Programul «Necenzurat» al CPECA Dolj a ajuns la final

Redactia

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Dolj împreună cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Dolj au implementat la nivel judeţean programul naţional „Necenzurat” – un program de prevenire a consumului de droguri în şcoli, adresat adolescenţilor cu vârste între 12 şi 14 ani, având la bază modelul influenţei sociale începând din luna ianuarie a anului 2013.
Acesta a fost dezvoltat, implementat şi evaluat în cadrul mai multor centre de studiu din 7 ţări europene: Belgia, Germania, Spania, Grecia, Italia, Austria şi Suedia.

Reclame

În judeţul Dolj programul a fost unul pilot, desfăşurându-se iniţial de către reprezentantul CPECA Dolj la două clase gimnaziale din municipiul Craiova.
Programul a fost compus din 12 lecţii, proiectate pentru a fi predate elevilor în timpul şcolii, dar a conţinut şi o componentă adresată părinţilor, în scopul furnizării către aceştia a unor instrumente de învăţare care să sprijine prevenirea consumului de droguri, prin acumularea unor cunoştinţe de bază despre droguri, care de cele mai multe ori, le lipsesc părinţilor.

Activităţile prin care cele 12 teme au fost implementate au constat în prezentări, scenete, jocuri, discuţii, teste, grupuri de lucru. Prin intermediul temelor se urmăreşte formarea şi dezvoltarea abilităţilor sociale, folosind metode de lucru interactive.
Spun organizatorii

Sesiune de formare în domeniul prevenirii consumului de droguri şi pentru profesori

După încheierea fazei pilot a proiectului, CPECA Dolj în colaborare cu Casa Corpului Didactic şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au desfăşurat o sesiune de formare, la care au participat 20 de profesori diriginţi ai claselor a VI-a şi a VII-a din judeţul Dolj (6 din mediul urban şi 14 din mediul rural).

Obiectivul general al cursului a fost îmbunătăţirea competenţelor cadrelor didactice, în domeniul prevenirii consumului de droguri în şcoală şi familie şi implementarea în judeţ a proiectului.
În perioada februarie – iunie 2014 proiectul a fost implementat de către profesorii formaţi la 14 clase (5 în mediul urban, 9 în mediul rural), având ca beneficiari 251 elevi.

Reclame
Distribuie acest articol