Gara Craiova, cronica unui faliment anunţat

Redactia

Gara Craiova a fost renovată acum patru ani, însă mai sunt nişte lipsuri care îi supără pe călătorii ce tranzitează zona. Nemulţumirile oamenilor se referă cel mai mult la igienă.
Doar când te îndrepţi către ieşirea ce duce la peroanele gării, ai imediat tendinţa să îţi acoperi nasul, fiindcă te izbeşte un miros urât. În plus şi când cobori de pe peron, până sa ajungi în sala de aşteptare pereţii sunt scorojiţi, nevăruiţi de ani buni. Şi aspectul din compartimente lasă de dorit.
Din ce în ce mai puţine persoane aleg să folosească transportul feroviar, fie şi din cauza tarifului ridicat al biletelor de tren, faţă de alte mijloace de transport în comun, dar şi din cauza condiţiilor mizere pe care trebuie să le suporte în interiorul trenului.
În compartimente au găsit de cele mai multe ori resturi de alimente, chiştoace, sticle goale aruncate pe jos,etc.
Desigur, acest dezastru porneşte în primul rând de la oameni, care nu sunt civilizaţi si nu păstrează curăţenia.

Sunt decât două vagoane, călători nu mai sunt, populaţia e puţină, lasă unul sticla de suc, mai mănâncă ceva mizilicuri şi nu fac un cornet să strângă ce aruncă. Aşteptăm la iarnă, să vedem dacă măcar e cald.
Jos către peron, aici, în gară, miroase urât.

O altă călătoare ne spune că se gândeşte serios să apeleze la alte mijloace de transport fiindcă ultima dată când a circulat cu trenul a avut parte de nenumărate probleme din cauza condiţiilor din interiorul trenului care i-au creat disconfort.

Am venit cu trenul Severin-Craiova, acum două săptămâni, erau două vagoane care nu aveau spătare, era decât fierul ălă, o mizerie de nedescris, cred că nu mai merg cu trenul, mai ales pe distanţe mici.
Spune Pâlcu Elena

Un domn venit de la Iaşi povesteşte că a rămas uimit fiindcă a călătorit cu un tren care avea doar un singur vagon. În plus când a ajuns la Gara Craiova s-a lovit de taxa prea mare care se percepe pentru folosirea toaletei. Acest domn tânjeste după vremurile demult apuse când aspectul trenurilor avea o alură mai elegantă, îţi era mai mare dragul să călătoreşti.

Eu am venit de la Iaşi, acum o săptămână, acum mă întorc, condiţiile mi se par oribile, este şi întârziere, tren cu locomotivă şi un vagon nu am văzut de când sunt eu, dacă umbli pe tot globul ăsta, nu găseşti aşa un tren. A avut întârziere o jumătate de oră, o oră. Acum toată lumea s-a axat să meargă cu maxi-taxi, cu maşini.  Înăuntru în gară e spaţios, frumos, dar nu e lume multă. Înainte când erau întreprinderi, fluxul mare, lucrau oamenii, era lume peste tot, acum nu mai e nimic. Şi la Iaşi se chinuie să facă gara, de 20 ani, au furat toţi banii, au împărţit frăţeşte şi tot nu au terminat-o nici acum, e o gară mare, frumoasă, dar nu au renovat-o. Aici am fost şi la toaletă şi mi-a luat doi lei, dar i-am zis doamnă, vreau doar să mă aranjez, mi-a zis că asta-i taxa. Am venit de la Iaşi cu un express, nu a fost cine ştie, binişor, nu mai este ce a fost, elegant, frumos, s-au redus trenurile, după părerea mea zic că se desfiinţează CFR-urile, tren de la Băileşti, un vagon, mă aşteptam să facă trei-patru vagoane, să vedem ce păţesc la Bucureşti.
Spune Bujor Ioan

Seminţele consumate de către cetăţeni în compartimente stârnesc dezgustul celorlalţi.

A fost mizerie, când am intrat în tren, până când fac oamenii curăţenie, în compartimente e cam peste tot, dar e vina tot a noastră a călătorilor, eu sincer aş scoate seminţele de pe piaţă. Sunt o grămadă, mai ales în trenurile de vin de la Roşiori, Caracal.
Spune un bărbat

Alt trecător, aceeaşi problemă, sala de aşteptare din gara Craiova arată bine, însă drumul spre ieşire în staţia CFR nu se ridică la standardele europene.

Condiţiile sunt mai bune, de ce să nu recunosc, preţurile sunt foarte piperate, merg la Bucureşti cu interregio este 62 lei. Avem o gară destul de prezentabilă, e curăţenie, doar jos când cobori spre peron e mizerie, dar tot omul de rând o face, nu CFR, acum că ei nu se îngrijesc, şi probabil sunt puţini oameni la curăţenie e altceva, mai este până să avem o gară europeană.
Spune un alt călător

Nici măcar mediul de afaceri nu a reuşit să revigoreze Gara Craiova. Asta pentru că toate spaţiile comerciale amenajate la etaj s-au închis, din cauza lipsei clienţilor. Principala poartă de intrare în oraş îşi aşteaptă, în acest fel,  falimentul în care s-au băgat milioane de euro.
Renovarea Gării Craiova a costat peste 4,5 milioane de euro. În 2005 când demarau lucrările de renovare a Gării Craiova constructorii se arătau  destul de optimişti. Licitaţia a fost câştigată de compania germană HF Wiebe Gmb & Go Kg. Aceştia au sucontractat lucrarea societăţii Cavi Imexco Srl Craiova  condusă de liberalul Călin Viorel. Acesta a fost arestat pentru delapidare.

Reclame
Distribuie acest articol