Conecteaza-te cu noi

Eveniment

Primarul din Baia de Aramă, trimis în judecată într-un nou dosar de corupție

Publicat

pe

Primarul din Baia de Aramă, județul  Mehedinți, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, într-un nou dosar de corupție. Rafael Dunărințu este acuzat că a obținut fonduri europene cu documente false. În acest dosar  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ( APIA) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ( ANSVSA) s-au constituit părți civile în cadrul procesului penal cu sumele de 485.197,59 lei respectiv 3.536,45 lei, a anunțat Direcția Națională Anticorupție.

Iată comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului 

DUNĂRINȚU IONEL RAFAEL, la data faptelor primar al orașului Baia de Aramă, județul Mehedinți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: 
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
– instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte), 
– obținere ilegală de fonduri în formă continuată, 
– fals în declarații (3 fapte), 

și în stare de libertate a inculpaților: 

BĂLĂNESCU DOMNICA, la data faptelor medic veterinar concesionar la Circumscripția Sanitar Veterinară Balta Isverna, jud. Mehedinți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-a obținut pe nedrept europene,cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
– complicitate la obținere ilegală de fonduri în formă continuată, 
– obținere ilegală de fonduri în formă continuată, 
– fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte) 

VĂRZARU ILIE, PLOSCARU ILIE, PAULESCU – BUICAN NISTOR și GOLICI GEORGIAN-DANIEL la data faptelor consilieri la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Centrul Județean Mehedinți – Serviciul Verificări pe Teren, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la obținere ilegală de fonduri, 
– fals intelectual, 

PARASCHIVU MILUȘ, la data faptelor consilier I superior la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Centrul Județean Mehedinți – Serviciul Verificări pe Teren, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la obținere ilegală de fonduri, (2 fapte), 
– două infracțiuni de fals intelectual (2 fapte), 

SCOROBETE ION, la data faptei viceprimar/ primar interimar al comunei Zăvoi Județul Caraș Severin, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obținut pe nedrept fonduri în formă continuată,

SEMEN NICOLAE LUCIAN, administrator al SC Trans Exfor SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obținut pe nedrept fonduri în formă continuată,

SC TRANS EXFOR SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obținut pe nedrept fonduri europene, în formă continuată și cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
În perioada 2009 – 2014, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a formulat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cereri de sprijin pe suprafață (Măsurile 214 și 211- Plati de agro-mediu și Sprijin pentru zone defavorizate) folosind documente false sau inexacte, pe baza cărora a obținut subvenții din fondurile Uniunii Europene și din bugetul consolidat al statului, în sumă totală de 4.659.916.37 lei.

De asemenea, în perioada 2011-2014, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael, acționând în aceeași manieră, a obținut în mod nejustificat subvenții pe cap de animal/ovine în condițiile în care nu a avut efectiv numărul de animale pentru care a solicitat sprijinul.

În derularea activității infracționale, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a beneficiat de ajutorul inculpatei Bălănescu Domnica, care, în calitate de medic veterinar, a eliberat mai multe adeverințe în conținutul cărora se atesta în mod mincinos că inculpatul deținea un efectiv de animale cu mult mai mare decât cel existent în realitate, documente ce au fost luate în seamă la stabilirea deciziilor de plată.

De asemenea, la îndemnul inculpatului Dunărințu Ionel Rafael, inculpata a întocmit în fals două documente prin care s-a solicitat scăderea din exploatația primului și din Registrul Național al Exploatațiilor, a unui număr total de 962 ovine, cunoscând că acestea nu au existat în realitate.

În perioada 2011-2014, inculpata Bălănescu Domnica a decontat contravaloarea serviciilor prestate privind vaccinarea ovinelor inculpatului Dunărințu Ionel Rafael deși știa că acesta din urmă nu deținea în totalitate efectivele declarate și înregistrate de către aceasta în Registrul Național al Exploatațiilor, cauzând un prejudiciu Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mehedinți în valoare de 9.975 lei.

De un real ajutor inculpatului s-au dovedit și inculpații Paraschivu Miluș, Vărzaru Ilie, Ploscaru Ilie, Paulescu – Buican Nistor și Golici Georgian-Daniel, inspectori în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Mehedinți, care au fost desemnați să efectueze controale pe teren și care la rândul lor aveau obligația să constate lipsa efectivelor de animale și să propună excluderea inculpatului Dunărințu Ionel Rafael de la plată.

Acest lucru nu s-a realizat deoarece cei cinci inspectori au întocmit în fals procese – verbale de control în teren și au atestat că efectivele de animale pentru care a fost solicitat sprijin existau în realitate.

În acest mod inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a fost ajutat să nu fie exclus de la plata și a obținut în mod injust suma totală de 268.814.47 lei, reprezentând sprijinul pe cap de ovină, acordat din bugetul național.

În datele de 19 august 2010 respectiv 18 septembrie 2011, inculpații Scorobete Ion, în calitate de viceprimar/ primar interimar al comunei Zăvoi județul Caraș Severin și Semen Nicolae Lucian, administrator al SC Trans Exfor SRL, au semnat și ștampilat mai multe documente (situații de lucrări, procese verbale de recepție, etc.) ce priveau lucrări de întreținere efectuate pe terenul arendat de către inculpatul Dunărințu Ionel Rafael, în condițiile în care niciodată lucrările respective nu au fost executate.

Din analiza declarațiilor de avere pe anii 2011, 2013 și 2014, date pe propria răspundere, a rezultat faptul că, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a omis să declare suma de 3.760 lei și mai multe bunuri imobile pe care le deținea în proprietate.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ( APIA) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ( ANSVSA) s-au constituit părți civile în cadrul procesului penal cu sumele de 485.197,59 lei respectiv 3.536,45 lei.

În cauză, s-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor imobile, mobile ce aparțin inculpaților Dunărințu Ionel Rafael, Bălănescu Domnica, Golici Georgian Daniel, S.C. Trans exfor S.R.L, Ploscaru Ilie, Semen Nicolae Lucian, Paraschivu Miluș, Vărzaru Ilie, Scorobete Ion pși Paulescu-Buican Nistor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. 

Menționăm că inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a mai fost trimis în judecată într-un dosar separat pentru fapte similare (vezi comunicat nr. 2/VIII/3 din 4 ianuarie 2016).

Foto: adevarul.ro

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.