Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Medicii au refuzat să semneze pentru gărzi

Publicat

pe

În Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, se vor mai face gărzi doar în această săptămână. Aceasta pentru că cei mai mulţi doctori au refuzat să semneze contractele pentru gărzi. Situaţia este întâlnită şi în alte unităţi medicale din ţară, inculsiv la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Elena Vişan, a declarat că a fost informată Direcţia de Sănătate Publică Olt cu privire la această situaţie.

„Marea majoritate a medicilor din Spitalul Slatina nu a semnat aceste contracte. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să informăm Direcţia de Sănătate Publică, care, mai departe, va înştiinţa Ministerul Sănătăţii. În această săptămână suntem acoperiţi cu gărzile, medicii având obligativitatea realizării a 20 de ore de gardă pe lună, conform contractului de muncă. De săptămâna viitoare ar fi o mare problemă. Dar eu cred şi sper că Ministerul Sănătăţii va face ceva în acest sens. Problema poate fi rezolvată numai la nivel de minister”, a precizat Elena Vişan.

Pe de altă parte, managerul Spitalului Orăşenesc Balş, Ştefan Stănculescu, speră că medicii vor semna aceste contracte. „Nu se poate să nu facem gărzi, ce ar însemna, să facem patru-cinci zile gărzi şi apoi să închidem spitalul?! De acord, toţi vrem salarii cât mai mari, dar la noi gărzile au fost plătite cu cât au cerut ei, gărzile de sâmbătă şi duminică sunt plătite 100% de şase ani, cele din timpul săptămânii, unde puteam da un spor de la 25 la 75%, noi am dat 50%, deci nu maxim, dar nici 25. Nici în gărzi nu este uşor să stai 24 de ore, este stresant să nici nu fii plătit bine. Trebuie să facem cumva astfel încât să nu punem în pericol viaţa oamenilor care ne trec pragul”, a declarat acesta pentru MEDIAFAX.

Medicii sunt nemulţumiţi de cifra avansată de minister pentru plata gărzilor.

„Nu voi semna acest contract, decât dacă voi fi plătit la nivelul anului 2016, nu 2009. La salariul din 2009, înseamnă că pe mine mă va plăti raportat la un salariu de 19 milioane lei vechi, iar cel din 2016 înseamnă 36 de milioane. Luni, am avut o şedinţă cu medici afiliaţi Camerei Federative a Medicilor Olt şi, din 41 cât au fost prezenţi, 35 au spus că nu vor semna. În aceste condiţii, în afara orelor de gardă obligatorii din contractul de muncă, adică 20, nu vom mai face gărzi”, a declarat chirurgul Cătălin Dudu, reprezentant al Camerei Federative a Medicilor Olt.

Nici medicii de la Spitalul de Urgenţă din Craiova nu vor să semneze aceste contracte

Apare situaţia aberantă ca medicul, care este în sala de operaţie, care este de gardă primeşte o retribuţie de 18 lei, iar personalul mediu care deserveşte mediul operator să primească un salariu de 24 de lei pe oră”, a afirmat medicul Eleodor Cârstoiu, liderul Sindicatului Hipocrat.

Potrivit unui sondaj realizat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară„, scrie Mediafax, 87% dintre medicii refuză să facă gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile. Sondajul, realizat pe un eşantion de 1.000 de medici, a avut ca principal obiectiv estimarea numărului de medici care refuză semnarea contractelor individuale de muncă (CIM) cu timp parţial pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, aşa cum au fost solicitate în mod public.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a cerut ca în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare să fie menţionate dreptul la un spor cuprins între 25% şi 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihnă pentru CIM – urile aferente gărzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, în urmă cu o săptămână, că un nou ordin de ministru privind plata gărzilor şi orelor suplimentare va fi pus în dezbatere publică până la sfârşitul săptămânii, iar garda obligatorie va avea spor de noapte.