Conecteaza-te cu noi

Eveniment

Primarul din Baia de Aramă, judecat într-un dosar privind tăierea ilegală a unei păduri

Publicat

pe

Primarul oraşului Baia de Aramă, Ionel Rafael Dunărinţu, a fost trimis în judecată, de ofiţerii DGA pentru instigare la tăiere de arbori din fondul forestier național, instigare la furt de arbori din fondul forestier național și abuz în serviciu. Este vorba despre un dosar care vizează tăierea unei păduri, pentru ca pe acel teren să fie ridicat un cartier de locuinţe sociale, sau alte obiective.

La data de 04.10.2016, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Mehedinţi, delegaţi în cauză, au finalizat cercetările, iar procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți a emis rechizitoriu şi a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
– D.I.R., primar al unui oraș din județul Mehedinți, pentru săvârşirea infracțiunilor de instigare la tăiere de arbori din fondul forestier național, instigare la furt de arbori din fondul forestier național și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
– o societate comercială, pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept, de arbori din fondul forestier național, furt de arbori din fondul forestier național și evidențiere în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive;
– S.N.L., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (două acte materiale), instigare la infracțiunea de tăiere de arbori din fondul forestier național, instigare la infracțiunea de furt de arbori din fondul forestier național și evidențierea în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive;
– J.P.S. – tehnician la o societate comercială, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (patru acte materiale);
– B.C. pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori și fals în înscrisuri sub semnătură privată;
– B.S.V. pentru săvârșirea infracțiunii de tăiere ilegală de arbori.
În data de 10.05.2016, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul D.G.A. – S.J.A. Mehedinţi au fost delegați de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți să efectueze activități procedurale într-un dosar penal în care s-a conturat următoarea stare de fapt:
La data 14.09.2013, D.I.R. a dispus ca firma la care fusese administrator cu puteri depline din anul 2004, de la înființare, și până în 2012, când devenise primar al orașului, să taie ilegal, fără autorizație de exploatare emisă de Ocolul Silvic, arborii din pădurea publică a orașului respectiv, rezultând un volum de 344,96 mc material lemnos, în valoare de 39.108,45 lei. Lemnul a fost comercializat ulterior către o altă societate comercială, în baza unor avize de însoțire a mărfii false în privința sortimentelor de lemn”, arată DGA.
Anchetatorii mai spun că, în timpul cercetărilor, au fost identificate cinci avize de însoțire a materialului lemnos emise de societatea comercială, întocmite în fals în sensul că datele înscrise nu corespundeau cu datele din registrele de evidențe a intrărilor – ieșirilor materialului lemnos al unui depozit al firmei, de asemenea avizele nu erau înregistrate sau erau înregistrate cu încălcarea dispozițiilor legale în evidența gestionară primară a depozitului.

Prin aceasta s-a încercat să se ascundă faptul că societatea comercială deținea o cantitate de masă lemnoasă de proveniență nelegală și, de asemenea, s-au evidențiat în actele contabile cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale, influențându-se astfel determinarea impozitului pe profitul datorat bugetului de stat.
Terenul pe care s-a realizat defrișarea se află în intravilanul orașului și era încadrat în categoria de folosință ,,teren forestier”, fiind supus respectării regimului silvic. Ca motivație infracțională se reține faptul că primarul dorea demararea unor proiecte de amenajare pe acel teren a unui cartier de locuințe sociale sau, după caz, a unui patinoar, parc sau a unei pârtii de schi”, potrivit DGA.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Mehedinți.