Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova s-a transformat, începând de vineri seară, într-o poartă către epoca medievală. Festivalul „Zilele Mihai Viteazul“ a debutat cu o paradă impresionantă de costume istorice, la care au participat zeci de cavaleri, domnițe și personaje fantastice, spre încântarea publicului prezent în număr mare.
Evenimentul, organizat în perioada 23–25 mai, își propune să aducă în prim-plan istoria și cultura medievală, prin reconstituiri spectaculoase, concerte de muzică tradițională, ateliere interactive și demonstrații de luptă.
Vineri seară, de la ora 19:00, festivalul a fost deschis oficial printr-o paradă fastuoasă care a pornit din zona centrală a parcului și s-a desfășurat până la poienița din apropierea Casei Bibescu. Publicul a urmărit fascinat defilarea cavalerilor în armuri, a domnițelor în rochii ample, dar și a artiștilor care jonglau cu focul sau interpretau muzică medievală live.
Seara a continuat cu un concert de muzică medievală, iar după, oamenii au putut să vadă spectacolul pirotehnic de la ora 21:00, când jonglerii cu foc au desenat pe cer figuri spectaculoase.
Printre participanții încântați s-au numărat și mulți copii, care au venit alături de părinți pentru a trăi o experiență de poveste. Trei dintre ei ne-au povestit ce le-a plăcut cel mai mult.
„Mi-a plăcut cel mai mult parada, când au trecut cavalerii. Erau ca în filme și aveau armuri adevărate! Parcă am fost într-un castel adevărat“, ne-a spus tânărul Andrei.
„A fost super tare când au aprins focul și au făcut jonglerii. Am crezut că o să ardă iarba, dar au fost foarte buni! A fost ca un spectacol de magie“, a spus Mara.
„Cel mai mult mi-au plăcut sânzienele, fetele îmbrăcate în alb. Au început să danseze foarte frumos, ca în poveștile de demult. Și jongleriile cu foc mi-au plăcut”, ne-a povestit tânărul Vlad.
Festivalul continuă și în zilele de 24 și 25 mai, în aceeași locație. Poienița din zona Casei Bibescu devine centrul acțiunii, unde vizitatorii pot explora tabere medievale, pot participa la ateliere de olărit, pielărie sau caligrafie, pot urmări spectacole de dans și teatru, dar și demonstrații de luptă cu arme specifice epocii.
„Multe surprize, spectacole medievale, spectacole atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, ateliere, tir cu arcul, lupte, reproduceri istorice și multe, multe alte surprize. Așa că vă așteptăm. De mâine astăzi este deschiderea, practic, prezentarea tuturor asociațiilor medievale și avem concerte, avem multe, multe, multe surprize pregătite în aceste trei zile de poveste și sperăm că o să vă placă. Atelierele sunt pentru toate vârstele. Pentru toate vârstele, avem ateliere pentru toate vârstele, atât pentru, evident, cei mai mici, cât și pentru bunici și pentru părinți, unde vor învăța foarte multe lucruri foarte interesante. Colegii mei nu sunt la prima ediție, eu sunt la prima mea ediție și au făcut o treabă extraordinară. Prin compartimentul Casa de Cultură Traian Demetrescu s-a realizat acest festival care are deja o tradiție, iar publicul Craiovean se regăsește în acest festival”, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, Geo Dinescu, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret Colibri.
Nu lipsesc nici târgurile de manufactură, unde artizani din toată țara își expun creațiile: de la bijuterii din metal și lemn, la veșminte inspirate din Evul Mediu.
Asociațiile de reconstituire istorică implicate în organizare promit o călătorie autentică în timp, cu momente spectaculoase și interactive pentru toate vârstele. Spectacolele pirotehnice vor avea loc din nou sâmbătă și duminică seara, imediat după lăsarea întunericului.
Detalii despre programul festivalului găsiți aici