marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Spitalul TBC din Mihăeşti, raiul câinilor fără stăpân

În judeţul Vâlcea există un rai al câinilor fără stăpân. Acesta nu este altul decât  Spitalul de Pneumoftiziologie “Constantin Anastasatu” din comuna Mihăeşti. Aici şi-au găsit locul patrupedele abandonate, care, în prezent, se află în curtea spitalului. Mâncarea le este asigurată de pacienţi care nu pot să nu le ofere măcar o bucată de pâine din porţia lor.

Potrivit adevarul.ro, problema câinilor fără stăpân a devenit din ce în ce mai greu de rezolvat în comuna vâlceană Mihăeşti,  unde cetăţenii care nu se erijează în mari iubitori de animale obişnuiesc să arunce patrupedele la poarta spitalului TBC din localitate.

Problema durează de câţiva ani, atunci când au fost adoptaţi primii câini abandonaţi, de către fosta conducere. Patrupedelor li s-a aplicat sterilizarea şi le-a fost amenajat un ţarc în curtea spitalului, iar cei care se ocupau personal de hrănirea animalelor erau cei din personalul spitalului. Totuşi, după un timp, câinii au început să se împrietenească şi cu pacienţii, pentru că au fost lăsaţi liberi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel că, pentru că oamenii au văzut că se poate, atunci când veneau în vizită la bolnavii spitalului sau chiar persoane din alte localităţi să lase la poarta spitalului şi câţiva câini de care doreau să se descotorosească. Chiar dacă, în momentul de faţă, conducerea spitalului este alta, oamenilor le-a intrat în obişnuinţă faptul că, dacă au un câine de care vor să scape, îl duc la spital.

 „Am vrut să stopăm fenomenul acesta, dar nu am reuşit pentru că au intervenit cetăţenii din localitate şi aparţinătorii bolnavilor. Când vin în vizită ori trec prin zonă, oamenii aruncă din maşini şi câini. Problema este una destul de grea, a fost discutată inclusiv în Consiliul Local Mihăeşti şi o tratăm cu foarte multă seriozitate”, a declarat Marius Lumineanu, directorul  Spitalului de Pneumoftiziologie “Constantin Anastasatu” pentru adevarul.ro.

 Totodată, primarul din Mihăeşti nu găseşte o soluţie pentru ceea ce se întâmplă.

  “Am avut şi câte 70 de câini la spital, dar acum au mai rămas 30. Chiar în aceste zile a fost lăsată la poartă o căţeluşă cu mai mulţi pui. Oamenii care-i abandonează se gândesc doar că, la spital, câinii au hrana asigurată, că aici sunt 400 de bolnavi şi puţini rezistă să nu-i hrănească”, spune primarul Ion Bârzăgeanu pentru adevarul.ro. 

 

Soluţia: patrupedele să meargă în altă localitate

Pentru că nu îşi permite să înfiinţeze un adăpost pentru câini, dar nici să angajeze personal care să se ocupem de aceştia, soluţia găsită de Consiliul Local Mihăeşti este aceea de a duce patrupedele într-o altă localitate.

„Vom face o adresă către Primăria Râmnicu Vâlcea, încercăm să ajungem la o înţelegere, să ia şi câinii noştri şi să-i ducă la adăpostul de la Feţeni. În prezent, e singura soluţie. De amendat pe cei care au abandonat animalele nu avem cum, pentru că sunt persoane din alte comune şi nu le-am putut identifica. O să încercăm să fim mai vigilenţi de acum înainte, o să vorbim cu paznicii spitalului şi infirmierele să fie şi ei atenţi când mai opresc maşini în faţa spitalului, poate astfel reuşim să stopăm puţin fenomenul”, a spus Constantin Bârzăgeanu, primarul comunei Mihăeşti, potrivit adevarul.ro.

Totuşi, un lucru îmbucurător este faptul că nu au mai existat de ceva vreme câini care să atace oamenii, aşa cum se întâmpla în anii trecuţi. Unul dintre aceste cazuri s-a petrecut în 2012, atunci când un paznic al spitalului a fost muşcat de unul dintre animale, în timp ce încerca să le hrănească.

 

Foto: adevarul.ro

Politica