Peste 120 milioane euro – bugetul Doljului în 2015

Redactia
În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Dolj au prezentat bugetul pe anul 2015, buget care urmează să fie aprobat în şedinţa de luni a consiliului. Bugetul prevede importante inventiţii pentru sănătate, peste 34 de milioane lei vor merge doar în aceste domeniu, dar nici Aeroportul din Craiova nu va fi uitat. Începând cu 1 ianuarie 2015 şi până în prezent au plecat, deja, peste 20.000 de personae de pe aeroportul municipiului, aproape jumătate din cele care au zburat pe tot parcursul lui 2014. Aproximativ 80% din fonduri vor proveni din fonduri externe nerambursabile, 20% urmând a fi contribuţia CJ. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa a mai anunţat faptul că, pentru a putea da curs proiectelor europene, CJ va apela şi la un credit bancar, deoarece, unele proiecte prevăd cofinaţare de până la 50%.
Reclame
 
Am dorit să ne întâlnim cu dumneavoastră pentru că la începutul săptămânii viitoare, luni, o să avem o şedinţă de CJ, unde, printre lucrurile importante pe care le vom discuta, vom discuta şi despre bugetul CJ Dolj. Este poate proiectul cel mai important care, în decursul unui an, se introduce în plenul CJ. Pentru aceasta, conducerea executivă, doamna vicepreşedintă Alina Tănăsescu, domnul vicepreşedinte Cristinel Iovan şi cu alţi colegi ai noştri din aparat, propunem “parlamentului local”, o anumită viziune asupra bugetului.
A declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj
 
Ce ne spune bugetul din acest an…
 
Ion Prioteasa a explicat cum vor fi împărţiţi, anul acesta, banii consiliului. El a explicat că este vorba de o nouă organizare a distribuirii banilor către comune, o organizare care se doreşte să ţină 10 ani. Potrivit noii formule, fiecare comună va primi din start 1,5 milioane lei.
 
Faţă de ce s-a întămplat, până acum, şi de bugetele pe care le-am avut, până acum, situaţia, de anul acesta, este total diferită. Legea actuală a bugetului are o altă filosofie şi o altă abordare. Din ceea ce ştiam, până acum, s-a dorit înlocuirea formulei clasice pe care toată lumea o ştia, respectiv că banii se împărţeau la comune pe baza criteriilor de număr de populaţie, suprafaţa terenului din intravilan şi de gradul de absorbţie a taxelor de la cetăţeni. De data aceasta se are în vedere o altă formulă. Dorinţa celor care au făcut acest lucru a fost ca această formulă să reziste pe următorii 10 ani. (…)Ce ne spune bugetul din acest an? Atât comunele, cât şi consiliile judeţene primesc sume de bani după câteva criterii, respectiv, comunele primesc din start 15 miliarde de lei vechi. Indiferent de mărimea lor aceasta este suma pe care o primesc. După care, prin redistribuiri, comunele mari mai primesc şi alte sume de bani, dacă mai au de unde să mai primească. Cert este că, avem de-a face, în acest moment, în teritoriu cu foarte multe comune mici care, în acest moment, sunt îndestulate şi au sume foarte mari de bani şi avem comune mari care au probleme mai speciale.
A mai spus Ion Prioteasa
 
CJ Dolj trăieşte cea mai frumoasă poveste
 
Potrivit lui Ion Prioteasa, CJ Dolj va avea un buget aproape similar cu cel de anul trecut. Acesta a mai spus  că, anul acesta, CJ trăieşte cea mai frumoasă poveste, datorită faptului că anul 2015 este cel mai bun an al CJ Dolj, un an încărcat cu foarte multe investiţii.
 
Noi, la Consiliul Judeţean, în acest an, trăim cea mai frumoasă poveste. Este cel mai bun an din istoria CJ, este cel mai încărcat de investiţii, are cei mai mulţi bani pe care putem să îi avem şi cu siguranţă că la sfârşitul acestui an, foarte multe din obiectivele pe care le avem în portofoliu o să le vadă cetăţenii judeţului Dolj. Şi cele care au termen care au termen să fie finalizate, în cursul anului viitor, vor fi gata, adică tot ceea ce aducem în faţa CJ spre aprobare, săptămâna viitoare, sunt lucruri bătătorite, care nu pun niciun fel de îndoială că nu vor fi realizate.
Ion Prioteasa
 
65% din buget, pentru dezvoltare
 
Din prezentările făcute de preşedintele şi vicepreşedinţii CJ Dolj reiese faptul că bugetul, pe anul 2015, va depăşi suma de 120 milioane euro. În totalul bugetului ponderea cea mai mare (65 %) o deţine bugetul pentru dezvoltare, adică 350.793.000 de lei (peste 79 milioane de euro), în timp ce diferenţa reprezintă bugetul de funcţionare. 
 
Consiliul Judeţean Dolj are, în present, în implementare un număr semnificativ de proiecte europene derulate prin intermediul unor programe cu finanţare europeană, aferente segmentului financiar 2007-2013 şi care, în consecinţă, trebuie finalizate până la sfârşitul anului în curs. Implementarea acestor proiecte se traduce în dezvoltarea unor sectoare-cheie pentru judeţul Dolj, în atragerea unor importante sume de bani din surse nerambursabile, însă presupune, în egală măsură, un important efort financiar al Consiliului Judeţean Dolj pentru asigurarea contribuţiei proprii.
 
Potrivit lui Ion Prioteasa, printre cele mai mari proiecte se numără Sistemul de management integrat al deşeurilor, proiect aflat aproape de finalizare, unde s-au investit peste 50 milioane euro. De toate proiectele pe care CJ Dolj le are în lucru, se are grijă “ca de ochii din cap”, aşa cum spune Prioteasa, deoarece, în cazul în care nu vor fi terminate la timp, Consiliul Judeţean va trebui să suporte cheltuielile acestora.
 
Una dintre cele două mari direcţii stabilite de CJ va fi modernizarea aeroportului, unde se doreşte reabilitarea pistei de aterizare-decolare, Reabilitarea şi lărgirea căii de rulare, reabilitarea şi extinderea platformei de îmbarcaredebarcare, cât şi modernizarea instalaţiei de balizaj. Valorea totală la care se va ajunge cu acest proiect va fi de 107.918.134 lei, din care 1.557.020 lei vor reprezenta contribuţia CJ Dolj.
 
Sănătatea primeşte cei mai mulţi bani
 
Potrivit bugetului care urmează să fie aprobat luni de către CJ, cea mai mare sumă o va primi domeniul sanitar, peste 48% din buget va merge către sănătate. Peste 24 milioane lei vor fi alocaţi pentru Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară.  Bani vor fi alocaţi şi pentru Spitalul Judeţean pentru consolidarea şi reabilitarea clădirii, dar se vor face şi Reparaţii capitale şi extindere la Clinica de Oncologie şi Clinica de Dermatologie. 
 
Nu avem niciun fel de oprelişte. Ne-am propus să mergem către zona de sănătate cu toată forţa şi cu o bună parte din buget, şi anul acesta, şi anul viitor. Nu îmi este frică să vă spun că nu cred să mai există vreun CJ în România care să investească atât de mult cât inveteşte CJ Dolj în sănătate.
A mai spus Prioteasa
 
Bugetul este unul dintre punctele fierbinţi la CJ Dolj, susţine Alina Tănăsescu
 
Ca în fiecare an, unul dintre punctele fierbinţi în administraţie la începtul anului este bugetul şi mai ales modul de repartizare al acestuia. Bineînţeles că ne-am dori ca bugetul CJ Dolj să fie mult mai mare, ca într-un an să acoperim toate necesităţile judeţului, dar sperăm noi că modul în care am repartizat banii în acest an se îndreaptă spre toate domeniile, sănătate,infrastructură, cultură şi, nu în ultimul rând, mediu.
A declarat Alina Tănăsescu, vicepreşedintă CJ Dolj
 
Pe de altă parte, vicepre?edintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, a afirmat că pentru proiectul de buget s-a muncit mult. 
 
Încă de la începutul intervenţiei mele ar trebui să vă aduc la cunoştinţă că acest proiect pe care, astăzi (n.r. ieri), în prezentăm opiniei publice prin intermediul dumneavoastră a necesitat foarte multe ore de muncă şi foarte multe consultări pe care le-am avut cu forţele politice care constituie componenţa plenului CJ, dar şi cu foarte mulţi specialişti pentru a vedea cum putem să ducem la bun sfârşit aceste investiţii ambiţioase pe care ni le-am propus.
A declarat Cristinel Iovan
Reclame
author avatar
Redactia
Distribuie acest articol