Avertisment MAI: Fake news pe TikTok cu identitate vizuală furată

Delia Pătru
Foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Interne

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) avertizează că pe TikTok sunt distribuite informaţii false cu scopul de a manipula opinia publică în contextul electoral. Aceste imagini imită în mod fraudulos identitatea vizuală a mai multor site-uri de ştiri şi se afirmă în mod fals că, după câştigarea alegerilor de unul dintre candidaţi, liderii partidelor tradiţionale sunt arestaţi sau fug din ţară.

Într-un comunicat de presă, MAI avertizează cu privire la distribuirea pe platforma TikTok a unor informaţii false referitoare la presupusa fraudare a procesului electoral.

”Astfel, utilizatorul contului TikTok @recnostinta a publicat materialul video disponibil la adresa https://www.tiktok.com/@recnostinta/video/7505274367777967382. Acesta prezintă imagini care imită în mod fraudulos identitatea vizuală a mai multor site-uri de ştiri, printre care Hotnews şi Antena 3 CNN şi atribuie instituţiei media presupuse articole datate ulterior zilei de 18 mai, în care se afirmă în mod fals ca pe fondul câştigării alegerilor de unul dintre candidaţi, liderii partidelor tradiţionale sunt arestaţi sau fug din ţară”, arată Ministerul Afacerilor Interne.

Sursa citată precizează că, materialul este de natură să inducă în eroare opinia publică, simulând un conţinut jurnalistic legitim şi vehiculând informaţii complet fabricate, pentru a amplifica neîncrederea cetăţenilor privind desfăşurarea corectă şi legală a procesului electoral.

Ministerul Afacerilor Interne menţionează că a declanşat procedurile legale de analiză şi sesizare a instituţiilor competente, în vederea verificării posibilelor încălcări ale legislaţiei în vigoare, inclusiv în ceea ce priveşte infracţiunile informatice, falsul informatic şi răspândirea de informaţii false.

Peste 160 de conturi, care utilizau ilegal însemnele Poliției Române, eliminate de pe TikTok


De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne semnalează identificarea şi eliminarea unui număr de peste 160 de conturi de TikTok care utilizau în mod ilegal însemne, denumiri sau elemente grafice asociate Poliției Române ori altor structuri ale ministerului.

O parte dintre aceste conturi se prezentau în mod fals drept „conturi oficiale”, menționând acest statut în secțiunea de descriere (bio), ceea ce a condus la inducerea în eroare a utilizatorilor platformei de socializare.

”Pentru siguranța cetățenilor și pentru combaterea dezinformării în mediul online, facem un apel public la verificarea sursei înainte de distribuirea oricărui conținut provenit de pe rețelele de socializare și la urmărirea doar a canalelor oficiale ale instituțiilor publice.

Conturile oficiale ale Poliției Române și ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne sunt verificate și pot fi recunoscute după simbolul de autentificare (bifa albastră) oferit de platformele sociale, precum și prin conținutul coerent, verificabil și în concordanță cu misiunea instituțională”, anunță MAI pe pagina de Facebook.

Distribuie acest articol