luni, februarie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Tinerii dezavantajați, angajați la stat doi ani, pentru a căpăta experiență

Tinerii care provin din categoriile sociale dezavantajate se vor putea angaja la stat, timp de 24 de luni, pentru a dobândi diverse compentențe, pentru ca mai apoi să se poată îndrepta către mediul privat, după cum au anunțat reprezentanții Guvernului României.
În acest sens, un procent de 5% din totatul posturilor din instituțiile publice va fi destinat acestor tineri. Măsura, inițiată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, este prevăzută într-un proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern.
„Instituțiile publice locale vor fi implicate în procesul de integrare pe piața muncii a tinerilor dezavantajați, pentru a-i sprijini să capete experiențe, competențe și abilități care vor putea fi valorificate ulterior în mediul privat.
Sunt vizați tinerii cu vârsta între 16 și 26 ani care nu au o vechime în muncă mai mare de 12 luni, care fie se află în sistemul de protecție a copilului sau provin din acesta, fie au cel puțin un copil în întreținere.
Astfel, un procent de 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituțiile publice va fi atribuit, în mod exclusiv, tinerilor dezavantajați, pentru o perioadă de 24 de luni, cu condiția ca acestea să fie vacante. La finalul celor 24 de luni, contractul individual de muncă încetează de drept, iar postul va putea fi ocupat de o altă persoană aflată într-o situație similară”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului României.
Potrivit documentului menționat, este vorba despre un program de tip ‘Pasarela’, prin care locurile de muncă din sectorul public pot fi oferite temporar tinerilor dezavantajați, pentru a dobândi ‘abilități transferabile’ în joburile din sectorul privat, o măsură prevăzută în Programul de Guvernare, la secțiunea ‘șanse reale pentru tineri’.

Politica