vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Guvernul Ponta III, votat în Parlament. Antonescu, demisionar

Guvernul Ponta III a primit, ieri, votul Parlamentului. 346 de parlamentari au spus “Da” noului guvern. Împotrivă au fost 192 senatori şi deputaţi. Pentru validare erau necesare minimum 288 de voturi. Parlamentarii au votat secret cu bile asupra proiectului de hotărâre privind modificarea structurii şi a compoziţiei politice a Guvernului României. La propunerea liderului deputaţilor PSD, Marian Neacşu, programul de guvernare şi angajamentele USL au fost preluate şi asumate de actualul executiv. Premierul Victor Ponta a declarat că speră ca preşedintele Băsescu să accepte noul Guvern.

Constituţionale foarte clare, explicite, din articolul 85, alineat 3 din Constituţie, prevederi de altfel de care s-a folosit atât Guvernul Tăriceanu în 2007, cât şi Guvernul Boc în 2009, dar îmi exprim speranţa că, dincolo de declaraţii politice, preşedintele României va respecta decizia 98 din 2008 a Curţii Constituţionale în care lucrurile sunt foarte clare: hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român, adică Parlamentul, este un act obligatoriu pe care preşedintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârşirea unor fapte grave de încălcare a Constituţiei.
A spus Ponta, citând din decizia Curţii Constituţionale, potrivit MEDIAFAX

Ieri, şeful statului a susţinut o conferinţă de presă, la Cotroceni, în care a declarat că Ponta trebuie să îşi asume răspunderea pentru noul Guvern.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vă asigur că nu este o chichiţă, este o condiţie a legitimităţii noii structuri guvernamentale, urmare a schimbării structurii politice a majorităţii care susţine Guvernul. Nu se poate continua cu un program în care este menţionat de multe ori USL-ul, când USL-ul nu se mai află la guvernare. Una din cele două componente majore ale USL-ului nu se mai află acolo şi nu mai acordă susţinere Guvernului. De asemenea, au apărut noi obiective asumate prin protocoale bilaterale care trebuie incluse în programul de guvernare, aşa cum ele se află în protocoale.  Altfel, forţarea unui vot fără modificarea programului are două riscuri. Unul, hotărârea să fie atacată de 50 de membri ai Parlamentului şi, din câte ştiu, va fi, hotărârea Parlamentului, şi atunci se suspendă desemnarea miniştrilor până când se pronunţă Curtea Constituţională. Al doilea risc este declanşarea conflictului între instituţiile statului, între Preşedinţie şi Parlament, având ca obiecţiuni exact faptul că se instalează o nouă structură politică, o nouă structură guvernamentală, pe un program care a fost votat în cu totul altă componenţă politică a Guvernului. Eu cred că trebuie respectat spiritul Constituţiei şi România are nevoie de un Guvern care să fie reinstalat repede şi legitim. Sigur, este greu să mai obţii legitimitatea votului pentru USL, mai ales că din noua structură politică fac parte UNPR, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor, care au susţinut şi guvernele Emil Boc şi Ungureanu. Deci, este greu să se mai obţină legitimitatea pe care o avea USL-ul, dar măcar o legitimitate parlamentară trebuie să avem, pentru că, până la urmă, asta ne cere Constituţia, legitimitatea parlamentară.
Traian Băsescu, preşedintele României

Antonescu şi-a dat demisia din fruntea Senatului

Liderul PNL, Crin Antonescu şi-a anunţat, ieri, în Plen, demisia din funcţia de preşedinte al Senatului a anunţat că demisionează din funcţia de preşedinte al Senatului, declaraţia fiind făcută în plenul Parlamentului, la şedinţa în care se dezbate validarea noului Guvern Ponta.

Domnule premier Victor Ponta, dumneavoastră vedeţi în prezenţa mea în fruntea Senatului semnul că USL mai există. Vă spun eu, USL nu mai există. Aveţi curaj, ca să ne convingem amândoi, să demisionăm amândoi din funcţiile pe care le-am obţinut la USL? Suntem aici, în plenul Parlamentului, e toată lumea, aveţi consilierii, presa. Eu demisionez frumos din preşedinţia Senatului, pe care mi-a dat-o USL, dumneavoastră, din funcţia de premier, pe care v-a dat-o USL.
A declarat Antonescu

Senatorul a continuat spunând că Ponta nu are curaj să demisioneze odată cu el.

Nu facem asta, nu aveţi acest curaj. Dintr-un simplu motiv, nu din cauză că trebuie să treceţi pe la Cotroceni, că aţi mai trecut, nu-i vorbă, ci pentru că, îmi pare rău să spun, dar e adevărat: Eu dacă nu mai sunt preşedintele Senatului, sunt acelaşi, ba am chiar mâinile mai libere. Dumneavoastră, dacă nu mai sunteţi prim-ministru, nu mai sunteţi nimic.
Crin Antonescu

Parlamentarii liberali au cerut apoi repetat demisia lui Victor Ponta. Reacţia lui Ponta, la demisia lui Antonescu: “s-a sinucis politic”.
Preşedintele PSD a anunţat că va susţine pentru postul lăsat liber de Antonescu, un senator care a candidat la alegerile parlamentare pe lista USL. Acesta nu este încă stabilit.

Politica