miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ALDE Dolj: Priorităţile Guvernului PDS-ALDE pentru 2017

Deputat Ion Cupă, președinte ALDE Dolj: ”Prioritățile guvernului României, stabilite prin Buget, răspund așteptărilor marii majorități a cetățenilor”

Dincolo de disputele politice, considerăm că este foarte important ca opinia publică doljeană să cunoască principalele obiective prioritare pe care guvernul condus de PSD-ALDE le va realiza  în acest an și pentru care au fost alocate fonduri prin Bugetul de stat, adoptat în această săptămână de Parlamentul României.

Astfel, pentru sănătate se vor aloca cu 3,5 miliarde mai mult decât în 2016, din care 700 milioane de lei suplimentar pentru medicamente compensate şi gratuite. Deasemenea din aceşti bani se vor achiziţiona vaccinurile necesare pentru copii. Fiecare spital judeţean, fără excepţie, va beneficia de un computer tomograf. O parte importantă din bani vor fi alocaţi creșterilor cu 15% a salariilor din sistemul sanitar.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru educaţie se vor aloca cu 3,3 miliarde mai mult decât în 2016.Din aceşti bani se va demara Programul O masă caldă gratuită(un proiect promovat de mult de către ALDE) pentru un numar de cca 30.000 de copii din întreaga ţară, fiind primul pas spre generalizarea lui. Deasemenea din aceşti bani vor fi finalizate o serie de obiective (şcoli, grădiniţe), dar cel mai important vor fi crescute cu 15% salariile dascălilor.Referitor la şcoli şi grădiniţe un proiect ambiţios va fi demarat prin banii alocaţi Ministerului Dezvoltării (2.000 de şcoli şi  2.500 de creşe şi grădiniţe)

Din bugetul alocat Ministerului Muncii, dincolo de măsurile deja cunoscute privind creșterea salariului minim şi a pensiilor, o parte semnificativă a fondurilor va susține programul Prima chirie şi Primul salariu pentru încurajarea tinerilor şi a mobilităţii pe piața forței de muncă.

Din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale  pe lângă cele amintite mai sus vor fi construite 30 de cămine studenţeşti şi va demara construcţia a 2.769 apartamente, dintre care 850 se vor finaliza în 2017.Partea cea mai consistentă va merge către Programul Naţional de Dezvoltare Locală care va veni în sprijinul dezvoltării comunităţilor locale.

Bugetul Agriculturii va asigura plata tuturor subvenţiilor cuvenite în 2017 (2,2 miliarde de lei) şi va susţine Programul naţional de irigaţii (inclusiv apa necesară – 45 milioane de lei)

Banii alocaţi Ministerului pentru mediul de afaceri vor susţine, în premieră naţională Programul Start-up Nation (10.000 start-up-uri, 20.000 noi locuri de muncă), organizarea a opt târguri interne cu 4.000 de participanţi, cu decontarea cheltuielilor și asigurarea participării României la 40 de târguri internaţionale (24 mil. lei) şi decontarea participării la târguri pentru 500 IMM-uri.

Din banii Ministerului Mediului vor continua programele Rabla şi Casa verde, dar cel mai important este că va fi lansat un ambiţios program de împădurire şi perdele forestiere, susţinut şi cu resursele alocate Ministerului Apelor şi Pădurilor (împădurirea a minim 5.000 ha, Programul ”Tai un copac, plantezi doi!”)

Preocuparea pentru sport şi pentru creşterea imaginii de ţară prin sport va fi prioritară deasemenea.Vor fi finanţate Campionatul European de Baschet şi cel de Gimnastică ritmică, găzduite de țara noastră, în acest an.

Bugetul alocat culturii şi identităţii naţionale va asigura finanțarea majorării salariilor din instituţiile de spectacole. Finanţarea festivalului internaţional de muzică clasică ”George Enescu” şi a festivalului internaţional de teatru de la Sibiu vor fi deasemenea asigurate.

Realizarea unui reactor de generaţia 4 în cadrul proiectului ”Alfred”, care va crea 2.300 noi locuri de muncă va fi prioritatea strategică, finanţată din banii alocaţi Cercetării şi Inovării, precum  şi finanţarea proiectului ELI – laser de mare putere şi dezvoltarea zonei Laser Valley.

Iată aşadar un pachet ambiţios şi REALIZABIL de proiecte în favoarea dezvoltării pe care Guvernul României îl va pune în realitate în acest an.

ALDE va sprijini toate politicile necesare punerii în aplicare a acestor măsuri absolut necesare pentru pregătirea unui an 2018 și mai curajos din perspectiva investițiilor în dezvoltare.

Politica