Absolventele Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” au obţinut rezultate remarcabile în admiterea la universitate. Au fost în fruntea clasamentului cu medii peste 9, reuşind să fie admise între primele locuri la facultate.
Două surori gemene care au finalizat studiile liceale pe băncile C.N.P “Ştefan Velovan” au reuşit să se claseze pe primele două locuri la Facultatea de Farmacie din Craiova, cu o medie de 9,94, iar o altă elevă a fost a patra admisă la Facultatea de Medicină cu o medie de 9,98.
De asemenea, 47 absolvenţi ai Colegiului Pedagogic „Ştefan Velovan” au susţinut examenul naţional de titularizare, 26 dintre aceştia au obţinut note de titularizare în oraş peste 7.00, iar 10 persoane au post de titular la nivelul ţării.
C.N.P Ştefan Velovan a reuşit şi anul acesta să aibă nişte rezultate de excepţie, plecând de la prima sesiune a bacalaureatului unde ne-am clasat printre primele colegii din judeţ, cu o medie generală 92,9 pentru prima sesiune şi până la rezultatele remarcabile ale domnişoarelor de la Pedagogic de la toate secţiile şi aici vreau să evidenţiez, locul I şi II la Farmacie este ocupat de către elevele noastre, gemenele Nisipeanu Alina Ioana şi Nisipeanu Ana-Maria, locul IV la Medicină ocupat de Pinoşanu Elena Anca cu 9,98, locul I la Facultatea de Psihologie a Educaţiei din Cluj ocupat de Mişcoci Anne-Marie şi titulară la Bucureşti anul acesta din primul an, cu o medie de 9.43, locul al VI-lea la Facultatea de Litere Română-Engleză, domnişoara Condoiu Loredana, iarăşi un loc VI la Facultatea de Sociologie din Craiova, Roşu Claudia a dat examenul de titularizare unde a reuşit o medie de 8,76, Chirea Elena Roxana, media 9.06 la titularizare şi la Facultatea de Litere Engleză-Italiană, locul I, Arlette Marta Firan, colega lor a luat locul al II-lea la Conservator, la Craiova şi se pregăteşte şi pentru Conservatorul din Bucureşti şi Cluj, pentru secţia de canto, iar Burlacu Dorina Georgiana, locul al II-lea la examenul de titularizare şi locul VII la Facultatea de Litere, secţia Română-Engleză. Locurile acestea ne onorează, este un an binecuvântat, în urma acestor rezultate, iar acest examen de titularizare, după cum ştim, este cel mai greu, este examenul de competenţe, de maturitate pentru învăţământ şi îţi dă posibilitatea să fi titular pe postul respectiv, iar de acolo încet, încet parcurgi gradele din învăţământ, iar domnişoarele noastre au reuşit lucrul acesta chiar din primul an, ceea ce înseamnă că la vârsta de 18-19 ani iau viaţa în piept cu seriozitate, să ai o anumită viziune, mentalitate pentru ceea ce vrei să faci în viaţă, iar spiritul acesta pedagogic pe care noi îl promovăm şi l-am restaurat în ultimii ani credem că ne animă şi ne impune un anumit respect.
A declarat Ionuţ Pătularu-director C.N.P „Ştefan Velovan”
Am făcut cunoştinţă cu o parte dintre fetele care vor trece de pe băncile liceului direct la catedră. Asta pentru că din toamnă îşi vor începe activitatea în învăţământ, unde vor forma generaţii. Au doar 19 ani şi deja deţin un post titular de educator sau învăţător. Sunt printre puţinii tineri care îşi iau viaţa în propriile mâini deşi sunt puţin trecuţi de vârsta majoratului.
Chiar dacă în învăţământ, la început de drum, salariile sunt mici, acest lucru nu le-a împiedicat pe absolventele Colegiului Pedagogic “Ştefan ”Velovan” să îşi dorească o carieră în acest domeniu.
Viitorul le surâde, au reuşit să fie clasate printre primele locuri în judeţ la examenul de titularizare şi la concursurile de admitere la facultate. Însă nu se mulţumesc doar cu atât, au în ţel bine definit în viaţă, vor să fie, cele mai bune, să exceleze în cariera aleasă.
După liceu, m-am înscris la examenul de titularizare, în urma examenului scris am obţinut media 9.55, a doua medie din judeţ, am reuşit să mă titularizez în comuna Velea, învăţătoare, deoarece au fost doar două posturi de titular în tot judeţul, am intrat şi la Facultatea de Litere, pe secţia Română-Engleză. Încă de când eram copil, îmi doream să lucrez în învăţământ, urmând şi liceul Pedagogic am prins o dragoste faţă de meseria asta, îmi place că lucrez cu oamenii, cu copii. A fost greu şi examenul de titularizare şi bacalaureatul. După bacalaureat nu mai aveam forţa şi nici răbdarea de dinainte, dar am continuat. Nu m-am gândit la salarizare în principal, m-am gândit să lucrez în învăţământ gândindu-mă cum voi fi ca om, bineînţeles că postul de învăţător nu e plătit cum ar trebui pentru că se depune foarte multă muncă, trebuie să implici şi seriozitate şi dăruire, e dificil financiar, dar din punct de vedere sufleteşte, cred că voi avea parte de împlinire, nu aş vrea să rămân la stadiul de învăţător, vreau cel puţin la liceu, mă gândesc şi la profesor universitar, dar asta cu multă muncă.
Spune Dorina-Georgiana Burlacu
Anul acesta am susţinut examenul de titularizare pe educatori, unde am obţinut media 9.06, a fost un examen destul de greu, dar am avut profesori destul de buni care m-au susţinut în această cariera didactică, domnul profesor Panait şi doamna Tania Ţăndăreanu care mi-a fost profesor de pedagogie. Am obţinut post la Şcoala Lascăr Catargiu, încă de mică am avut o insuflare către această carieră, cred că pot comunica cu preşcolarii şi le pot transmite ceea ce este mai bun. Cred că salarizarea este destul de mică, dar consider că după ce îmi voi da şi gradele va creşte, cred că e mult mai important să faci ceea ce îţi place, dacă nu îţi place, normal că nu vei da randament. Cred că pe viitor o să rămân în învăţământ, sunt la Litere Engleză-Italiană, nu ştiu dacă voi urma o carieră în învăţământ ca profesor sau voi rămâne doar educatoare, voi hotărî acest lucru după terminarea facultăţii.
A afirmat Elena Roxana Chirea
Am susţinut examenul de titularizare şi am obţinut media de 8,76 dar din lipsa posturilor vacante în oraş, am ales un post la Şcoala Gimnazială Radovan, un post de educatoare. Am intrat şi la Facultatea de Sociologie şi sper să mă descurc, am ales Sociologie pentru că am observat că implică lucrul cu publicul, ceea ce cred că se potriveşte personalităţii mele. Salarizarea mi se pare mică în învăţământ faţă de ce efort se depune, dar cum m-au susţinut părinţii mei până acum, o să mă susţină în continuare financiar. Ştiu că o să am salariul minim pe economie, dar după gradele didactice o să crească.
Ne-a povestit Claudia Roşu
O altă tânără ambiţioasă care a fost conştiincioasă încă din timpul liceului este Anne-Marie. Şi-a văzut visul cu ochii, din toamnă va face ceea ce şi-a dorit, să fie educatoare. Are post titular la o grădiniţă de prestigiu din Bucureşti. Consideră că dacă eşti perserverent şi munceşti, rezultatele nu întârzie să apară.
Am dat examen de titularizare,în Bucureşti şi am obţinut o medie 9.43 de repartizare, chiar am reuşit să obţin un post de titular în Bucureşti la o grădiniţă foarte bună. M-am înscris şi la Facultatea de Psihologie a Educaţiei, în Cluj, am obţinut nota 10. Am muncit mult pe parcursul liceului, nu am avut perioade în care nu am învăţat şi cred că fiecare dintre noi, dacă se pregăteşte în mod constant reuşeşte să obţină performanţe. Am un viitor nemaipomenit, o carieră în învăţământ nu se putea mai bine decât atât pentru că interacţionezi cu oamenii, copii, contribuim la formarea lor şi cu siguranţă dacă peste ani nu îşi vor aminti de toţi profesorii lor cu siguranţă de educatori şi învăţători îşi vor aminti toată viaţa. În învăţământ nu este un salariu prea ridicat, dar totuşi patru ore pe zi ne permit şi un al doilea serviciu, pe viitor probabil o să îmi iau şi un alt job.
Anne-Marie Mişcoci.
În ceea ce le priveşte pe viitoarele două farmaciste, cele două surori, absolvente ale Colegiului Pedagogic, admise pe primele două locuri la Facultatea de Farmacie din Craiova, acestea ne-au declarat că sunt pasionate de chimie şi că această materie le-a ajutat să se decidă spre ce carieră să se îndrepte. Notele de 9,94 nu le-au surprins, iar pe viitor se gândesc să aprofundeze cât mai mult acest domeniu.
Totodată, conducerea Colegiului Pedagogic le va asigura posibilitatea să ocupe în continuare un loc de cazare în căminul liceului.