marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Avertisment: Medicamentele pentru răceală conțin multe E-uri și zahăr

Un studiu realizat pe 31 de produse farmaceutice de tip comprimate de supt arată că acestea pot conține până la șase E-uri și majoritatea nu specifică ce cantitate de zahăr au în compoziție, transmite InfoCons, asociația care a făcut cercetarea.

Studiul de cercetare a vizat 31 de produse de tip comprimate de supt, precum Strepsils, Tantum Verde, Trachisan, Septolete, Faringosept și Decasept, fiecare cu diversele forme și arome în care sunt comercializate.

Toate pastilele conțin E-uri, se arată în studiul InfoCons. Media este de două, însă se poate ajunge până la șase E-uri. În vreme ce 38% din produsele farmaceutice analizate conțin un singur aditiv alimentar, la polul opus, 12% au cinci aditivi alimentari, iar 3% conțin șase aditivi alimentari. Cele mai frecvente E-uri care apar în informațiile de pe etichete sunt E953, E570, E334 – identificate în nouă produse – și E104, E330 și E954 – prezente în cinci produse. Dintre acestea, E104 și E954 se află pe lista celor mai periculoși aditivi alimentari, scrie libertatea.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

În urma analizei celor 31 de comprimate de supt, s-a constatat și faptul că 70% din etichete nu menționează cantitatea de zahăr, chiar dacă zahărul se află printre ingrediente.

Conform studiului InfoCons, cantitatea de zahăr se încadrează pe o scală între 0 și 1,5 grame per pastilă, în vreme ce îndulcitorul se regăsește într-o cantitate încadrată între 0 și 1,1 grame.

„Suntem în perioada de viroze și de gripă. Dar oare gripa și răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau diferite E-uri? Sau ar trebui să luăm niște medicamente care să ne ajute cu adevărat?”, atrage atenția președintele InfoCons, Sorin Mierlea. Acesta îi îndeamnă pe consumatori să citească atent eticheta produselor și să le aleagă pe acelea care conțin cantități mai mici de zahăr și de E-uri. „Trebuie să înțelegem că este posibil să cumpărăm zahăr, sare și E-uri la un preț extrem de mare, când am putea cumpăra medicamente, poate cu un gust nu atât de bun, o culoare nu atât de atrăgătoare, nu atât de dulci, dar să dăm banii exact pe ceea ce avem nevoie”, continuă Mierlea.

La începutul lunii octombrie, asociația InfoCons a descoperit că și în plicurile pentru răceală se găsește foarte mult zahăr. Un singur plic conține până la 12,6 grame de zahăr, echivalentul a două lingurițe și jumătate, se arăta în studiu.

Analiza s-a realizat pe 20 de produse de tip plic pentru răceală, iar rezultatele au arătat că în medie acestea conțin 36% zahăr. Cel mai mare procent este de 87%.

„Dacă în anul 2018, studiile demarate și efectuate de InfoCons arătau că 79% din etichetele produselor pun la dispoziția consumatorilor informații cu privire la cantiatatea de zahăr conținută, în anul 2021 situația se schimbă, dar nu într-un mod considerabil. Recentul studiu dezvăluie o creștere infimă de un procent a includerii cantității de zahăr pe etichetele plicurilor de răceală”, se arăta în studiul InfoCons.

Și în ce privește E-urile, plicurile de răceală rivalizează cu comprimatele de supt. Un plic cu pulbere solubilă poate ține până la nouă E-uri, media fiind de patru. Cei mai întâlniți aditivi, dintre cei periculoși, sunt E104, E110 și E951.





Politica