Un polițist din județul Vâlcea este cercetat, sub control judiciar, pentru trafic de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi înşelăciune.
Polițistul, din Călimănești, este acuzat că a cerut șpagă de la un alt inculpat, care făcuse intenționat accident cu un BMW pentru a primi despăgubiri de la asigurări, pentru a-l ajuta cu soluționarea dosarului.
„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus punerea în mişcare a acțiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 04 iunie 2025, față de un inculpat(lucrător de poliție în cadrul Poliţiei or. Călimăneşti) privind săvârşirea infracţiunilor de trafic de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi înşelăciune. În fapt, din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, în cursul lunii noiembrie 2024, inculpatul, lucrător de poliție din cadrul IPJ Vâlcea – Poliţia or. Călimăneşti, a pretins de la un alt inculpat cercetat pt comiterea infracțiunii de înşelăciune privind asigurările, faptă prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 245 alin. (1) C.pen. şi uzul de fals, faptă prev. de art. 323 din C.pen.), suma de 1200 euro şi un procent de 10-15% din despăgubirile ce urmau a fi acordate, din care a şi primit suma de 1000 lei, promiţându-i că prin influența pe care o are asupra unui angajat al unei societăţii de asigurări, îl va determina să urgenteze şi să soluţioneze în mod favorabil dosarul de daună fictiv, ce urma a fi deschis după distrugerea unui auto marca BMW, ca urmare a producerii în mod intenţionat a unui eveniment rutier, în scopul obținerii ilegale a unei sume de bani cu titlu de despăgubire de la societatea de asigurări”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.
Pe perioada controlului judiciar, polițistul trebuie să respecte o serie de obligații, între care „să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, să nu exercite funcția de poliţist şi să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor ce îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”.