luni, octombrie 7, 2024

Ultima ora

Sport

Strategie pentru viitorul studenților

rector_cezar_spinu (1) Cezar Spînu: „Universitatea vrea să le creeze un traseu uşor studenţilor în aşa fel încât atunci când termină facultatea să îşi găsească un loc de muncă.

 

Mai multe şanse de angajare pentru absolvenţii Universităţii din Craiova. Asta urmăreşte conducerea instituţiei de învăţământ superior, în acest sens Universitatea derulând o serie de proiecte prin care studenţii pot lua contact cu potenţiali angajatori, dar şi prin care învaţă să aplice practic ceea ce studiază la cursuri.

Studenţii Universităţii din Craiova nu sunt încurajaţi doar să înveţe teorie pe băncile facultăţii, ci şi să ia contact cu piaţa muncii. Universitatea are deja o serie de parteneriate şi protocoale de colaborare încheiate cu mediul de afaceri pentru sprijinirea studenţilor. În plus, săptămâna viitoare va fi organizat, pentru prima dată, un forum al carierei.

Săptămâna viitoare vom avea două acţiuni importante şi una se referă la studenţi, este făcută pentru studenţi. Este vorba de INCESA acea infrastructură de cercetare în ştiinţe aplicate pe fonduri europene, pe 12 octombrie în Sala Albastră va avea loc inaugurarea oficială, şi Formul Carierei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Universitatea vrea să le creeze un traseu uşor studenţilor în aşa fel încât atunci când termină facultatea, o bună parte dintre ei, să îşi găsească un loc de muncă. La Formul Carierei vor fi câteva sute de angajatori, vor fi workshop-uri şi la nivel central, dar şi la nivelul fiecărei facultăţi. Angajatorii îşi vor prezenta firmele, le vor spune studenţilor cam ce şi-ar dori ei pentru firma respectivă. Până la urmă, facultatea scoate specialişti în teorie, dar specializarea o face firma respectivă. Încercăm să creăm această legătură. Deja avem foarte multe contracte cu firmele pentru practică, pentru internship-uri, dar acum vrem să îi aducem pe angajatori şi să le explice ei studenţilor exact ce îşi doresc de la viitorii angajaţi.

Am făcut deja cu Spirit Circuits anul trecut şi a fost un succes. Au fost 50 de internship-uri plătite şi deja, de anul acesta, au angajat 10 sau 15 studenţi, iar parteneriatul continuă. Aceasta, pentru studenţi, dar cu majoritatea firmelor avem şi pentru cercetare. INCESA va fi un bum. Preşedintele Ford România este la a treia vizită în INCESA cu tot staff-ul european. Și deja am început să semnăm protocoale pe partea de cercetare ca Universitatea să înceapă săştige bani”, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, rectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr. Cezar Spînu.

Universitatea din Craiova se preocupă şi să îi înveţe pe studenţi să se prezinte în faţa viitorului potenţial angajator.

Feedback-ul de la firme este foarte bun şi mulţi copii ai noştri se angajează chiar din timpul facultăţii. Dar nu este vorba doar despre cunoştinţele pe care le dobândesc în facultate. Sunt mult mai mulţi factori care conlucrează pentru ca un absolvent să îşi poată găsi un loc de muncă. De exemplu, prin CCOP încercăm să facem training-uri, avem deja un departament specializat care efectiv îi învaţă săşi scrie un CV. Noi le creăm oportunităţi de a putea face voluntariat înainte, practică, pentru că şi CV-ul trebuie să aibă nişte documente alături, pe lângă diploma de absolvire. Au nevoie de experienţă. Tutorii de practică pot să le dea recomandări”, a precizat Cezar Spînu.

Pe lângă toate acestea, mai afirmă rectorul Universităţii din Craiova, se urmăreşte implicarea studenţilor în diverse programe şi proiecte din care ar putea câştiga bani şi prin care s-ar pregăti pentru viitorul loc de muncă.

Noi avem şi o societate în cadrul Univesităţii, iar în ultimul Consiliu de Administraţie am mărit aria de activitate şi vrem să devenim un fel de agenţie de plasare a forţei de muncă. Studenţii noştri să îi putem „angaja” întâi la noi, sigur pe anumite tipuri de burse, să-i implicăm în diverse proiecte, le dăm posibilitatea să înveţe, săştige bani în plus şi apoi discutăm noi cu angajatorii, cu companiile. Aceasta, și pentru că în multe cazuri se profită de faptul că absolvenţii sunt tineri, nu au experienţă şi sunt angajaţi pe salarii mai mici decât ar merita. Vrem să le creăm condiţiile astfel încât să aibă salarii pe merit, pe cunoştinţele lor. În plus încercăm să facem în aşa fel încât studenţii să se înveţe cu piaţa de muncă”, a mai declarat prof.univ.dr. Cezar Spînu.

Acesta a mai precizat că urmăreşte să ducă Universitatea din Craiova în primele cinci locuri în topul celor mai bune universităţi din ţară.

Pe de altă parte, Universitatea din Craiova se laudă cu ocuparea tuturor locurilor disponibile la buget în facultăţi, având nevoie chiar de o suplimentare a acestora, în contextul în care la nivel naţional au fost universităţi care nu au reuşit săşi acopere disponibilul.

E greu ca până la sfârşitul mandatului să fim mai sus de locul 5, dar în primele cinci vom fi. Lacune mai sunt pe partea de legislaţie, care nu ne ajută, subfinanţarea continuă, scăderea demografică a copiilor este dramatică. Este primul an cu sub o sută de mii de absolvenţi de liceu, nu a fost niciodată în România aşa ceva. Și în aceste condiţii noi ne-am ocupat toate locurile de la buget şi avem aproape 1.800 de înmatriculări la taxă, ceea ce nu este puţin lucru, ţinând cont de faptul că universităţi mari au prelungit admiterea până cu două zile înainte de începerea anului universitar şi multe au rămas cu locurile de la buget neocupate. Noi, mai mult decât atât, săptămâna trecută am făcut o solicitare la minister pentru a ni se suplimenta numărul de locuri bugetate”, a declarat Cezar Spînu.

Tot pentru studenţi, se vor face investiţii în campusurile universitare.

Pe infrastructura educaţională vor fi cinci proiecte mari: campusul de la Inginerie Electrică Automatică, pe fonduri europene 17 milioane euro, campusul de la Educaţie Fizică şi Sport unde vrem să construim şi un teren de sport, să refacem cele două cămine care au rămas nereabilitate, tot în valoare de 17 milioane euro, Centrul de Transfer Tehnologic-trei milioane euro, atât se permite pe axa respectivă, şi căminul 9 din Complexul Mecanică, singurul cămin din complex care în acest moment nu este renovat. Proiectele vor fi depuse cel mai probabil anul viitor, acum nu avem ghidurile, nu sunt gata. Din ce am discutat cu cei de la ADR, am înţeles că după data de 1 ianuarie ar apărea ghidurile de finanţare. Noi am început să lucrăm la proiecte, dar nu le putem finaliza pentru că trebuie să vedem ce tipuri de cheltuieli sunt eligibile. Asta este. Exerciţiul financiar este 2014-2020, iar noi în 2017… dacă vom avea ghidurile. Și apoi cât durează evaluarea proiectului, după ce îl câştigi durează licitaţiile…

Vor rămâne două cămine nerenovate în campusul Agronomie. Dar din ce am discutat cu studenţii, anul acesta a fost cerere mai mare pentru căminele nerenovate, unde chiriile sunt mai mici. Nerenovate înseamnă că nu sunt băi în cameră şi nu au televizor pus de universitate, dar în rest s-a pus la punct din punct de vedere al igienizării. Va trebui și pe viitor să avem locuri în cămine la prețuri mai mici”, a conchis Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova.

Acestea nu sunt singurele investiţii avute în vedere de conducerea Universităţii din Craiova, însă despre acestea vă vom informa săptămâna viitoare.

Politica