sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Începe înarmarea cu Patriot. Peste 4,5 miliarde de dolari, pentru șapte sisteme de rachete cumpărate de la americani

Până la sfârșitul anului, România va contracta primul sistem Patriot de la americani. Proiectul de lege în acest sens a fost aprobat, miercuri, în ședința de Guvern și va fi transmis Parlamentului spre aprobare. Proiectul de lege pentru realizarea “Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” prevede achiziția a șapte sisteme de rachete de acest tip, valoarea contractului fiind estimată la peste 4,5 miliarde de dolari, cu TVA.

Proiectul prevede atribuirea de către Executivul de la București „Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS pentru achiziţionarea, începând cu anul 2017, a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, din care 4 (patru) sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene şi 3 (trei) sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Terestre, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special”.

Documentul prevede și asigurarea în bugetul Ministerului Apărării Naţionale a fondurilor necesare pentru aceste achiziții, respectiv „aproximativ 3, 9 miliarde USD, fără TVA, precum şi a celor necesare pentru implementarea în totalitate a obiectivelor aflate în responsabilitate naţională”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primul sistem HSAM va fi contractat până la sfârșitul anului, iar valoarea la care se ridică este de peste 900 milioane de dolari.

Primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) dintre cele achiziţionate potrivit alin. (1) lit. a) va fi contractat până la sfârşitul anului 2017, în configuraţia şi contravaloarea în lei a sumei de 764, 78 milioane USD, prin primul contract de stat de tip LOA, la care se adaugă TVA”, se arată în proiect.

Executivul de la București susține că achiziția rachetelor vine dintr-un interes esenţial de securitate”, iar realizarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol „asigură întărirea securităţii naţionale şi regionale şi contribuie în mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii”.

Proiectul prevede și adoptarea unor măsuri prin care personalul militar care va asigura realizarea și menținerea capabilității de apărare aeriană ar uma să participe la misiuni de pregătire în străinătate.

În urmă cu o săptămână, Ministerul Apărării Naționale a primit scrisoarea de acceptare (Letter of Acceptance – LOA) din partea Guvernului SUA privind achiziționarea primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) tip PATRIOT.

Înzestrarea forţelor armate române cu sisteme moderne de rachete sol-aer cu bătaie mare, interoperabile cu sistemele de rachete sol-aer, cu sistemele de comandă, control, comunicaţii şi cu platformele multirol din dotarea proprie sau a altor state membre NATO constituie o necesitate esenţială, o cerinţă strategică ce trebuie satisfăcută în cel mai scurt timp posibil. România va utiliza sistemele PATRIOT pentru a-şi întări apărarea proprie şi pentru descurajarea ameninţărilor regionale. Configuraţia 3+ care va fi achiziţionată de statul român este cea mai modernă variantă existentă pe piaţă în prezent, din punct de vedere al configuraţiei hardware şi software, al echipamentelor de sol şi rachetelor”, anunța, pe 1 noimebrie, Ministerul Apărării.

sursa foto: http://militaryedge.org

Politica