joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primele candidaturi, primele atacuri la persoană

Fotoliul de primar al Craiovei, lăsat liber de Olguţa Vasilescu după plecarea acesteia la Bucureşti pentru a îndeplini funcţia de ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale, naşte deja tensiuni în mediul politic din Craiova.

S-a dat liber deja şi la atacuri, unele nejustificate.

Un astfel de exemplu este cazul avocatului Lucian Bernd Săuleanu, potenţial candidat al Partidului Naţional Liberal la Primăria Craiovei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Recent, la redacţie, ne-a fost transmisă o carte în care decanul Baroului Dolj este acuzat de plagiat.

Cartea se numeşte „Granzii Justiţiei din Oltenia plagiază”, semnată de autorul George Iordăchescu (cel mai probabil un pseudonim).

Avocatului Lucian Săuleanu i se reproşează că, în cartea „Drept comercial” (editura Universitaria, Craiova, 2006), împreună cu Armand Calotă Ponea, a copiat informaţii care se găsesc şi pe „google”. Paginile invocate conţin în principal definiţii şi explicaţii introductive, care au intrat deja în uzul metodologic. Este ca şi cum ai acuza o persoană că a plagiat teorema lui Pitagora. Cea mai mare parte din informaţia prezentată sunt texte de lege din Codul Comercial din 1887, iar Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor exclude de la protecţie textele de lege.

Cartea cu pricina, care ar putea afecta imaginea decanului Baroului Dolj, a ajuns şi la membrii Comisiei de Etică a Universităţii din Craiova, instituţie de învăţământ superior unde Lucian Săuleanu este profesor, sesizarea fiind însă respinsă.

Sesizarea a fost anonimă. Noi am încercat să identificăm persoana, am trimis la editură, nu am primit nimic. Regulamentul ne obligă să indentificăm reclamantul, să ne dea o adresă prin care să comunicăm. Neavând cu cine, am clasat sesizarea”, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, prof.univ.dr. Teodor Sâmbrian, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Craiova.

Conform celor menţionate pe cartea cu pricina, toate drepturile asupra ediţiei sunt „rezervate editurii”, fiind vorba despre Editura Adevărul. Am încercat şi noi să luăm legătura cu reprezentanţii Editurii Adevărul, însă nu au fost de găsit.

Pe lângă acele acuzaţii de plagiat, cartea cu pricina include şi unele acuze la adresa avocatului, invocându-se numele unor persoane pe care acesta, ori casa sa de avocatură, le-a reprezentat în instanţă.

Concret, cartea se îndepărtează de ceea ce ar trebui să conţină o acuzaţie de plagiat, neindicându-se o sursă concretă, ci doar făcându-se o trimitere vagă la motorul de căutare Google. Acuza a fost însă deja preluată în spaţiul politic local, fiind motiv de discuţii, în contextul în care avocatul Săuleanu este potenţial candidat la funcţia de primar al Craiovei.

Lucian Săuleanu este decanul Baroului Dolj din 2015, profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Craiova şi deţine funcţia de vicepreşedinte al PNL Craiova.

Contactat de Jurnalul Olteniei, avocatul Lucian Bernd Săuleanu, decan al Baroului Dolj, a declarat că reclamaţia respectivă este un simplu atac la persoană la care se aştepta având în vedere contextul politic local actual, însă respinge cu fermitate astfel de metode folosite în lupta politică, dar şi acuzaţia de plagiat, în sine, considerând-o fără fundament odată ce nu se indică, în concret, o lucrare şi un autor ca fiind sursă a plagiatului, dar şi deoarece paginile prezentate conţin în mare parte concepte şi clasificări intrate în uzul disciplinei Drept comercial în ultimii 130 ani. De altfel, pentru a da posibilitatea verificării lucrărilor sale, avocatul a încărcat pe pagina de internet a Casei de Avocatură Săuleanu şi Asociaţii cele mai importante articole, cursuri şi monografii.

Cum fotoliul de primar al Craiovei pare să fie tot mai disputat, ne aşteptăm ca pe viitor să ne mai întâlnim cu astfel de situaţii şi cu referire la alţi candidaţi.

Politica