Conecteaza-te cu noi

Dolj

Fata lui Genică Boerică, din nou, la Curtea de Apel Craiova

Publicat

pe

În timp ce fugarul Genică Boerică face demersuri, prin avocaţi, încercând să obţină reducerea pedepsei, fiica sa, Cristina Diana Boerică ajunge, din nou, în faţa judecătorilor Curţii de Apel Craiova. Femeia este judecată,  împreună  cu alte şapte persoane pentru înşelăciune, evaziune fiscală, falsuri şi spălare de bani, următoarea înfăţișare fiind pe 31 august a.c.

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au menţinut măsura controlului judiciar faţă de ultimii doi inculpaţi din dosarul înşelăciunilor în care este judecată şi una din fiicele lui Genică Boerică, şi au amânat cauza, pe fond, pentru sfârşitul acestei luni, mai exact pe 31 august a.c., când vor fi audiaţi alţi martori din dosar.

Reamintim că procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au finalizat cercetările şi au dispus, pe 21 noiembrie 2014, trimiterea în judecată a opt persoane acuzate de înşelăciune, evaziune fiscală, fals şi spălare de bani. Este vorba despre Aurel Dorian Prie, Radu Constantin Drăgan, Ileana Moandă, Ionel Vlad (toţi patru în stare de arest preventiv la momentul respectiv), Elena Drăgan, Cristina Diana Boerică, Dorin Cojocinescu şi Dragoş Dan Dumitraşcu. Potrivit anchetatorilor, inculpaţii au obţinut de la CEC un credit de peste 8 milioane de lei, folosindu-se de documente false. Procurorii susţin că cei opt au hotărât, în anul 2007, înfiinţarea S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., societate prin care s-a urmărit obţinerea, în mod ilicit, de creditare de la CEC Bank. Banii urmau să fie împărţiţi între cei implicaţi. În vederea obţinerii fondurilor, a fost atrasă în activitatea infracţională şi inculpata Drăgan Elena, administrator la societatea de leasing S.C. IFN DH LEASING S.A.

După ce S.C. IFN DH LEASING S.A. a obţinut, prin inducerea în eroare a CEC Bank, în baza facturii false nr. 6984553/04.04.2007, cu privire la utilaje, care nu existau în realitate, un credit bancar în sumă de 8.425.867 lei, a virat în contul S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., deschis la FinansBank, la data de 12.04.2007, cu titlu de achitare a contravalorii facturii nr. 6984553/04.04.2007, suma de 9.912.786 lei, din care o parte a fost folosită la cumpărarea de terenuri şi alte bunuri, care apoi au fost înstrăinate către societăţile nou-înfiinţate de către inculpaţii Moandă Ileana, Cojocinescu Dorin şi Boerică Diana Cristina, care au achitat doar o mică parte din preţul acestor bunuri, o altă parte a fost virată în conturile S.C. BELETEI UTILAJE – AUTO SOCIETATE ÎN NUME COLECTIV şi S.C. KIKI COM IMPEX S.R.L., cu titlu de achitare a unor facturi false, referitoare la achiziţionarea de utilaje de S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., de la aceste societăţi, iar o altă parte a fost virată în conturile S.C. IFN DH LEASING S.A., cu titlu de plată a unor rate de leasing pentru S.C. SKYNETS S.R.L., societate al cărei administrator neagă că ar fi participat la încheierea respectivelor contracte de leasing. Pentru a nu achita preţul bunurilor achiziţionate de la S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., înainte ca această societate să intre în procedura de insolvenţă, inculpaţii Moandă Ileana, Cojocinescu Dorin şi Boerică Diana Cristina au apelat la avocatul Dumitraşcu Dragoş Dan, din cadrul Baroului Mehedinţi, care a întocmit contracte false de cesiune de creanţă, în baza cărora, fie creanţele S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L. împotriva S.C. LORD HOUSE GROUP S.R.L. şi S.C. DMB DE LUX CORPORATION S.R.L. au fost cedate unor societăţi comerciale inexistente – TRIMPLEX HOLDING INC şi YANDEX MANAGEMENT INC – care figurau cu sediul în insule din Marea Caraibe – Troust House 112, Bonadine Street Kingston – Saint Vincenti, respectivul avocat atestând şi identitatea unor persoane care nu au participat la încheierea contractelor de cesiune, fie o a treia societate, care în realitate nu avea niciun drept de creanţă împotriva S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., ceda această creanţă către S.C. ROYAL HOLDING S.R.L., care compensa valoarea acestei creanţe cu valoarea creanţei pe care S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L. o avea împotriva S.C. ROYAL HOLDING S.R.L.”, arată procurorii.

Avocatul Dumitraşcu Dragoş Dan, după preluarea părţilor sociale ale S.C. COHELIO S.R.L., societate căreia apoi i-a schimbat denumirea în S.C. NEW RIBON INCORPORATED S.R.L. şi pe care a înscris-o la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în baza actelor care le întocmeşte, ca având asociat unic şi administrator societatea comercială YANDEX MANAGEMENT INC. Acesta, în calitate de reprezentant şi director al S.C. YANDEX MANAGEMENT INC, a achiziţionat prin această societate, cu mult sub preţul pieţei, de la S.C. ROYAL HOLDING S.R.L., terenul cumpărat de această societate de la S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L. şi al cărui preţ nu era achitat.

În plus, S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L. nu a plătit taxe către stat, pentru tranzacţiile referitoare la vânzarea bunurilor achiziţionate cu banii obţinuţi prin inducerea în eroare a CEC Bank. În schimb au fost depuse declaraţii nereale cu privire la impozitul pe profit şi TVA de plată, iar evidenţa contabilă a acestei societăţi a dispărut odată cu cesionarea sa fictivă către cetăţenii de origine irakiană Okla Wasim şi Amaar A. Ghanam. Rând pe rând, inculpaţii care se aflau după gratii au obţinut punerea în libertate, iar acum sunt judecaţi sub control judiciar.

În 2014, Genică Boerică a fost condamnat la 10 ani şi 3 luni de închisoare, pentru obţinerea nelegală de restituire de TVA în valoare de peste 13,5 milioane de lei. Acesta a fugit din ţară cu câteva zile înaintea pronunţării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a fost dat în urmărire prin Interpol, nefiind găsit nici acum. Prin avocaţi, însă, Genică Boerică a cerut contopirea pedepselor, în încercarea de a obţine o perioadă mai mică de detenţie.