marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Şcoala din Caracal pe care a absolvit-o ministrul Justiţiei a fost desfiinţată

Şcoala Gimnazială nr. 1 din Caracal îşi va pierde personalitatea juridică şi va fi arondată Colegiului Tehnic „Constantin Filipescu”, conform reorganizării reţelei şcolare din municipiu, aprobată de consiliul local. Modificarea este contestată de mai multe cadre didactice ale unităţii de învăţământ. La unitatea de învăţământ au învăţat, printre alţii, actualul ministru al Justiţiei, Florin Iordache.

Reorganizarea reţelei şcolare de la nivelul municipiului Caracal a creat nemulţumiri în rândul profesorilor Şcolii Gimnaziale nr. 1. Aceştia reclamă, prin intermediul unui comunicat de presă, lipsa de procedură şi încălcarea Legii Educaţiei Naţionale. „Aducem la cunoştinţă că în şedinţa Consiliului de Administraţie al ISJ Olt din data de 19.01.2017, liderul de sindicat SIP Olt a făcut menţiuni în procesul verbal al şedinţei cu privire la încălcarea legislaţiei de către Instituţia Primarului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, iar cadrele didactice au transmis un,memoriu, către Instituţia Primarului, Consiliul Local, Instituţia Prefectului, Inspectoratului Şcolar, Ministerului Educaţiei Naţionale, Comisiilor pentru învăţământ din Senatul României şi Camerei Deputaţilor, fără a primi un răspuns până în acest moment, cu excepţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt”, se arată în comunicatul citat.

Viceprimarul municipiului Caracal, Octavian Stănescu, a declarat că principalul criteriu care a stat la baza reorganizării reţelei şcolare din municipiu este supravieţuirea din punct de vedere financiar. „Centrul financiar de la Şcoala nr.1 avea în subordine Şcoala nr. 3 şi două grădiniţe cu program normal. Şcoala nr. 1, având cadre cu vechime şi gradaţie superioară şi fiind plătite în funcţie de numărul de elevi, nu-şi acopereau salariile, începând cu a doua jumătate a anului, pentru că numărul de elevi este mic. În 2012, când am făcut reorganizarea centrelor financiare, a fost aceeaşi situaţie la Şcoala nr. 1 – i s-au repartizat aceste grădiniţe şi şcoli pentru a rezista din punct de vedere financiar. Nu se desfiinţează. A dispărut doar centrul financiar, iar Şcoala nr. 1 a fost arondată centrului financiar de la Colegiul Tehnic «Constantin Filipescu». Şcoala nr. 3, care era în subordinea Şcolii nr. 1, a fost repartizată la Şcoala Gimnazială «Gheorghe Magheru», pe principiul faptului că sunt învecinate. Grădiniţele vor fi arondate una la Liceul «Mihai Viteazul» şi una la Colegiul «Ioniţă Asan»”, a explicat Stănescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vice-edilul a ţinut să precizeze că reorganizarea nu presupune desfiinţarea vreunei unităţi de învăţământ şi că astfel se vor evita întârzieri la plata salariilor. „Noi nu încercăm nimic altceva decât să reorganizăm această reţea şcolară în aşa fel încât profesorii săşi ia salariile la timp. Nu s-a pus vreodată problema desfiinţării unei şcoli. De când s-a hotărât prin ordonanţă de guvern ca salariile profesorilor să treacă prin trezoreria primăriei, noi trebuie să facem lunar rectificări de buget pe această chestiune. Profesorii îşi iau salariile pe 15 ale lunii, iar şedinţa consiliului local este la sfârşitul lunii. Din acest motiv ar putea avea întârzieri salariale de până la o lună”, a mai spus Octavian Stănescu.

Şcoala Gimnazială nr. 1 Caracal este unitate de învăţământ înfiinţată la 1832, pe vechile amplasamente ale Curţii Domneşti a lui Mihai Viteazul, fiind prima şcoală din fostul judeţ Romanaţi şi singura şcoală din judeţ care funcţionează de 185 de ani în actualul local. Unitatea de învăţământ a fost absolvită printre alţii de compozitorul Radu Şerban, actualul ministru al Justiţiei, Florin Iordache sau de ziaristul Marius Tucă.

Politica