joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Aproape 24.000 doljeni sunt șomeri

23.543 doljeni erau înregistrați, la sfârșitul lunii iulie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) ca șomeri, 9.356 dintre aceștia fiind femei.

Rata șomajului în județul Dolj s-a situat la 8,56%.

Din totalul de şomeri înregistraţi la sfârşitul lunii iulie 2017, un număr de 2.808 sunt şomeri indemnizaţi şi 20.735 sunt şomeri neindemnizaţi. Din numărul total de şomeri indemnizaţi de 2.808 persoane, 2.654 provin din muncă şi 154 din rândul absolvenţilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Referitor la structura şomajului după mediul de rezidenţă, statistica ne arată că aproximativ 85.5 % din numărul total de şomeri înregistraţi provin din mediul rural (20.128 persoane) şi aproximativ 14.5 % provin din mediul urban (3.415 persoane ).

Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional au ponderea cea mai mare în numărul total de şomeri înregistraţi la nivelul AJOFM Dolj, în luna iulie 2017, aceasta fiind de aprox. 88.7 % (20.888 persoane). Şomerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal au o pondere de aproximativ 9.4 % (2.206 persoane), iar cei cu studii universitare au o pondere de 1.9 % (449 persoane).

Referitor la structura şomajului pe categorii de vârstă, se observă că cei mai mulţi şomeri sunt cei cu vârsta cuprinsă între 40-49 ani (7.876 persoane), urmaţi de segmentul de vârstă 30-39 ani (5.117 persoane).

Pe locul următor se situează segmentul de vârstă peste 55 ani (3.901 persoane), urmat de segmentele de vârstă 50-55 ani (3.376 persoane) şi sub 25 ani (1.743 persoane). Cei mai puţini şomeri sunt cei cu vârsta între 25-29 ani (1.530 persoane)”, arată datele transmise de AJOFM Dolj.

Pentru a reduce șomajul, statul oferă mai multe facilități. Între acestea, subvenţiile pentru angajatorii care încadrează în muncă stagiari, subvenții ce au fost majorate.

Conform prevederilor Legii 164/2017 pentru modificarea Legii 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, au fost majorate sumele de bani acordate angajatorilor care încadrează în muncă stagiari.

Astfel, angajatorii care încheie un contract de stagiu cu absolvenţi de învăţământ superior pot beneficia de o subvenţie, în cuantum de 1.350 lei/lună, pentru fiecare contract de stagiu încheiat în limita fondurilor alocate prin buget cu această destinaţie (anterior acestor modificări legislative angajatorul putea beneficia de suma de 750 lei, respectiv de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare).

Suma se acorda la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu (6 luni).

Scopul efectuării stagiului este acela de a asigura tranziţia absolvenţilor de învăţământ superior de la sistemul de educaţie la piaţa muncii, de a consolida competenţele şi abilităţile profesionale pentru adaptarea la cerinţele practice şi exigenţele locului de muncă şi pentru o integrare rapidă în muncă, precum şi de dobândire de experienţă şi vechime în muncă şi, după caz, în specialitate.

Perioada de stagiu se desfăşoară pe baza unui program de activităţi aprobat de angajator, la propunerea conducătorului compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea stagiarul. Pe durata stagiului, acesta va fi coordonat şi supravegheat de un mentor desemnat de angajator. Contractul de stagiu se încheie odată cu încheierea contractului individual de muncă, durata contractului de stagiu fiind de 6 luni, cu excepţia situaţiilor în care prin legi speciale este prevăzută o altă perioadă de stagiu”, arată AJOFM Dolj.

Potrivit reprezentanților Agenției, angajatorii din judeţul Dolj care organizează stagii pentru absolvenţii de învăţământ superior pot solicita finanţarea acestora din bugetul asigurărilor pentru şomaj în termen de 30 de zile lucrătoare de la data încheierii contractului de stagiu.

Cei care doresc informaţii suplimentare se pot adresa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj, din Craiova, str. Eugeniu Carada, nr. 13 A, Compartiment Relaţii cu Angajatorii, telefon 0251/306 100, interior 124.

Politica