vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ALDE DOLJ: susţinem adoptarea unui nou Cod de Patrimoniu

Deputat Ion Cupă, preşedinte ALDE Dolj:” Spaţiile de identitate pentru istoria locală a Craiovei trebuie mai bine prezervate şi valorificate”

Într-o interpelare adresată Ministrului Culturii, Ioan Vulpescu, deputatul Ion Cupă susţine poziţia unor reputați arhitecți și profesori universitari, membri ai Observatorului Urban al Olteniei, care au făcut un apel de conștiință pentru salvarea și valorificarea vestigiilor Hanului Hurez. Hanul Hurez a fost cea mai mare clădire a orașului o perioadă îndelungată, singura fortificație din istoria orașului, fiind considerată ”podoaba” Craiovei.

   În cadrul interpelării, deputatul de Dolj invocă Convențiile UNESCO, Carta Veneția, alte orientări internaționale la care România este parte şi care cer țărilor să facă eforturi susținute pentru protejarea, conservarea și valorificarea patrimoniului cultural, sub toate aspectele sale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Parlamentarul ALDE atrage atenţia asupra urgenţei unei intervenții pentru stoparea mutilării definitive a acestor vestigii definitorii pentru orașul Craiova.

Vicepreşedinte naţional al ALDE, Ion Cupă a adresat, cu această ocazie, șase întrebări Ministrului Culturii :

  1. Ce măsuri, pârghii, instrumente de intervenție are la dispoziție Ministerul Culturii pentru a stopa abuzurile la adresa acestor monumente istorice sau a clădirilor valoroase din zone protejate? Dar pentru a demara reconstituirea lor şi valorificarea lor în circuitul cultural turistic și economic al localităților?
  2. Considerați utilă elaborarea unui nou Cod de Patrimoniu în care sancțiunile privind obligația de patrimoniu și, în același timp, măsurile de sprijin pentru comunități și proprietari să fie mai clar precizate? Dacă da, când veți promova acest Cod în dezbaterea publică/parlamentară?
  3. Clădirile de patrimoniu, aflate în stare de colaps, ar putea fi expropriate pentru cauză de utilitate publică?
  4. Aveți în vedere îmbunătățirea Legii 422, pentru a elimina posibilitatea interpretării ei neunitare?
  5. Cum veți clarifica competențele de avizare în cazul clădirilor valoroase din zonele protejate?
  6. Cum veți proceda pentru a asigura mai multă transparență în privința Ședințelor Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și a Comisiilor Zonale?

Politica