sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Stadionul de atletism, neinteresant pentru constructori

Contractul pentru proiectare și execuție la stadionul de atletism de 5.000 de locuri din Craiova nu a prezentat interes pentru niciun ofertant. Licitația de circa 3,5 milioane de euro fără TVA a fost anulată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice și va fi reluată, spun reprezentanții municipalității.

Contractul de proiectare și execuție la stadionul de atletism, pentru ca acesta să fie trecut de la categoria V la categoria III, nu a prezentat interes pentru niciun ofertant. Conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice, „în conformitate cu preved.art.212 alin.1 lit.a) din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice, s-a anulat procedura de atribuire a contractului de achiziție publică, întrucât nu a fost depusă nicio ofertă”.

Licitația, reluată

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform reprezentanților municipalității, procedura de achiziție pentru proiectare și execuție va fi reluată.

Primăria Craiova pregătise peste 15 milioane de lei pentru varianta nouă a stadionului de atletism, trecut la categoria III de la categoria V. Acesta ar urma să aibă funcţionalitate strict de atletism, înainte el fiind destinat şi meciurilor de fotbal.

Concret, stadionul de atletism se ridică, cel puțin estimat, la suma de 15,591,575.82 de lei fără TVA, echivalentul a 3.464.794,626 de euro fără TVA. Valoarea estimată se compune din servicii de proiectare (341.962,30 lei), asistență tehnică din partea proiectantului (8.136,00 lei), lucrări de construcții și instalații (10.532.156,54 lei), utilaje, echipamente tehnologice și functionale cu montaj (1.133.616,83 lei), utilaje fără montaj și echipamente de transport (497.993,91 lei) și organizare de șantier (106.455,18 lei).

Banii vor fi suportați exclusiv din bugetul local. Prin comparație, valoarea depășește jumătate din cât ar urma să coste reabilitarea Colegiului Național „Carol I”.

Reamintim că trecerea de la o categorie la alta a stadionului a fost decisă cu scântei în consiliul local, la şedinţa din luna septembrie 2016. Consilierilor li s-a prezentat o informare ce viza această conversie şi a fost supusă la vot, însă consilierii de opoziţie au spus că o informare nu se votează, ci doar se ia act de ea. În cele din urmă, proiectul cu valoare consultativă a trecut, luându-se decizia de a se face conversia.

În contextul acesteia, vor dispărea toate funcţiunile pentru fotbal pe care le avea stadionul, acesta rămânând cu destinaţia exclusivă de stadion de atletism. În plus, vor apărea alte dotări, specifice şi necesare atletismului.

Pe scurt, despre proiect

Contractul pentru stadionul de atletism, în valoare 6.082.978,39 de lei, a fost semnat în data de 14.08.2014, în vara lui 2015 demarând lucrările, care aveau un termen de execuţie de şase luni. Acestea au fost realizate de către asocierea de firme SC AB Tehnica SRL şi SC K-BOX Construction Design SRL. Lucrările au fost, însă, sistate, în luna septembrie, atunci când fostul primar al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a anunţat că se doreşte conversia acestuia la categoria III. Dincolo de această sistare, execuţia a fost îngreunată din mai multe motive. Unul dintre ele a fost nivelul pânzei freatice, şantierul fiind deseori inundat.

Proiectul stadionului de atletism a apărut în contextul demolării stadionului „Ion Oblemenco”, unul care avea ambele funcţiuni, de fotbal şi de atletism, autoritatea fiind obligată să construiască o bază nouă, conform legii. În plus, era nevoie de o bază pentru echipa de fotbal.

Politica