Conecteaza-te cu noi

Oltenia

Zâmbeşte România. Dentiştii doljeni fac tratamente gratuite

Publicat

pe

Peste 1.500 de medici dentişti s-au alăturat din luna martie până joi campaniei de educare cu privire la igiena orală Zâmbeşte România.
Aceştia oferă consultaţii gratuite în cabinetele lor şi, în unele cazuri, detartraje gratuite. Programul acoperă deja 41 de judeţe, cu 10 mai mult faţă de campania de anul trecut, iar numărul medicilor va mai creşte până în decembrie, când se finalizează campania.
Anul acesta s-au înregistrat noi recorduri privind numărul de medici dentişti înscrişi pe www.zambesteromania.ro.

127 medici doljeni, în program

Într-un clasament cu un număr mai mare de judeţe, Bucureşti devine lider naţional cu 287 medici înscrişi. Pe locul doi este judeţul Cluj, cu 217 medici înscrişi, apoi Dolj, cu 127 medici. În top 5 au intrat şi judeţele Bihor, cu 110 medici şi Braşov cu 101 medici.
Clasamentul judeţelor în care se poate beneficia de detartraje gratuite se schimbă, însă, liderul fiind Bihor, unde nu mai puţin de 72 medici dentişti oferă acest serviciu gratuit, urmat de Bucureşti, cu 64 medici şi Dolj, cu 54 medici.

Cum funcţionează programul naţional de consultaţii stomatologice gratuite?

Persoanele interesate îşi pot face o programare intrând pe website-ul www.zambesteromania.ro, în secţiunea 'Consultaţii stomatologice gratuite', alegând judeţul şi oraşul; li se vor afişa datele de contact ale cabinetului şi un indicator care arată dacă respectivul cabinet oferă şi detartraje gratuite, iar programarea se face simplu printr-un telefon direct la cabinet.
În urma unor astfel de vizite, medicii dentişti pot semnala care sunt urgenţele şi priorităţile în tratamentul dentar, pot explica tehnica de periaj corectă, pot sfătui orice persoană în alegerea periuţei şi pastei de dinţi potrivite; de asemenea, medicii dentişti pot face recomandări în privinţa alimentaţiei pentru menţinerea unei danturi sănătoase.
Medicii care doresc să intre în acest program se pot înscrie direct pe website în aceeaşi secţiune.

Starea de sănătate orală la români

Studii anterioare Zâmbeşte România arătau că în 2012, peste 80% dintre români se confruntau cu probleme dentare, cele mai frecvente dintre acestea fiind cariile (1).
Un studiu comandat de GSK Consumer Healthcare (2) în 2014 dezvăluie că majoritatea românilor nu se spală pe dinţi seara, aşa cum recomandă medicii dentişti, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacţiune socială, văzându-l mai mult ca un act estetic, aşa cum este aranjarea părului său machiajul înainte de a ieşi din casă, decât unul pentru propria sănătate. Astfel, peste 45% dintre respondenţi au declarat că îşi periază dinţii mai puţin de 2 ori pe zi, deşi un procent de 90% din eşantion este de acord cu importanţa rutinei minime de dimineaţă şi seară.
În acest context, medicii atrag atenţia asupra riscurilor pe care le are neglijarea igienei orale asupra stării de sănătate:
– Cariile netratate pot duce la afecţiuni dentare serioase, dureroase sau la pierderea dinţilor şi pot afecta buna funcţionare a întregului organism.
-Depunerile de tartru pot duce la sângerări gingivale şi gingivită, care, netratate, pot cauza parodontoză.

Necesitatea unei vizite la medicul dentist, cât mai devreme în copilărie

Studiul realizat în 2013 în şcolile din ţară (3) în cadrul campaniei 'Zâmbeşte România' anunţă că 38% dintre copii au placă bacteriană microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o stare precară de igienă orală (3). Placa bacteriană favorizează apariţia cariilor şi problemelor gingivale şi indică lipsa unei igiene orale corespunzătoare.
Periajul dentar este prima armă în lupta cu placa microbiană, însă pe termen lung este necesară intervenţia profesionistă. Medicul dentist o poate elimina prin detartraj, o operaţiune de curăţare a dintelui la bază, şi de aceea acest serviciu a fost inclus de unii medici dentişti în oferta lor gratuită.

Despre Zâmbeşte România

Campania Zâmbeşte România a fost dezvoltată în 2012 de GSK Consumer Healthcare fiind susţinută de brandurile sale, cu ajutorul specialiştilor în igiena orală, pentru a facilita accesul la educaţie şi la prevenţie, în vederea îmbunătăţirii sănătăţii orale în rândul populaţiei din România.

Proiectul face parte din Platforma Europeană pentru o Sănătate Orală mai Bună (BOHEP), amplă iniţiativă europeană lansată în 2012. Mai multe informaţii, sfaturi privind sănătatea orală şi harta cabinetelor medicilor dentişti disponibile pentru consultaţii gratuite sunt disponibile pe platforma online www.zambesteromania.ro şi pe pagina www.facebook.com/zambesteromania.

Continue Reading