Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, s-a întâlnit, miercuri, la Târgu Jiu, cu administraţia Complexului Energetic Oltenia (CEO) şi sindicaliştii din minerit şi energie. Aceasta, în contextul în care sindicaliştii au demarat proteste de amploare din cauza reducerilor salariale anunţate de CEO. Negocierile între sindicalişti şi conducerea Complexului Energetic privind noul Contract Colectiv de Muncă, sunt în impas.
Soluţionarea problemelor nu se face în stradă ci prin comunicare, printr-un dialog permanent între toţi actorii implicaţi.
A declarat Liviu Pop
De asemenea, potrivit AGERPRES, ministrul a precizat că în ceea ce priveşte situaţia financiară în care se află CEO, reducerile de personal şi de venituri anunţate, dar şi ajungerea la un acord cu sindicatele pentru negocierea noului CCM, deciziile potrivite trebuie luate la nivel companiei, punctând însă că este necesară întocmirea bugetului de venituri şi cheltuieli al unităţii până la sfârşitul acestei luni, urmând să fie aprobat ulterior prin Hotărâre de Guvern.
La nivelul companiei, directorul executiv alături de reprezentanţii salariaţilor, liderii sindicali trebuie să găsească soluţii să facă această companie profitabilă. (…) Cred că discuţia de azi a fost una constructivă, s-au deblocat nişte bariere, am convingerea că toţi actorii sociali de la masă ştiu să îşi găsească soluţiile, argumentele şi contraargumentele pentru a avea un buget de venituri şi cheltuieli, pentru 2015, care să ducă compania pe plus, pe funcţionalitate, iar în acelaşi timp şi drepturile salariaţilor şi condiţiile de muncă să fie respectate. Planul de restructurare depinde foarte mult de înţelegerea actorilor sociali, noi ca Guvern avem pârghiile legale ca să-i putem ajuta pe cei care mai au puţin până la pensie, plăţile pe care putem să le dăm, indemnizaţiile de şomaj, reconversiile profesionale (…) Din punct de vedere al veniturilor medii salariale, este o scădere cu aproximativ 2% din proiectul de venituri şi cheltuieli, dar nu este bătut în cuie acest proiect de buget (…) a fost întors de ministrul Gerea, e o decizie pe care trebuie să şi-o asume comisia de negociere pe care domnul director, am înţeles că, o va remania puţin alături de liderii de sindicat reprezentativi ca să poată veni cu un proiect de buget pentru anul 2015 viabil şi cu plusvaloare. Important, pentru toţi angajaţii, este că acest complex funcţionează, nu îl închidem aşa cum îşi doresc alţii şi obligaţia fiecăruia dintre ei este să îl ducă pe plusvaloare pentru că nu mai putem să îl ţinem pe negativ.
A conchis Liviu Pop
După întâlnire, managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că veniturile medii brute ale salariaţilor companiei vor scădea cu doar 2,7% şi nu cu 20% aşa cum a fost anunţat iniţial de liderii sindicali. Asta, în urma creşterii numărului de persoane care urmează să fie disponibilizate.
Potrivit lui Laurenţiu Ciurel, scrie AGERPRES, creşterea numărului angajaţilor care vor pleca din companie de la 2.000 la 3.000 de persoane a creat sursa financiară pentru ca veniturile să rămână aproximativ la nivelul celor din 2014. El a subliniat însă că programul de restructurări nu trebuie să afecteze în niciun fel producţia de cărbune a companiei.
Presa a preluat greşit informaţii de la o zonă sindicală, pentru că prin acordul la care am ajuns în urmă cu câteva zile, ca numărul salariaţilor care pleacă din Companie să crească de la 2.000 la 3.000, s-a creat sursă pentru ca veniturile medii brute pe cap de salariat să scadă doar cu 2,7%. În momentul în care a apărut în discuţie această posibilitate şi pare a fi acceptată de către partea sindicală, acea mie de oameni în plus care pleacă cu venituri de însoţire creează sursă pentru ca veniturile să rămână aproximativ la nivelul celor din anul 2014. Veniturile vor scădea de la un brut de 3.618 lei la 3.527 de lei. Rămân aceleaşi venituri, similare celor din anul 2014, inclusiv acele prime, sporuri, tot ce a fost înainte, dacă se va întâmpla acel program de restructurare, adică de scădere a numărului de salariaţi cu 3.000 de oameni. Şi, să ne înţelegem, producţia trebuie să rămână aceeaşi. Adică nu scădem şi producţia, nici cantitatea de cărbune, nici cantitatea de energie. Deci, 3.000 de oameni pleacă, dar creşte productivitatea, în aşa fel, încât să putem să asigurăm aceste venituri.
A spus Laurenţiu Ciurel
Ciurel a mai spus că prin plecarea celor 3.000 de persoane se vor economisi circa 50 de milioane de lei, iar fondul de salarii va putea creşte de la 650 de milioane de lei până la 700 de milioane de lei.
Mulţi din cei care urmează a fi disponibilizaţi sunt în apropierea vârstei de pensionare.
Cifra de 3.000 a venit în urmă cu trei zile. Înainte era vorba despre 2.000 de persoane, 1.000 cu 1.000. Diferenţa aceea de o mie a creat premisele pentru ca veniturile să rămână la nivelul celor de anul trecut. Pe ultima mie de persoane nu au încă bugetul; ieri voiam să îl prezint, când negocierile s-au întrerupt. Această mie de oameni provine de peste tot, selecţia făcându-se pe baza unei înţelegeri cu sindicatele. 1.080 sau 1.090 vor pleca cu transfer. Pe data de 26 sper să avem o şedinţă AGA cu aprobare şi pe 28 sper să fie ultima zi în Complex a Carierei Berbeşti. Afară de aceasta, cei 250 de angajaţi de la Brăila şi urmaţi de încă 450 de la restul carierelor şi termocentralelor din Gorj, vor pleca cu venituri de însoţire. Am făcut demersurile necesare pentru ca ei să fie prinşi pe OG 36, care înseamnă 1.700 de lei pe o perioadă de aproape 2 ani. Aceştia sunt în general oameni care mai au foarte puţin sau sunt în apropierea vârstei de pensionare. În afară de asta, avem şi un fond în buget, dar nu este foarte spectaculos de mare; avem nişte bani prinşi pentru salarii compensatorii, însă există premisele şi posibilitatea să se ia şomaj şi venituri de însoţire până la atingerea vârstei de pensionare.
Amai declarat Laurenţiu Ciurel