Secretara Școlii „Gheorghe Bibescu”… liberă, dar condamnată

Magistrații Curții de Apel Craiova au pus-o, marți, în libertate, pe secretara Şcolii Gimnaziale nr. 36 „Gheorghe Bibescu” din Craiova, Anca Daniela Chivu, revocându-i arestul la domiciliu, în dosarul în care este judecată pentru luare de mită şi trafic de influență. Asta după ce, la sfârşitul lunii trecute, Judecătoria Craiova a condamnat-o la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual. Anca Daniela Chivu, în sarcina căreia s-au reţinut mai multe infracţiuni de trafic de influenţă şi înşelăciune, a ajuns după gratii în februarie, fiind suspectată că a cerut şi primit sume cuprinse între 1.000 de lei şi 15.000 euro pentru a facilita angajarea unor persoane în unităţi de învăţământ din Craiova. În acest dosar are termen pe 16 iunie a.c..

Judecătorii Curții de Apel Craiova au revocat, marți, 26 iulie a.c., măsura arestului la domiciliu față de secretara şefă a Școlii Gimnaziale nr. 36 „Gheorghe Bibescu” din Craiova, Anca Daniela Chivu. Hotărârea este definitivă şi a fost luată în procesul în care a fost trimisă în judecată pentru trafic de influență şi luare de mită:   „În baza art.241 alin.1 lit.a .p.p. rap.la art. 348 alin.2 .p.p. cu aplic.art. 207 alin.6 C.p.p. Constată încetată de drept măsura preventivă a arestului la domiciliu dispusă faţă de inc.Chivu Anca Daniela. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pron. în camera de consiliu din 26.07.2016”, se arată în încheierea de şedință a instanței. Reamintim că, în perioada decembrie 2015 – februarie 2016, au fost înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj mai multe denunţuri ale unor persoane care sesizau faptul că, în perioada 2015 – 2016, Anca Daniela Chivu, de 43 de ani, secretara de la Şcoala Gimnazială nr. 36 Gheorghe Bibescu Craiova le-a cerut sume de bani cuprinse între 1.000 lei şi 15.000 euro pentru a le facilita angajarea la diverse instituţii publice din Craiova, mai exact în alte unităţi de învăţământ. Miercuri, 10 februarie a.c., la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au fost conduse mai multe persoane în vederea audierii şi stabilirii întregii activităţi infracţionale, cercetările efectuându-se pentru probarea mai multor infracţiuni de trafic de influenţă şi înşelăciune. În aceeaşi zi, ofiţerii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au efectuat două percheziţii pe raza municipiului Craiova, la domiciliul secretarei, dar şi la unitatea şcolară unde aceasta îşi desfăşoară activitatea, fiind găsite şi ridicate mai multe documente folosite la probarea activităţii infracţionale. În baza probatoriului administrat, în aceeaşi zi procurorul de caz a dispus reţinerea inculpatei pentru o perioadă de 24 ore, iar o zi mai târziu, joi, 11 februarie a.c., a fost prezentată Tribunalului Dolj, care a dispus arestarea preventivă a femeii pe o perioadă de 30 de zile. Pe 20 aprilie a.c. s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au trimis-o în judecată pe Anca Daniela Chivu, secretara şefă de la Școala Gimnazială nr. 36 ”Gheorghe Bibescu” Craiova pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, luare de mită în formă continuată (trei acte materiale) şi două infracţiuni de înşelăciune în formă calificată. În plus, în acelaşi dosar mai este inculpată o femeie, Anca Emilia Amărăzeanu, care i-a dat şpagă secretarei pentru a-i rezolva angajarea la o şcoală din municipiu. Între timp secretara a fost plasată în arest la domiciliu, iar acum a scăpat şi de această măsură.

În ceea ce priveşte dosarul înregistrat la Judecătoria Craiova pe 10 decembrie 2015, în care Anca Daniela Chivu a fost acuzată de fals intelectual pentru că ar fi modificat fişa matricolă a unui elev, contra unei sume de bani, instanța a pronunțat sentința pe 23 iunie a.c., femeia fiind condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani:„Condamnă pe inculpata Chivu Anca Daniela la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infr. de fals intelectual. Condamnă pe inculpata Chivu Anca Daniela la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infr. de fals material în înscrisuri oficiale. Contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare. Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatei pe durata termenului de încercare de 4 ani. Dispune anularea înscrisurilor intitulate „Foaie Matricolă clasele I-VIII” şi „Adeverinţă’. Obligă inculpata la plata sumei de 250 de lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat (din care suma de 170 de lei reprezintă cheltuieli efectuate în timpul urmăririi penale). Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare pentru părţi şi procuror. Soluţia se comunică potrivit art. 407 c. pr. pen. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 23 iunie 2016”.

Populare

Recomandări

DOLJ. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 06.02 – 12.02.2023

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

DOLJ. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 06.02 – 12.02.2023

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...