vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt: Ce manuale încă nu au ajuns pe masa elevilor

Inspectorul şcolar general al judeţului Olt, Adrian Bărbulete, a afirmat că deşi bugetul alocat pentru achiziţionarea de manuale nu este „acoperitor”, ISJ se încadrează în normele pentru funcţionarea claselor.

Bărbulete a declarat că aproximativ 15% dintre manualele elevilor olteni sunt noi, restul fiind acoperit din anii şcolari precedenţi.

La finalul fiecărui an şcolar, fiecare unitate de învăţământ face un necesar pe care îl transmite ISJ Olt şi noi putem comanda un număr de manuale noi, între 10% şi 15% pentru fiecare an şcolar, restul redistribuindu-se din anii şcolari precedenţi. În acest moment, bugetul repartizat pentru comanda manualelor de la clasa a VI-a până la a XII-a este de 369.900,52 lei. Nu este acoperitor, dar ne încadrăm în cifrele pe care noi le putem comanda de la Ministerul Educaţiei”, a declarat inspectorul general.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El a adăugat că majoritatea manualelor comandate au şi ajuns pe băncile elevilor.

În acest an şcolar, pentru clasa a V-a avem 3.382 de manuale şi au fost distribuite deja 3.160, deci compediile au fost suficiente, iar în urma deschiderii aplicaţiei s-au comandat următoarele titluri de manuale: Educaţie tehnologică şi aplicaţii practice – 3.514 bucăţi, Informatică şi TIC – 3.514, Istorie – 3.524, Limba engleză – 1.140. Până acum, am început deja să primim Educaţie tehnologică, Informatică şi TIC şi Istorie, urmând ca pe măsură ce trece timpul să le primim pe toate cele aprobate”, a mai declarat Adrian Bărbulete.

Conducerea ISJ Olt, videoconferinţă cu ministrul Educaţiei pe tema manualelor şcolare şi modificarea Legii educaţiei

Conducerea ISJ Olt, reprezentanţii sindicatelor şi cei ai organizaţiilor de părinţi şi elevi au participat, miercuri, la o videoconferinţă cu ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop.

Conducerea ISJ Olt a fost reprezentată de inspectorul şcolar general Adrian Bărbulete şi de adjuncţii Mariana Gheorghe şi Florica Grecu.

Agenda videoconferinței: Legea educației naționale, Legea manualului școlar, Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, Manuale și auxiliare școlare şi Aplicația SIIIR.

Pop a transmis în teritoriu, printre altele, că de săptămâna viitoare se pot comanda manualele de matematică pentru clasa a V-a, după ce contestaţia la licitaţie a fost respinsă. El a adăugat că, în maximum cinci săptămâni, toate manualele vor ajunge pe masa elevilor.

În ceea ce priveşte Regulamentul de organizare şi funcţionare a şcolilor, ministrul Educaţiei a reiterat faptul că telefoanele mobile sunt interzise în timpul orelor atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, excepţie făcând situaţiile în care acestea pot ajuta la desfăşurarea orelor. În plus, Pop a transmis că elevul de serviciu pe şcoală trebuie să dispară.

Totodată, ministrul Educaţiei se va ocupa de diligenţele necesare pentru ca, din următorul an, salariile profesorilor să ajungă direct la şcoli şi nu prin visteriile primăriilor.

Politica