Conecteaza-te cu noi

Educație

Start la înscrieri în clasa pregătitoare

Publicat

pe

Părinţii pot completa şi depune online sau la unitatea de învăţământ, în perioada 24 februarie – 14 martie, cererile de înscriere a copiilor lor pentru anul şcolar 2014-2015, potrivit calendarului aprobat de Ministerului Educaţiei Naţionale. Înscrierea se va face de luni până vineri, între orele 8.00 şi 20.00, şi sâmbătă, între 8.00 şi 13.00.

Între 18 şi 28 februarie va avea loc în fiecare unitate de învăţământ «Ziua porţilor deschise»

Între 18 şi 28 februarie va avea loc în fiecare unitate de învăţământ “Ziua porţilor deschise”, iar în perioada 17-28 februarie, organizarea în unităţile de învăţământ preşcolar a informării părinţilor.  Între 18 februarie şi 13 martie va fi comunicat rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului. În 17 martie va avea loc procesarea de către Comisia naţională de înscriere a copiilor în învăţământul primar şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere. Între 18 şi 20 martie se va face admiterea sau respingerea cererilor la nivelul comisiei de înscriere din unităţile de învăţământ prin aplicarea criteriilor generale şi specifice de departajare.

De asemenea, în 21 martie va avea loc procesarea de către Comisia naţională a cererilor-tip de înscriere cu ajutorul aplicaţiei informatice şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsă de locuri şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie. În zilele de 21 şi 22 martie va fi afişat numărul de locuri rămase libere.

Pe 11 aprilie va avea loc afişarea listelor finale cu elevii înscrişi

Potrivit MEN, între 25 martie şi 4 aprilie se vor depune cererile-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru a doua etapă de părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. În data de 11 aprilie va avea loc afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale cu copiii înscrişi în clasa pregătitoare. Centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratele şcolare a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ se va face în intervalul 14 — 18 aprilie.

Calendarul înscrierii în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul 2013-2014 şi ai căror părinţi solicită înscrierea direct în clasa I prevede că între 24 februarie şi 14 martie se vor depune solicitările de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie, la sediul unităţii de învăţământ respective. Între 25 martie şi 4 aprilie se vor depune solicitările de înscriere de către părinţii care vor înscrierea în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea. În data de 11 aprilie se va face afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa I.

Potrivit ISJ Dolj, pentru anul şcolar 2014-2015 sunt puse la dispoziţie 5 400 locuri , echivalentul a 256 de clase. 154 de unităţi de învăţământ doljene şcolarizează elevi de clasă pregătitoare, iar dintre acestea două unităţi de învăţământ sunt particulare. În anul şcolar 2013-2014, în Dolj au existat 259 de clase pentru elevii de clasă pregătitoare. Acestea corespund unui număr de 5 073 elevi şi au fost instituite tot în 154 de unităţi de învăţământ.Mai mult decât atât, există situaţii în care nu este necesară evaluarea psihosomatică pentru înscrierea elevilor în învăţământul primar. Când copiii au împlinit şapte ani până la 31 august 2014 inclusiv, pot fi înscrişi în clasa I, fără a mai fi nevoiţi să se înscrie şi în clasa pregătitoare. Totodată, când copiii au împlinit şase ani până la 31 august 2014 inclusiv, se pot înscrie în clasa zero fără a mai fi evaluaţi.

Cazuri în care evaluarea este necesară

De asemenea, există şi situaţii în care este necesară această evaluare: când copiii împlinesc şapte ani în intervalul 1 septembrie- 31 decembrie 2014, când copii împlinesc şase ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2014 sau când aceştia împlinesc şase ani după 31 decembrie 2014.

Continue Reading