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin intermediul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Dolj, a dezvoltat o aplicație electronică prin care se pot obține și online anumite servicii de la birourile de publicitate imobiliară. În prezent, se poate cumpăra direct din fața unui dispozitiv conectat la internet extrasul de carte funciară pentru informare. Potrivit directorului OCPI Dolj, Mihai Cilibiu, acest act obținut în format electronic are aceeași valoare, juridic vorbind, cu cel pe care persoana îl poate lua în format material de la ghișeele instituției.

Primul pas în vederea obținerii acestui document, precum și pentru alte servicii care vor fi disponibile în viitor, constă în crearea unui cont în această aplicație. Serviciul electronic (ePayment ANCPI) este la dispoziția tuturor persoanelor care vor să ceară direct din fața unui calculator/ laptop acest document. Pentru aceasta, cel interesat trebuie să aibă un cont pe ePayment ANCPI. Pentru crearea acestui cont sunt necesare datele personale ale persoanei fizice/ juridice care se înscrie, printre care adresa, numărul de telefon și codul numeric personal (aplicația cere și introducerea seriei și numărului de buletin, însă acestea nu sunt obligatorii pentru autentificare). Cel care-și face contul își alege un nume de utilizator, care poate fi chiar adresa acestuia de mail, precum și o parolă pe care le va folosi ulterior pentru a se autentifica. Odată reușită înregistrarea, cel care și-a făcut contul va primi un mail prin care i se va solicita confirmarea înregistrării. În urma confirmării, contul de pe aplicația ePayment ANCPI poate fi folosit pentru toate operațiunile puse la dispoziție de autoritate.

Același tarif, indiferent de modalitatea de obținere

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit directorului OCPI Dolj, Mihai Cilibiu, tariful pentru acest extras nu este mai mare dacă documentul este solicitat on line.

Doljenii nu mai sunt obligați să stea la coadă, de exemplu, pentru a obține extrasul de carte funciară pentru informare. Timpul este o problemă, azi, mai exact lipsa lui. Tariful perceput este de 20 de lei, indiferent de modalitatea prin care este procurat actul respectiv. Oamenii trebuie să știe că și extrasul cumpărat folosind această aplicație are aceeași valoare juridică pe care o are și cel obținut de la ghișeele instituției noastre”, a explicat Cilibiu.

De precizat că extrasul de carte funciară pentru informare reprezintă situația cadastral – juridică a imobilelor, la momentul întocmirii acestuia. Acesta conține informații cu privire la suprafața imobilului și descrierea acestuia, la dreptul de proprietate și eventualele sarcini existente asupra imobilului.

Politica