joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

O craioveancă îşi expune picturile la Veneţia

Artista Claudia Mandi, originară din Craiova, va deschide, începând de astăzi, la Veneţia, expoziţia de pictură ”Apa zilei / Apa nopţii”.

Petre COJOCARU

Vernisajul va avea loc la ora 18, la sediul Institutului Român de Cultură din cunoscutul oraş italian. Claudia Mandi, muzeograf la Muzeul de Artă Oltenia, nu este la prima expoziţie în afara graniţelor ţării.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Proiectul „Apa zilei / Apa nopţii”, extinde seria elementelor începute de Claudia Mandi în timpul stagiului ca bursieră „Vasile Pârvan” la Accademia di Romania din Roma. Tradiţia reprezentării elementelor a existat din Renaştere cu alegoriile apei, aerului, focului, pământului. Dincolo de dimensiunea sa fizică APA are o multitudine de valori, simbolice, filosofice profunde ce i-au trezit un adevărat interes artistei. „Poetica Apei” este tema proiectului artistei ca bursieră „Nicolae Iorga” la Veneţia, o cercetare vizuală ce se situează între influenţele antice romane şi baroce într-un singur loc: Italia. APA ca suprafaţă reflectorizantă amplifică imaginea oraşului, a palatelor, arhitectura îşi dublează impactul optic. Claudia Mandi intuieşte natura duală a oraşului în schimbarea zi/noapte. Dacă ziua oraşul e dinamic, vital, colorat şi luminos, noaptea se transformă într-un oraş sumbru, într-o entitate misterioasă a cărei esenţă eludează simţurile. Claudia Mandi a absolvit în 1997 Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, specializarea Pictură. În perioada 2004-2006, a absolvit cursurile de master „Surse şi resurse ale imaginii în pictura contemporană” la aceeaşi Universitate.

În 2011, obţinea a doua specializare în Istoria şi Teoria Artei la Facultatea de Arte şi Design, Universitatea de Vest din Timişoara, cu lucrarea de licenţă „Iluzionismul spaţial al plafoanelor baroce romane”. În perioada 2012-2014, a beneficiat de bursa „Vasile Pârvan” la Accademia di Romania la Roma. Din 2006, activează ca muzeograf la Muzeul de Artă din Timişoara şi apoi la Muzeul de Artă din Craiova. Acum este bursieră „Nicolae Iorga” la Institutul Român de Cultură si Cercetare Umanistică de la Veneţia. De-a lungul anilor, a avut 21 de expoziţii personale, participând la numeroase simpozioane internaţionale în Italia, Franţa, Egipt, Ungaria, România.

Cele mai importante expoziţii personale sunt Teatro di Marcello, Roma (2015); Accademia di Romania din Roma, Italia (2014); Muzeul de Etnografie Palau – Sardinia (2010); Il Denaro ( Ziar financiar) – Napoli, Italia (2010); Teatro dei Dioscuri din complexul Palatului Quirinale – Roma, Italia (2009); Galeria Marani – Roma, Italia (2007); Galeria Creuse Artistique – Gueret, Franţa. Din 1998, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi membru ICOM ( Consiliul Internaţional al Muzeelor). Expoziţia, organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, va putea fi vizitată până pe 30 ianuarie 2017, în Mica Galerie a Institutului din Cannaregio 2212 – 30121 Veneţia. Intrarea este liberă.

 

Politica