Incinerare legală de animale la Ghindeni?

Redactia

La câteva sute de metri de drumul naţional Craiova – Bechet, la intersecţia cu şoseaua spre Ghindeni, poate fi observată aproape zilnic o dâră de fum care se înalţă dintr-o hală aparent părăsită, unde, spun localnicii, ar fi funcţionat pe vremuri o crescătorie de porci.
Luni, mai mulţi localnici din satul Secui au sesizat că în zonă este răspândit un miros greu, probabil provenit din incinerarea unor resturi animale, a titrat nouapresa.ro.

O echipă a Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj s-a deplasat la faţa locului şi a făcut verificări, însă primele descoperiri sunt destul de ciudate.
Conform directorului adjunct al DSV Dolj, Costică Retea, incinerările au fost legale, fiind realizate de o firmă autorizată, dar imaginile spun altceva.

Este o societate în tranziţie care îşi mută locaţia şi îşi dezvoltă un incinerator. Nu este nimic ilegal, incinerările nu sunt pe câmp, într-un loc neadecvat. Noi suntem acum în verificări, dar din câte am aflat este o societate autorizată, care îşi desfăşoară activitatea în condiţii normale. N-am finalizat verificările, aşteptăm echipa să vină, mâine (astăzi – n.r.) vom avea întâlnirea de lucru.
A declarat Costică Retea, pentru Ediţie Specială

Două locuri de incinerare în Dolj

În schimb, comisarul-şef la Gărzii de Mediu, Gheorghe Călinoiu, s-a arătat sceptic în privinţa legalităţii modului de incinerare.

Mâine (astăzi – n.r.) vă spunem dacă au sau nu dreptul să incinereze. Important este ca instalaţia de incinerare să fie adecvată, dar nu am la cunoştinţă că ar fi alte incineratoare în afară de cel de la Sopot şi de la Combinatul Doljchim.
A spus Călinoiu, pentru Ediţie Specială

Totodată, Gheorghe Călinoiu a spus că dacă este vorba de arderea de resturi animale, atunci ne aflăm în faţa unor fapte grave.

Nu am o sesizare clară şi nu am un rezultat, dar în funcţie de ceea ce aflăm vă informez. De când sunt director nu s-a întâmplat aşa ceva, decât o  abandonare de oase, tot în Teasc. Sancţiunile sunt extraordinar de mari, cea mai mică va fi de 400 de milioane de lei vechi, poate fi şi de 600 de milioane, sau de maxim un miliard. Numai la noi se putea întâmpla o anomalie din
asta, să incinerezi într-un loc neadecvat, neautorizat şi fără autorizaţie de ardere.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu, Gheorghe Călinoiu a precizat că fiecare comună ar trebui să aibă un incinerator

Am dat dispoziţie ca doi comisari să verifice cele semnalate, şi din câte am înţeles, se va amplasa pe teritoriul comunei Teasc, un incineratoriu, iar chestia asta cu arderile nu văd cum s-ar fi putut întâmpla. Am vorbit cu primarul de la Ghindeni şi nu ştia nimic, şi trebuie să îl sun şi pe domnul primar de la Teasc să vedem ce ştie. Sper să nu fie aşa. Se pot incinera cadavre, dar trebuie să fie un incinator cu autorizaţie. În rest, pe teritoriul judeţului Dolj nu avem altul. Din punctul meu de vedere, fiecare comună ar trebui să aibă contract de incinerări cadavre.
A punctat Călinoiu

Distribuie acest articol