Centrul Multifuncţional din Craiova a găzduit, vineri, o întâlnire cu reprezentanţii mediului antreprenorial din Oltenia, la care a luat parte secretarul de stat Narcis Cătălin Beciu. Conferinţa a făcut parte dintr-o serie de consultări cu reprezentanţii mediului de afaceri din România, în scopul identificării şi remedierii în regim de urgenţă a principalelor problematici şi deficienţe cu care se confruntă aceştia, precum şi în scopul promovării programelor aflate în derulare.
Sper să fie utilă întâlnirea noastră. Motivul acesteia fiind legată de trei propuneri pe care ministerul vrea să le facă, două având legătură cu Codul Fiscal, care trebuie să apară în curând. Şi pentru că am un bun background antreprenorial şi având pretenţia că ştiu exact ce vă doare şi ştiu exact prin ce aţi trecut în acest sfert de secol de capitalism românesc, am reuşit să identific câteva probleme majore care pot fi rezolvate foarte simplu. Aşa cum ştiţi cu toţii, personaje mesianice în politica românească nu există, şi nici noi prin acest minister şi nici Guvernul nu avem pretenţia că putem să rezolvăm toate propunerile, dar veţi vedea că măsurile pe care vi le propun se referă la situaţii grave care ne încurcă pe toţi şi pot fi rezolvate foarte simplu.
A început Narcis Cătălin Beciu discursul său de la Craiova
Acesta a trimis Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice o propunere cu privire la introducerea unor condiţii pentru participanţii la licitaţiile publice.
O măsura propusă şi susţinută de ministerul pe care-l reprezint şi transmisă spre analiza Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice se referă la introducerea între criteriile de eligibilitate ale companiilor participante la licitaţii publice a obligaţiei de a prezenta un proces- verbal încheiat intre aceste companii şi subcontractorii lor de la lucrările anterioare, care să fie prezentat la capitolul experienţa în domeniu. Din acest proces- verbal ar trebuie să rezulte faptul că obligaţiile financiare dintre părţi au fost stinse. Astfel se urmăreşte eliminarea din piaţă a comportamentelor lipsite de etică, deoarece mulţi contractori principali, deşi au un comportament fiscal corect în ceea ce priveşte taxele şi impozitele, refuză sau întârzie plata către subcontractanţi.
A mai punctat Cătălin Beciu
Propuneri privind modificarea Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală
Secretarul de stat a lansat şi o serie de propuneri primite din partea mediului de afaceri în vederea definitivării procesului de rescriere a Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală.
Cătălin Beciu i-a întrebat pe oamenii de afaceri prezenţi, vineri, la dezbatere, câţi dintre ei au apelat la serviciile Biroului de Asistenţă Contribuabili. Niciunul dintre antreprenorii olteni nu apelaseră la acest Birou.
Asumarea punctelor de vedere emise de către Biroul Asistenţă Contribuabili din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, astfel încât acestea să fie opozabile ANAF cât şi altor organe de control, atâta timp cât legislaţia în domeniu fiscal nu se modifică, e una din propunerile dedicate Ministerului Finanţelor. Iar cea de-a doua se referă la interpretarea reglementărilor fiscale care se vor face în favoarea contribuabilului, cu respectarea voinţei legiuitorului aşa cum este exprimată în lege.
A mai spus secretarul de stat, Cătălin Beciu
Secretarul de stat Cătălin Beciu a propus ca legislaţia privind achiziţiile publice să fie modificată, în favoarea firmelor mai mici, care lucrează ca subcontractori sau prestatori de servicii pentru firme mari ce au calitatea de antreprenori generali ai unor lucrări.
Am propus ANRMAP să introducă un nou criteriu de eligibilitate la licitaţii, acolo unde se cer firme cu experienţă în domeniul respectiv. Cei care participă la licitaţie să prezinte un proces-verbal încheiat cu subantreprenorii de la lucrările anterioare din care să reiasă lucrările efectuate de aceştia şi decontate de către antreprenorul general.
A mai afirmat Narcis Cătălin Beciu
Multitudine de întrebări din partea afaceriştilor craioveni
Antreprenorii craioveni au salutat iniţiativa, care ar sprijini multe firme mici.
Este prima dată când se propun astfel de lucruri concrete. Este foarte important să se găsească o soluţie profesionistă pentru calificarea participanţilor la licitaţii, pentru că antreprenorul vine cu preţuri foarte mici şi de aceea nu mai are din ce să îşi plătească ulterior subcontractorii. Dacă un antreprenor are 10-20 de subcontractori, atunci cum vom proceda?
A întrebat Marian Petcu, de la firma de construcţii Recon
Mediul de afaceri obţine cu întârziere banii datoraţi de către stat, iar Cătălin Beciu a venit cu o propunere:
Propunerea este de a introduce în Codul Fiscal o prevedere simplă, împrumutată din Codul Penal. Dacă un organ fiscal este prezent la sediul dumneavoastră în control, atunci acel inspector să interpreteze legea în favoarea dumneavoastră, a agenţilor economici. Dacă în lege este prevăzută o amendă între 1.000 şi 20.000 de lei, dacă sunteţi la prima abatere, organul fiscal să vă aplice amenda cea mai mică.
În afara problemelor ridicate de Cătălin Beciu au venit propuneri şi din partea antreprenorilor craioveni. Sabin Popescu, de la organizaţia patronală UGIR 1903 din Gorj, a propus ca „băncile, prin emiterea carnetelor CEC, să îşi asume fiecare din acele file CEC, pentru a nu se mai da diverse tunuri cu astfel de file CEC“.