Asociaţia Telefonul Copilului, Cartoon Network, şi cunoscutul cântăreţ de muzică pop Alex Velea derulează o campanie împotriva agresiunii de orice tip. Campania s-a lansat pe 27 februarie la nivel naţional, iar la Craiova a fost promovată ieri.
Jignirile, etichetările, tachinările sunt comportamente care nu ar trebui să existe într-o societate.Însă, potrivit statisticilor acest fenomen este din ce în ce mai prezent, cu precădere, în rândul adolescenţilor, şi mai nou, chiar şi la grădiniţă.Sub sloganul „Fii prietenos, nu răutăcios” campania are ca obiectiv sensibilizarea şi încurajarea copiilor de a lua măsuri împotriva hărţuirii şi agresiunii de orice fel. Fenomenul bullying, căci despe el vorbim, se traduce ca umilire a cuiva, batjocură, poreclirea, ridiculizarea aspectului fizic şi ulterior poate duce chiar şi la agresiuni fizice.
Asociaţia Telefonul Copilului este singura organizaţie neguvernamentală, non-profit, din România, care pune la dispoziţia copiilor şi părinţilor o linie telefonică de asistenţă la nivel naţional. 7 zile din 7, între orele 8.00-0.00, Asociaţia Telefonul Copilului răspunde apelurilor copiilor şi părinţilor la 116 111.
Orice copil, care întâmpină o problemă de orice natură, poate să sune la acest număr de telefon gratuit să solicite sprijin, iar dacă viaţa acelui copil este pusă în pericol, în aceste situaţii noi colaborăm cu toate instituţiile abilitate la nivel local, acolo unde avem desemnate şi persoane de contact în relaţia cu noi pentru aceste intervenţii.Vorbim de Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, ISJ, IPJ şi în funcţie de cazuistică, evident colaborăm şi cu alte instituţii.Vrem să prevenim fenomenul bullying, un comportament ostil, de excludere, de luare în derâdere a unui copil de către un altul.Din statistica pe care o avem la nivel naţional, rezultă că astfel de situaţii se întâmplă cel mai mult între copii şi de asemenea se întâmplă în mediul şcolar.Noi vom susţine două sesiuni educaţionale şi într-o şcoală, la Mihai Eminescu.
Copii agresaţi ajung să aibă gânduri suicidale
Fenomenul bullying ia amploare. Din ce în ce mai mulţi copii sunt agresaţi în cercul lor de cunoştinţe, tot de către cei de-o seamă cu ei. Ca urmare a acestor cuvinte jignitoare, mulţi dintre cei agresaţi ajung să clacheze, intră în depresie, preferă să se izoleze de ceilalţi şi chiar se gândesc să-şi pună capăt zilelor.
În 2014, s-au înregistrat 1.000 situaţii la capătul celălalt al firului, cele mai frecvente legate de abuzul fizic, aşadar pornind de la tachinări, cuvinte urâte, porecle, totul a escaladat şi s-a ajuns la fapte fizice dureroase.Din păcate, cele mai multe au fost de acest tip, peste 50% dintre ele.Apoi, vorbim de violenţă verbală, în aproape 39% dintre cazuri.Bullyingul se petrece şi în mediul online şi va fi din din ce în ce mai agresiv, chiar dacă s-a înregistrat un procent mic, dar în practică situaţia stă mult mai grav, doar că nu a ajuns la noi. Efecte devastatoare: depresii, tulburări de comportamente în aproape 40% dintre cazuri, criză de indentitate, anxietăţi-35% cazuri, excludere şi dificultate în relaţionare cu ceilalţi-14%, abandon şcolar şi nu în ultimul rând gânduri suicidale.Referitor la cauze, în mediul rural, din datele centralizate la Telefonul Copilului, sărăcie, statutul familial, consumul de alcool al părinţilor, nivelul de educaţie al acestora, iar în mediul urban, nivelul financiar al familiei, mărcile hainelor, accesul la tehnologie şi cunoştiinţele de utilizare a device-urilor şi înţelegerea greşită a sintagmei, dreptul la libera exprimare.
Cătălina Florea- director executiv, Asociaţia „Telefonul Copilului”
Artistul Alex Velea a decis să se implice în această campanie pentru că şi el este părinte şi vrea astfel să-şi protejeze propiul copil.
Am ales să mă alătur acestei campanii, a contat foarte mult, că mai nou sunt părinte.E clar că ţii la odrasla ta enorm şi nu doreşti să i se întâmple ceva.Ţin mult la educaţia copiilor şi la capacitatea lor de a înţelege ce li se întâmplă încă de mici şi cred că am făcut un spot frumos în care îi îndemnăm să sune, să nu ezite, fără teamă să combată acest fenomen.Mă bucur că am venit să prezentăm această campanie la şcoala unde am terminat eu clasele I-VII.Sincer să fiu, în şcoală, nu am avut parte de aceste evenimente.Profesorii au avut grijă să nu ni se întâmple asta.Parcă erau nişte limite care se respectau.Eram toţi zăpăciţi, ne jucam, ne mai căpăceam, dar niciodată nu era ceva exagerat.În schimb, în liceu am văzut câteva faze urâte, dar nu era ceva dramatic.Oricum nu se cade să te comporţi aşa. Eu încerc să aplanez lucrurile cât de mult pot sau să-i îndemn pe restul să o facă. Nu sunt nepăsător la răul aproapelui meu.Eram mai mari şi atunci nu puteai decât să dai un sfat sau să încerci să intervii, dacă puteai.Maxim, puteam să îi spui unui prieten, să te plângi, era clar că te afecta.Nu am fost niciodată agresat, nici nu am agresat pe cineva, am avut altfel de viaţă, foarte liniştită.
Nu fi spectator, implică-te!
Copii care sună la acel număr de telefon, se dăstăinuie şi îşi spun probleme, iar apoi sunt consiliaţi psihologic. De asemenea şi agresorii, intră într-un astfel de program de consiliere. Cei care sunt martorii unor astfel de scene umilitoare sunt încurajaţi să nu fie spectatori şi să intervină.
Copiilor le e foarte greu să vorbească, stau sub tăcere. Dar atunci când ştii că la capătul celălalt al firului nu te judecă nimeni ai parte de confidenţialitate, nu trebuie neapărat să-ţi oferi identitatea, poţi să spui o parte din poveste, iar când revii şi te simţi mai confortabil să continui.Eşti încurajat să faci paşi înainte şi este îndrumat spre ceea ce ar putea să-ţi aducă ţie un efort emoţional, un echilibru de care, până la urmă toţi copii trebuie să aibă parte.Pe de o parte facem consiliere psihologică, îi ajutăm să depăşească traumele pe care le suferă.Îi sfătuim şi dacă sunt martori, spectatori, să nu rămână deoparte.Important este să ne pese, să iei atitudine şi să îi ajuţi pe cei din jurul tău.Nu trebuie să-i neglijăm nici pe copii agresori pentru că ei nu au nici o vină că sunt aşa, cu ei trebuia să se fi lucrat, să beneficieze de consiliere psihologică.Ei nu sunt excluşi din acestă campanie ca şi martorul şi copilul agresat.Această campanie vine în întâmpinarea tuturor.Mai puţini sunt cei care apelează telefonul copilului, agresori.Sunt părinţii cu care vorbim, care încearcă să găsească soluţii.Pentru noi, înseamnă foarte mult, că părinţii au conştientizat că acel copil are o problemă şi vor să-l depăşească, caută soluţii la noi şi nu se ascund. Acolo unde copii suferă traume, este clar că este nevoie de intervenţie, au fost situaţii unde copii au trebuit să fie mutaţi de la o şcoală la alta pentru că nu mai puteau să stea în aceeaşi clasă cu copii care îi agresau.Aceasta a fost singura soluţie.Dar, au fost şi sancţiuni care s-au dat acelor cadre didactice care au ţinut în tăcere, s-a scăzut nota la purtare copilului agresor, iar copilul care a gresat a mers la sesiuni de consiliere psihologică faţă în faţă pentru că trebuia să-şi remedieze comportamentul şi să înţeleagă că ceea ce el a făcut este greşit.Copilul care a fost agresat, a mers şi el la sesiuni de consiliere psihologică pentru că trebuia să-şi revină.În general, copiii au posibilitatea de a-şi reveni, dar trebuie ajutaţi.
Cătălina Florea
Cei mici devini agresori cu colegii şi amicii lor fiindcă, de cele mai multe ori, în familie nu au avut parte de o educaţie aleasă.
Agresorii şi cei agresaţi sunt adolescenţi, dar am avut şi situaţii de clasa zero şi clasa I. Chiar o noutate, am auzit de bullying în grădiniţă după ce s-a lansat campania.Nici un copil şi nici o persoană adultă nu poate să facă faţă unor stări de umilire continue şi atunci fără sprijin specializat nu are cum să depăşească aceste situaţii şi va claca. Noi la tefefonul copilului oferim acest suport emoţional. Scopul nostru este să echilibrăm emoţional copilul.Este foarte important, ca ei înşişi să treacă peste aceste traume, nu neapărat să vină un adult şi să-i ofere asistenţă faţă în faţă.El, trebuie să-şi însuşească maniera prin care trebuie să treacă peste asta şi să o facă singur.Practic, capătă multă mai multă încredere în el însuşi. În măsura în care avem astfel de situaţii arată o lipsă de încredere zero.Îî luăm de o stare jalnică şi ei nu pot să treacă peste asta.Nu am învăţat nici în familie, nu au văzut nicăieri, este dificil să înţeleagă de ce li se întâmplă asta.
Lavinia Mandache, coordonator call-center Asociaţia Copilului
Întrucât fenomenul bullying afectează copii din întreaga ţară, Cartoon Network colaborează cu Asocia?ia „Telefonul Copilului”, unul dintre cele mai importante ONG-uri din România, care abordează problemele acestora. Scopul acestei asocieri este de a informa despre bullying şi pentru a oferi consiliere şi ajutor celor care au nevoie. Între 2011 – 2013, Asocia?ia „Telefonul Copilului” a înregistrat peste 2.900 de apeluri de la copii care au dorit să vorbească despre bullying, 57% dintre aceştia fiind băieţi cu vârste între 12 – 17 ani.
Mai multe informaţii pot fi găsite şi pe site-urile http://www.telefonulcopilului.ro/, www.CartoonNetwork.ro/clubulprieteniei.