miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Zeci de săteni acuză un primar că le-a tăiat ajutorul social

Aproximativ 100 de persoane din Galicea Mare au rămas fără ajutor social şi alocaţie complementară. Oamenii sunt revoltaţi şi nu înţeleg de ce li s-a luat acest drept, atât timp cât în situaţia lor socială nu s-a schimbat nimic de la o lună la alta.

În comuna cu 4 950 de locuitori beneficiază de ajutor social aproximativ 280 de persoane, iar de alocaţie complementară, în jur de 130 de copii.

La sfârşitul lunii iunie, oamenii s-au trezit că au în cutia poştală scrisori cu dispoziţiile de încetare a dreptului la venitul minim garantat. În acte se specifică faptul că aceste măsuri au fost luate în urma unei anchete sociale, însă cetăţenii susţin că această anchetă s-a făcut din birou, că la ei acasă nu a venit nimeni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Contactată de redactorul Jurnalului Olteniei, Toni Văduva, funcţionara care se ocupă de dosarele sociale şi cea care face parte din comisia care realizează anchetele sociale susţine că acestea au fost făcute, însă atunci când au mers la oameni, pe unii nu i-au găsit acasă, iar alţii au refuzat să semneze ancheta.

„În urma unor anchete sociale s-au emis nişte dispoziţii pe care le-am dus la AJPIS. Oamenii pot să vină la noi la primărie în orice zi, putem să le dăm informaţii, nu ştiu de ce au mers la presă. Toate dosarele se fac în Primăria Galicea Mare, nu pot să vă dau nicio informaţie, nu sunt confidenţiale, dar persoana respectivă poate să vină personal. Este o comisie formată din trei membri: eu, colega mea şi un asistent comunitar. Am fost la ei acasă, nu i-am găsit, iar unii au refuzat să semneze că se încetează plata”, susţine Toni Văduva.

Unul dintre cetăţenii care nu mai are acest drept este Ion Ștefan, care are 48 de ani, şi primea ajutor social de opt ani. Din anul 2000 îşi creşte singur doi copii pentru că s-a despărţit de soţie. În urmă cu două săptămâni a primit acasă o decizie prin care era înştiinţat că nu va mai beneficia de ajutor social şi nici copilul său de alocaţie complementară. Omul nu înţelege de ce, pentru că situaţia sa nu s-a schimbat de la luna precedentă cu nimic, spune el.

Un alt caz este al lui Cătălin Predoaica. Tânărul de 21 de ani este singur, fără părinţi, nu are un loc de muncă şi trăieşte din ajutorul social.

„Mi-a venit o decizie din care rezultă că mi-a fost tăiat ajutorul social. Eu nu am părinţi şi mi-au tăiat ajutorul pentru că spun ei, eu trăiesc cu un pensionar în casă, nu m-a căutat nimeni să facă o anchetă, nimic. Și nu e aşa, eu stau la altă adresă, şi decizia mi-a venit pe adresa unde stau, singur”, mărturiseşte Cătălin.

Întregul scandal din comuna Galicea Mare ar fi pornit, susțin localnicii, în urma alegerilor electorale, criteriile după care oamenii beneficiau de ajutor fiind de ordin politic şi nu social.

„Domnul primar nu ne suportă, pentru că nu am fost de acord cu el, niciodată nu vrea să ne mai accepte în primărie. După sărbători soţia mea s-a angajat la un magazin, atunci am sunat-o pe doamna Toni care se ocupă cu aceste documente şi i-am zis că soţia s-a angajat şi să verifice dacă depăşim suma pentru a primi ajutor, să nu am probleme, după să mă pună să plătesc banii înapoi. M-a întrebat cine mai lucrează din dosar şi i-am spus că doar ea (n.r. – soţia) lucrează. Mi-a spus să stau liniştit că nu e nicio problemă, iar după votare, ne-am pomenit, acum, că nu mai putem beneficia de această alocaţie complementară.

Domnul primar ne-a spus că nu ne agreează şi să ne ducem la PSD-işti să ne dea ei bani, că el ajutor social nu ne va mai da. Când am primit decizia asta de la primărie că nu mai primim alocaţia complementară, acolo se specifică faptul că în urma unei anchete, care anchetă nu ştiu că nu s-a făcut niciun fel de anchetă, nu am semnat absolut nimic. Totul s-a făcut din birou. Cine se duce la primărie să ceară drepturile, întâi trebuie să treacă prin sita de cernut, „cu cine ai fost? Ai fost cu PSD, du-te la PSD-işti tăi, ai fost cu mine, se rezolvă, niciun fel de problemă, pe loc se face totul. Comuna noastră se împarte în două că aşa vrea domnul primar, nu este primar pentru tot satul, dumnealui este primar doar pentru oamenii care l-au votat. Nu mi se pare corect, şi eu sunt cetăţean al comunei, plătesc taxe la primărie”, au spus Irinel şi Otilia Balica.

 

Femeia are salariul minim pe economie. I s-a spus că venitul nu trebuie să depăşească 530 de lei pe membru de familie şi că în cazul său nu este o problemă, se încadrează pentru a beneficia de acel ajutor din toate punctele de vedere. Familia este formată din cinci membri. De peste 12 ani beneficiau şi de ajutor social, însă, în urmă cu un an şi jumătate, primarul a hotărât să le ia dreptul acesta pentru că au trecut de partea altui partid, susțin ei.

Întrebat cum comentează această situaţie, primarul Florel Catană spune că nu scrie aşa ceva în dispoziţia primită de oameni şi nu are ce comenta.

O altă problemă a oamenilor din Galicea Mare este dată de disputa pe care o au cu funcţionara publică care se ocupă de cazurile sociale. Oamenii susţin că aceasta uită să trimită la Craiova adeverinţele de la AJOFM. Și din cauza asta ei sunt nevoiţi să plătească acum anumite debite.

„Am primit actele astea, de încetare a ajutorului social şi să mai şi plătim 12-13 milioane. Pentru ce să dau eu banii aştia înapoi? Pentru că a uitat ea să ducă adeverinţa acolo la Craiova unde trebuie? Astăzi, îmi spuse personal că ea e de vină că a uitat să le ducă acolo. Mie nu-mi convine să dau banii aştia că n-am de unde să-i dau înapoi. Suntem patru membri în familie. Nu avem niciun venit”, spune Petre Zugravu.

Ieri, oamenii supăraţi de cele întâmplate s-au întâlnit cu un avocat pentru a-şi rezolva problema într-un mod legal. În dispoziţia primită se specifică faptul că în cazul în care sunt nemulţumiţi de soluţionare decizia poate fi contestată în termen de 30 de zile de la comunicare, la primarul unităţii administrative şi în cazul în care nemulţumirea continuă, dispoziţia poate fi atacată la Tribunalul Dolj.

Politica