vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Conacele fortificate ale boierilor valahi și indiferența față de zestrea românilor

Ridicate de familiile boiereşti cu rang din Ţara Românească, în secolele XVII-XIX, spre a fi adevărate fortăreţe în scopul apărării împotriva invaziilor întreprinse de tâlharii turci din Vidin, majoritatea culelor au fost practic lăsate într-o stare de distrugere totală de către noii proprietari de după Revoluţie, total indiferenți la istorie şi la faptul că aceste clădiri reprezintă zestrea cea mai de preţ a românilor; în rare cazuri, autorităţile au intervenit şi imobilele vor fi reabilitate.

Cula este un tip de construcție semifortificată, specifică secolelor XVII și XIX, răspândită în întregul spațiu balcanic, cu precădere în Serbia și în Albania, dar şi în partea de Sud-Vest a României. Termenul provine din limba turcă – „kule”, tradus în limba română, însemnând turn.

cula-ztreanu-vlcea-1

În regiunea Oltenia, unde se găseşte cea mai mare concentraţie a monumentelor istorice tip culă, se identifică mai multe obiective de acest fel a căror integritate este periclitată. În judeţul Dolj, sunt culele Izvoranu-Geblescu, Cernăteştilor şi Poenaru. În Gorj sunt culele Cioabă-Chintescu, Crăsnaru, Cornoiu. În Mehedinţi, culele Tudor Vladimirescu, Nistor şi Cuţui. Culele Galiţa şi Călăţeanu sunt în judeţul Olt, iar culele Zătreanu, Bujorenilor, Ansamblul Culei Greceanu, precum şi Casele de tip culă din comuna Măciuca sunt în judeţul Vâlcea.

Istoricii şi reprezentanţii arhitecţilor din zonă spun că este nevoie urgent ca aceste monumente să fie repuse în valoare, lucru care trebuie realizat printr-un proces bazat pe competențe profesionale, fără intervenţii distructive, iar apoi să fie incluse într-un circuit turistic educațional care, cu siguranţă, ar constitui o atracţie de nivel internaţional.

Policlinica Buna Vestire Craiova

cula-izvoranu-geblescu-dolj

Totuşi, situaţia îngrijorătoare în care se găsesc obiectivele de patrimoniu tip culă se poate remedia. Astfel, la nivelul judeţului Dolj, au fost iniţiate demersuri, aflate într-un stadiu destul de avansat, pentru obţinerea de fonduri europene în scopul reabilitării a două monumente din categoria cule: Cula Cernăteştilor şi Cula Izvoranu-Geblescu.

Mai mult, Cula Izvoranu-Geblescu, monument istoric de categoria A din comuna Brabova, judeţul Dolj, va fi reabilitată cu fonduri europene, în cadrul unui proiect în valoare totală de peste 500.000 euro, contractul de finanţare fiind semnat în august 2017, de reprezentanţii CJ Dolj.

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, susţine că demararea acestui proiect este importantă pentru istoria locală, construcţiile tip culă fiind pe cale de dispariţie, în regiune.

Este un proiect pe care ni l-am dorit, cu atât mai mult cu cât specialiștii au tras numeroase semnale de alarmă, întrucât clădirea se află într-o stare avansată de degradare. În plus, în județul nostru nu au mai rămas multe astfel de construcții civile, de tip culă, monumente cu o puternică încărcătură istorică. Trebuie spus că astfel de obiective sunt specifice Balcanilor, regăsindu-se cu precădere în Serbia, Albania și Bulgaria, iar în țara noastră în zona Olteniei și a Munteniei. Valoarea acestor lucrări de restaurare și consolidare a Culei Izvoranu-Geblescu se ridică la peste 500.000 de euro”, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Cula Izvoranu-Geblescu se află în proprietatea comunei Brabova și a fost preluată în administrarea Muzeului Olteniei Craiova, pentru a fi pusă în valoare.

Principalele lucrări incluse în proiect vizează consolidarea clădirii, într-o variantă care să păstreze autenticitatea construcției, restaurarea elementelor din lemn, metal și zidărie, reconstituirea cât mai fidelă a celor care nu mai pot fi restaurate, precum și executarea finisajelor interioare și exterioare, păstrându-se într-o măsură cât mai mare materialele originale. De asemenea, vor fi instalate sisteme de detecție a incendiilor și antiefracție.

Pentru dotarea culei, vor fi procurate obiecte tradiționale, dar și echipamente moderne, interactive (ghid audio, ecrane, panouri informative), asigurându-se astfel o formulă de prezentare cât mai atractivă.

Potrivit reprezentanţilor CJ Dolj, în curând va fi semnat și contractul de finanțare pentru restaurarea Culei Cernăteștilor, din comuna Cernătești, tot un imobil încadrat drept monument istoric de categoria A, deci de interes național.

Până în prezent, doar culele din judeţul Dolj au fost incluse în astfel de proiecte de reabilitare, derulate de autorităţile locale şi judeţene. În alte zone, imobilele au încăput pe mâna unor persoane private sau firme, care n-au niciun interes să le restaureze, având în vedere şi costurile unei astfel de intervenţii. În rare cazuri, clădirile au fost conservate, însă în cele mai multe situaţii clădirile sunt lăsate de izbelişte în faţa gerului, ninsorilor, ploilor sau arşiţei, multe dintre ele stând să cadă.

Politica