vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Casa de Pensii Dolj, la judecată cu sute de pensionari

Nevalorificarea grupelor superioare de muncă, a sumelor încasate în acord, a sumelor de bani acordate pentru regim prelungit peste programul de muncă, situația sporurilor sau nelămuriri privind vechimea în muncă, acestea au făcut ca în perioada ianuarie-septembrie anul curent, nu mai puțin de 445 de doljeni să acționeze în instanţă Casa Judeţeană de Pensii Dolj. Anul trecut, numărul acestora a fost de 620. Din totalul proceselor soluţionate, în perioada 2016 01 septembrie 2017, magistrații s-au pronunțat în favoarea instituției într-un număr de 430 de litigii, pensionarii având câștig de cauză în nu mai puțin de 620 de procese.

Anual, juriștii Casei Județene de Pensii Dolj se prezintă în sălile de judecată pentru a participa la diferite procese pe care pensionarii le au cu instituția. Astfel, potrivit unei informări din partea CJP Dolj, în perioada ianuarie septembrie 2017, vrând ca legea să le facă dreptate, nu mai puţin de 445 de pensionari din judeţ au acţionat în instanţă instituția în cauză. Anul trecut, juriştii instituţiei s-au prezentat la 620 de procese cu pensionarii.

Cele mai frecvente nemulțumiri sunt reprezentate de nevalorificarea grupelor superioare de muncă, a sumelor încasate în acord, a sumelor acordate pentru un regim prelungit peste programul normal de lucru, alte sporuri care nu fac parte din baza de calcul a pensiilor conform legislației anterioare și nu au un caracter permanent, acțiunile pentru restituirea vechimii în muncă”, au precizat reprezentanții CJP Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

150 de lei, costul mediu al unui proces

Din totalul proceselor aflate pe rol, judecătorii au dat verdictul în favoarea Casei Județene de Pensii Dolj în nu mai puţin de 430 de cauze, reprezentând perioada 2016 01 septembrie 2017. De asemenea, statistica CJP Dolj arată că magistraţii au dat dreptate unui număr de 620 de reclamanţi. Participarea Casei Judeţene de Pensii Dolj la toate aceste procese implică şi suportarea anumitor cheltuieli, costul mediu al unui proces fiind de aproximativ 150 de lei.

Execuția cheltuielilor CJP Dolj sunt efectuate în limita bugetului aprobat, conform destinației prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli întocmit și transmis de CNPP, acesta fiind de aproximativ 1,7 miliarde de lei”, se mai arată în informarea CJP Dolj.  

Peste 900 de reclamații

În ceea ce-i privește pe pensionarii care, în perioada ianuarie-septembrie 2017, și-au rezolvat problemele contestând sau reclamând anumite fapte la nivelul CJP Dolj, fără a mai face poteci la tribunal, aceştia sunt în număr de 933. Cele mai multe dintre constații sunt formulate împotriva deciziei de pensie.

Pensionarii nu sunt mulțumiți, în general, de cuantumul pensiei sau de încadrarea în gradul de invaliditate. În cazul sesizărilor legate de gradele de invaliditate anumite sesizări sunt redirecționate către INEMRCM București pentru consultare metodologică, iar în celelalte cazuri reverificăm dosarele, dăm explicații, etc.”, au mai spus reprezentanții CJP Dolj.

Informare și documentare continuă

Conducerea CJP Dolj dă asigurări că angajații instituției fac tot posibilul să răspundă în timp util nevoilor pensionarilor și să ofere servicii publice de calitate.

În toate serviciile din cadrul instituției se lucrează permanent la perfecționarea și îmbunătățirea modului de lucru pentru a reduce cât mai mult timpul de răspuns în soluționarea și punerea în plată a pensiilor și a altor drepturi de asigurări sociale. Se dorește în permanență asigurarea unui serviciu de o calitate cât mai bună în beneficiul persoanelor care se adresează CJP Dolj prin informare și documentarea în permanență a acestora cu noutăţile legislative apărute”, au transmis reprezentanții CJP Dolj.

Politica