Mărţişoarele, fără bon fiscal?

Redactia

Comercianţii care nu emit bonuri fiscale şi nu utilizează case de marcat riscă amenzi de până la 15.000 de lei şi suspendarea activităţii între o lună şi trei luni. Mai mult decât atât, pe perioada suspendării activităţii, magazinul va fi sigilat de inspectorii antifraudă, care vor afişa, de asemenea, un anunţ în acest sens. Amenzile pentru cei care nu respectă legislaţia privind bonurile fiscale sunt de maximum 60.000 de lei.
Există şi anumite activităţi care nu necesită utilizarea casei de marcat, însă în privinţa comercializării mărţişoarelor părerile sunt împărţite.

Vânzarea mărţişoarelor se poate considera că este o activitate în piaţă şi atunci nu trebuie să se dea bon fiscal.
A declarat un economist

Cum reprezentanţii ANAF Dolj au spus că vor da un răspuns oficial în câteva zile, iar articolul ar fi apărut după data de 8 martie, când se termină primul târg al primăverii, am apelat la angajaţi din instituţia amintită anterior.

Depinde cum este încadrată această activitate. Dacă este la activităţi independente, atunci trebuie să se dea bon fiscal. Mai este şi varianta să se plătească o taxă forfetară în fiecare zi şi atunci nu trebuie bon fiscal.
A precizat un economist

Comercianţii din centrul Craiovei dădeau din umeri şi spuneau că nu le trebuie casă de marcat.  

Alte activităţi, exceptate de la regulă

În piaţă, la chioşcul de ziare sau atunci când cumpărăm bilet de autobuz, nu vom primi bon fiscal. Sunt exceptate de la prevederile ordinului, încasările efectuate în activităţi precum comerţul ocazional cu produse agricole din producţie proprie efectuat de către producătorii agricoli individuali, autorizaţi în condiţiile legii, în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri publice autorizate. De asemenea, exceptate sunt şi activităţile de vânzare de ziare şi reviste prin distribuitori specializaţi, dar şi activităţile de încasare din transportul public de călători în interiorul unei localităţi pe bază de bilete sau abonamente tipărite conform legii.

Nici când cumpărăm un bilet cu care mergem la teatru nu vom primi bon fiscal. Sunt exceptate din ordin acele încasări care se realizează pe bază de bonuri cu valoare fixă tipărite conform legii – bilete de acces la spectacole, muzee, expoziţii, târguri şi oboare, grădini zoologice şi grădini botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule, bilete de participare la jocuri de noroc şi altele similare.

Dacă vreţi să plătiţi o asigurare privată sau o pensie, nici de aici nu trebuie să aşteptaţi bonul fiscal. Potrivit legii, sunt excepţii de la oferirea bonului fiscal activităţile de asigurări şi ale caselor de pensii, precum şi activităţile de intermedieri financiare, inclusiv activităţile auxiliare acestora. Nu sunt exceptate, însă, activităţile de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice, altele decât operaţiunile efectuate de punctele de schimb valutar din incinta instituţiilor de credit, aparţinând acestor instituţii. Tot de excepţie vorbim şi în cazul activităţilor desfăşurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implică crearea unei societăţi comerciale; atunci când vorbim de vânzarea obiectelor de cult şi serviciile religioase prestate de instituţiile de cult, dar şi de comerţul cu amănuntul prin comis-voiajori, precum şi prin corespondenţă, cu excepţia livrărilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine şi unităţile de alimentaţie publică, pe bază de comandă.

Nici concediul nu e cu bon fiscal

Alte excepţii privesc „serviciile de instalaţii, reparaţii şi întreţinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului” sau „vânzarea pachetelor de servicii turistice sau de componente ale acestora de către agenţiile de turism, definite potrivit legii”, pentru care, la plată, nu vom primi bon fiscal.
Nici la plata serviciilor de care beneficiem acasă. „Încasarea la domiciliul clientului a contravalorii energiei electrice şi termice, a gazelor naturale, a apei, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobilă, de poştă şi curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de Internet” sunt considerate excepţii. La fel şi efectuarea lucrărilor de construcţii, reparaţii, amenajări şi întreţinere de locuinţe.

De asemenea, nu trebuie să primim bon fiscal nici când cumpărăm bilete sau abonamente tipărite pentru serviciile de transport feroviar public de călători în trafic intern şi internaţional. Tot de excepţie vorbim şi în cazul activităţilor de jocuri de noroc desfăşurate cu mijloace tehnice ce funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede.
Nici când parcăm nu trebuie să primim bon fiscal. „Serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate ce funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede”, mai spune legea.

Distribuie acest articol