vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olguța Vasilescu, trimisă în judecată de procurorii DNA

M-au întrebat dacă vreau să fac un denunţ împotriva preşedintelui Klaus Iohannis

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, dar şi fostul city manager, Radu Preda, şi reprezentanta Asociaţiei „Pro Craiova”, Elena Daniela Popescu, au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA în dosarul faţadelor şi al campaniei electorale din anul 2012. Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti. Olguţa Vasilescu spune că i s-a cerut să facă denunţ împotriva preşedintelui Klaus Iohannis.

 

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, cercetat în libertate, însă cu sechestru pe conturile bancare, a fost trimis în judecată, în cursul zilei de marţi, de către procurorii DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză. Trimişi în judecată au fost şi Radu Preda, fost city manager al Craiovei, şi Elena Daniela Popescu, reprezentanta Asociaţiei „Pro Craiova”. Aceştia se află sub control judiciar şi au sechestru pe conturile bancare, dar şi pe anumite bunuri.

De la campania din 2012…

Reamintim că o parte a dosarului se referă la campania electorală din anul 2012, când, conform comunicatului DNA, „mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic. În cadrul „donaţiilor” respective, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizatoare evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei. În acelaşi context şi în aceeaşi calitate, inculpata şi-a folosit influenţa în scopul obţinerii de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale conţinând imaginea candidatului Lia Olguţa Vasilescu şi sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 euro. Materialele respective, utilizate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în campania electorală, au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri, documentul având ca obiect imprimarea de materiale promoţionale. Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în scopul menţionat mai sus, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni”, se arată în comunicatul DNA.

Policlinica Buna Vestire Craiova

…la faţadele din 2014

Cealaltă parte a dosarului vizează vopsirea unor faţade din centrul Craiovei. „În cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru şi printr-o asociaţie non profit, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în considerarea atribuţiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor. Referitor la banii pretinşi şi primiţi de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a patru contracte de sponsorizare. Ulterior, în luna iunie 2014, inculpata Popescu Elena Daniela, a dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, mai spun procurorii DNA în rechizitoriu.

Vasilescu: „Nu ştiu de ce a durat aşa de mult”

Primarul Craiovei a reacţionat pe facebook după ce comunicatul DNA a fost emis. „Am fost trimisă în judecată. Nu ştiu de ce a durat aşa de mult, având în vedere conţinutul dosarului. Mergem înainte”, a scris Lia Olguţa Vasilescu pe facebook. Reamintim că aceasta este acuzată de patru infracţiuni de luare de mită, două de trafic de influenţă şi două de spălare de bani.

Totodată, Radu Preda este acuzat de două infracţiuni de complicitate la luare de mită şi de instigare la spălare de bani, iar Elena Daniela Popescu are câte o infracţiune de complicitate la luare de mită şi de spălare de bani.

Când o să vorbesc în instanţă o să fie o adevărată bombă atomică

Într-o emisiune, la o televiziune centrală, Olguţa Vasilescu a declarat că a fost întrebată dacă vrea să facă un denunţ împotriva preşedintelului Klaus Iohannis.

Este vorba despre nişte oameni de afaceri care nu au avut acces la nişte licitaţii. O să spun totul în instanţă. Au chemat martorii ca să schimbe declaraţiile, după ce procurorii au văzut ce am declarat la DNA. E foarte bine că au trimis dosarul în instanţă pentru că aşa vom putea şi noi să-l vedem. Tot ce am făcut noi e perfect legal, tot ce am făcut noi la Craiova, au făcut toate primăriile. Mi s-a cerut să fac denunţuri împotriva celorlaţi primari. Pe mine nu mă interesează asta.

O să aibă o surpriză foarte mare. Va fi un caz-şcoală. Eu nu am dat nicio declaraţie la DNA, dar procurorul ştia, din spaţiul public, că acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Sibiu, Cluj-Napoca, şi în alte mari oraşe. M-au întrebat dacă vreau să fac un denunţ, chiar împotriva preşedintelui Klaus Iohannis. S-a discutat despre o singură persoană, despre Klaus Iohannis, am fost întrebată de chestiunea asta.

Eu nu am făcut rău la nimeni. Le-am zis că nu fac niciun denunţ împotriva lui Iohannis. Eu nu consider că am încălcat legea. Nu mă interesează dacă are imunitate, eu nu aveam ce să caut într-un denunţ împotriva lui Klaus Iohannis. Când o să vorbesc în instanţă o să fie o adevărată bombă atomică.”, a spus Lia Olguţa Vasilescu, la o televiziune centrală.

Politica