duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Fostul primar și Murgași, în așteptarea sentinței definitive

Constantin Nedelea, fost primar al comunei doljene Murgaşi, condamnat în aprilie, la 1 an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, este la un pas de sentința definitivă. Curtea de Apel Craiova a anunțat că va pronunța sentința definitivă pe 15 decembrie a.c. În același dosar, alături de edil, au mai fost trimişi în judecată, în anul 2014, Dumitru Palada, administrator al SC Oltana Montaj SA, şi Constantin Adam, diriginte de şantier la investiţia „Traversare cursuri de apă şi alimentare cu apă în comuna Murgaşi“. Primarul a fost condamnat de Judecătoria Craiova, pe fond,  la 1 an de închisoare cu suspendare şi plata sumei de 4.500 lei cheltuieli judiciare, în timp ce ceilalţi doi inculpaţi au primit câte 8 luni de închisoare cu suspendare.

Dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova i-au trimis în judecată pe Constantin Nedelea, primarul comunei Murgaşi, pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, Dumitru Palada, administrator al SC Oltana Montaj SA, acuzat de comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, şi Constantin Adam, diriginte de şantier la investiţia „Traversare cursuri de apă şi alimentare cu apă în comuna Murgaşi“, acuzat tot de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, s-a înregistrat la Judecătoria Craiova pe 22 iulie 2014. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au stabilit, în urma cercetărilor efectuate că, în anul 2007, Primăria Murgaşi a contractat lucrarea de investiţii „Traversare cursuri de apă şi alimentare cu apă în comuna Murgaşi“, execuţia fiind atribuită firmei SC Oltana Montaj SA Craiova. Contractul, cu o valoare totală de 1.293.058 de lei, a avut ca obiect extinderea alimentării cu apă în satul Veleşti, alimentarea cu apă în satul Rupturile şi construirea unui pod în Murgaşi şi a fost semnat pe 14 septembrie 2007 de primarul Constantin Nedelea (din partea autorităţii contractante) şi de Dumitru Palada, administratorul SC Oltana Montaj. Anchetatorii au precizat că, „în urma verificărilor efectuate, a rezultat că o parte din cantităţile de lucrări înscrise în situaţiile de plată întocmite şi confirmate nu fuseseră executate la data întocmirii acestora, dar nici ulterior, până în luna noiembrie 2010, când s-a procedat la inventarierea acestora de către o comisie numită în perioada controlului Curţii de Conturi Dolj“. De fapt, reprezentanţii firmei au facturat diverse echipamente şi lucrări inexistente, iar primarul din Murgaşi a achitat sumele de bani cerute de constructor. În urma verificărilor făcute fizic, s-a constatat că lipseau o pompă de incendiu, două contoare de apă, un hidrofor, două ventilatoare, 50 mp de pereţi tip sandwich, 33 m.p. de învelitoare, zece metri jgheaburi din tablă, şase metri burlane din tablă, 32 de metri de glafuri din tablă, 34 mp pardoseli din ciment sclivisit. De asemenea, cu ocazia construcţiei podului peste pârâul Gemărtălui, constructorul a  facturat dar nu a montat 293 de metri cubi de gabioane umplute cu piatră brută, iar în cazul unui drum nu a folosit 100 de metri cubi de balast. Valoarea totală a lucrărilor neexecutate şi plătite constructorului a fost calculată de Curtea de Conturi la suma totală de 57.184 de lei. Procurorii au mai reţinut în dosar şi faptul că prejudiciul de 57.184 de lei a fost recuperat în totalitate. Astfel, pe 4 martie 2011, SC Oltana Montaj SA a predat Primăriei Murgaşi o parte din echipamentele lipsă, iar pentru diferenţă s-a convenit compensarea cu contravaloarea unor lucrări executate şi facturate, însă neachitate de beneficiar.

Pe 27 aprilie a.c., Judecătoria Craiova a pronunţat sentinţa în dosar, toţi cei trei inculpaţi fiind găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la pedepse cu suspendare: „Condamnă pe inculpatul NEDELEA CONSTANTIN la pedeapsa de 1 an închisoare. Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatului pe durata termenului de încercare de 3 ani. Obligă inculpatul NEDELEA CONSTANTIN la plata sumei de 4500 lei cheltuieli judiciare statului. (…) Condamnă pe inculpatul PALADA DUMITRU la pedeapsa de 8 luni închisoare. Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatului pe durata termenului de încercare de 2 ani şi 8 luni. Obligă inculpatul PALADA DUMITRU la plata sumei de 600 lei cheltuieli judiciare statului. (…) Condamnă pe inculpatul ADAM CONSTANTIN la pedeapsa de 8 luni închisoare. Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatului pe durata termenului de încercare de 2 ani şi 8 luni. Obligă inculpatul ADAM CONSTANTIN la plata sumei de 600 lei cheltuieli judiciare statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 27.04.2016”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Atât inculpaţii, cât şi procurorii, au declarat apel, înregistrat pe 17 iunie a.c. la Curtea de Apel Craiova. La ultimul termen, vineri, 2 decembrie a.c., instanța a anunțat că deliberarea și pronunțarea sentinței definitive va avea loc pe 15 decembrie a.c.

spot_img
spot_img

Politica